Paștele se numără printre cele mai importante sărbători atât în țara noastră, cât și în întreaga lume. Află din rândurile de mai jos ce se pune pe masa de Paște 2023!
Sfintele Paști se serbează mereu în duminica următoare a lunii pline, de după echinocțiul de primăvară, iar din acest motiv, sâmbăta de dinaintea Paștelui este
Ce se pune pe masa de Paște 2023
Când vine vorba de tradiții și obiceiuri pentru masa festivă de Paște, nu trebuie să lipsească sub nicio formă câteva preparate.
Ouăle roșii de Paște
Așadar, prima tradiție pe care toți românii o respectă cu sfințenie de Paște este înroșirea ouălor în Joia Mare, deoarece oul este un simbol al vieții și al reînnoirii. Este bine de știut faptul că orice lucru făcut prin casă în Vinerea Mare este considerat un mare păcat, pentru că în Biserică se cântă Prohodul Domnului.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Drob de miel
Deși ouăle roșii fac deja parte din obiceiurile și tradițiile de Paște, un preparat care este nelipsit de pe masa de Paște este drobul de miel, o mâncare tradițională delicioasă. De obicei, drobul de miel se mănâncă simplu, sau se poate adăuga în acesta carne de pasăre, măsline verzi și ouă de prepeliță, după bunul plac.
Friptură de miel la cuptor
Un alt preparat culinar potrivit pentru această ocazie specială este friptura de miel la cuptor, condimentată cu mirodenii bine alese, usturoi și vin alb, în funcție de preferințe. De asemenea, friptura de miel se poate servi cu piure de cartofi sau un sote de legume, alături de un nelipsit vin roșu. Cu toate astea, dacă există persoane care nu se dau în vânt după carnea de miel, acestea pot opta pentru carne de pui, curcan sau porc.
Citește și: Cât vor plăti gospodinele pentru carnea de miel, de Paște. Puține femei își vor permite acest lux
Pasca de Paște
Pasca de Paște este una dintre cele mai apreciate și consumate mâncăruri în perioada Sfintelor Paști. Aceasta poate fi preparată în nenumărate feluri, fie că este simplă, cu brânză, ciocolată sau smântână, în funcție de regiune. Pasca seamănă cu un cozonac, realizat din aluat dospit și umplut cu brânză de vaci, smântână sau stafide.
Cozonacul
Cozonacul trebuie să își facă apariția, de asemenea, pe masa de sărbătoare pentru Paște. El este preparat în multe feluri, fie că este umplut cu ciocolată, nucă, rahat și stafide, fie că este simplu. Cozonacul nu va da greș niciodată și va fi consumat cu drag de către musafiri și membrii familiei.
Aperitive
De asemenea, aperitivele de Paște au un loc de onoare pe masa de sărbătoare, pentru a completa întreg meniul. Astfel, trebuie să se regăsească, fără doar și poate, aperitive precum brânzeturi care nu necesită niciun fel de preparare, chifteluțe, plăcintă, legume umplute, verdețuri de primăvară sau rulouri de șuncă asortate. Salata de boeuf își poate face și ea prezența pe masa festiva atât de Revelion, Crăciun sau Paște, fiind un preparat simplu de făcut și foarte delicios, cu ingrediente accesibile, care se regăsesc în cămara oricărei gospodine.