Se pare că este vorba despre noua Lege a pensiilor, nr. 360/2023, cea care va aduce schimbări în recunoașterea anilor de studenție, ca vechime în muncă.
Legea precizată anterior a intrat în vigoare de curând și este cea care va aduce alte schimbări cu privire la pensie, ar și la vechimea în muncă. Se pare că se vor recunoaște semnificativ perioadele de studii superioare, n special atunci când vine vorba despre anii de muncă. Cu alte cuvinte, anii de studenție vor fi luați în considerare pentru a putea stabili stagiul de cotizare, însă cu anumite condiții, fiind luate în calcul doar persoanele cu studii universitare, deoarece le permite să valorifice anii de studenție, cu condiția îndeplinirii unor criterii stabilite de lege.
Această schimbare aduce vești bune pentru persoanele care își doreau să-și crească vechimea în muncă, însă din păcate, nu toate persoanele vor putea beneficia de acest aspect. Noua lege va introduce un cadru legal prin care perioadele de studii universitare sunt luate în considerare ca vechime în muncă, fiind încadrate în categoria „perioadelor asimilate”.
Ce se va schimba la pensie pentru persoanele care au studii superioare
Citește și: Ce se întâmplă pentru persoanele care stau la bloc și cu facturile pentru acest sezon de iarnă?
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citește și: Anunț pentru pensionarele cu carduri de alimente! Cum vor fi afectate doamnele de noua schimbare?
În plus, atunci când vine vorba despre persoanele care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior, această lege impune anumite limitări.
Cu alte cuvinte, conform articolului 14, alineatul (1), litera a), se poate lua în calcul o singură perioadă de studii de același nivel, în funcție de alegerea făcută de persoana în cauză. Dacă un absolvent a finalizat două facultăți, este nevoit să aleagă doar una dintre ele. Ținând cont de „principiul non-suprapunerii”, se pare că perioadele de studii nu se pot cumula cu stagiile de cotizare realizate în aceeași perioadă.Odată cu 1 septembrie 2024, această lege este cea care extinde aria studiilor, ca fiind recunoscute ca vechime în muncă, atât în ceea ce privește licența, masterul și doctoratul. Cu toate acestea, luarea în considerare a studiilor superioare, este condiționată de forma de învățământ, dar și de obținerea diplomei. Astfel, persoanele care își finalizează aceste studii precizate, vor putea adăuga acești ani la stagiul contributiv pentru pensie.
Pentru a monitoriza mai bine vechimea în muncă, luăm în considerare și anii de studii superioare, Casa Națională de Pensii Publice a creat o platformă digitală accesibilă pentru toți asigurații. Aceștia vor putea consulta direct situația perioadelor asimilate și contributive. Această platformă ajută la evitarea erorilor sau a problemelor administrative legate de recunoașterea perioadelor de studii.