De regulă, persoanele care plantează foarte multe specii de legume sunt cele care locuiesc în mediul rural și dispun de foarte mult teren fertil, care oferă toate condițiile necesare creșterii și dezvoltării plantelor.
Insă de când orașele s-au supradezvoltat, oamenii caută să se reapropie de natură, iar cei care locuiesc la case chiar se incumetă să planteze cateva legume, astfel incat sa se bucure de produse proaspete.
Dar ce se intamplă în cazul persoanelor care au grădini de dimensiuni mici? Mai există posibilitatea să se bucure de o gradină placută din punct de vedere estetic, dar si practică în același timp? Răspunsul este da, se poate să le obțină pe amandouă, dacă reusesc să țină cont de câteva reguli de organizare a acesteia.
Ce seminte sa plantezi într-o grădină de dimensiuni mici? Dacă te afli în categoria celor care dispun de o grădină mică, acest lucru nu trebuie să te descurajeze, deoarece soluții accesibile sunt și pentru tine. O prima soluție o reprezintă plantarea legumelor de dimensiuni mici, cât mai aproape de gardurile înconjurătoare, dirijate pe stâlpi sau șpalieri cu sârmă, astfel încât să dirijezi creșterea legumelor așa cum îți dorești, impiedicând dezvoltarea haotică a acestora. Poți realiza astfel de sisteme de susținere pe toată lungimea și înălțimea gardului, având grijă sa nu te întinzi prea mult în interiorul curții. Creșterile pe verticală ocupă mai puțin spațiu. De asemenea, inclusiv pomii fructiferi pot fi crescuți sub formă de gard, dacă îi plantezi de mici și îi dirijezi tot pe un sistem de susținere apropiat de gard.
Legumele de dimensiuni mici sunt: salata, ridichiile, morcovii, roșiile cherry și cele cu creștere limitată, fasolea, mazărea, conopida, ardeii grași, castraveții, dar și plantele aromatice, precum rozmarinul, oregano, menta, busuiocul, leușteanul și așa mai departe. Dar dacă plantezi cu măsură (adică o cantitate mai mică de plante din punct de vedere numeric), poți opta și pentru vinete, cartofi, anghinare, dovlecei, praz, pepene galben, lubeniță, sfeclă, țelină, varză, ceapă, usturoi și multe altele. În funcție de legumele alese, trebuie să le oferi condițiile necesare creșterii și dezvoltării, deoarece fiecare plantă în parte are nevoi diferite de care trebuie să ții cont, dacă îți dorești recolte prospere și bogate, cu legume gustoase și parfumate.
O altă soluție pentru grădinile mici o reprezintă plantarea în trepte. Practic, înalți grădina în scări, ca să câștigi niște spațiu în plus pentru recoltele tale. În astfel de cazuri, singurele legume pe care le poți plante sunt salatele, ridichiile, morcovii sau plantele aromatice – practic, tot ce nu depășește o anumită dimensiune în înălțime (de regulă 20 – 25 cm), deoarece acestea vor avea spațiu suficient să crească, fără să se intercaleze cu alte plante mai mari, care le pot eclipsa. La această categorie poți opta și pentru căpșune, deoarece nici acestora nu le trebuie prea mult spațiu pentru a crește și pentru a se dezvolta, fiind ideale și pentru plantarea la ghivece, la care se pretează de minune, fără complicații.
O ultimă soluție eficientă, care se poate pune în aplicare chiar și dacă stai la bloc, este semănarea semințelor la ghivece, astfel încât să te poți bucura de legume proaspete chiar și iarna, direct din confortul locuinței tale. Nu trebuie să dispui de foarte mult spațiu, este suficient un balcon sau o terasă închisă, care să fie bine luminată și să mențină temperaturi pozitive pe parcursul iernii. Alege ghivece voluminoase și sol fertil din comerț, în care poți planta roșii, cartofi, vinete, ardei grași, chiar și mazare, fasole sau dovlecei, care cresc în înălțime. Alege araci de sustinere și pentru aceste plante, astfel încât să crească drept în ghiveci și să nu se rupă sub greutatea roadelor, care vor crește încet, dar sigur. Nu uita, totuși, că semințele de legume trebuie să fie și ele de calitate superioară, dacă dorești garanția prinderii.
În cazul în care nu dorești să achiziționezi semințe și să aștepți să crească, poți opta pentru varianta plăntuțelor tinere, pe care le achiziționezi din piață de la legumicultori. Singura diferență o reprezintă doar timpul investit în creșterea acestor recolte, deoarece este clar că vei avea mai puțin de furcă dacă alegi varianta plăntuțelor deja pornite în vegetație, față de semințele pe care trebuie să le semeni personal, să aștepți să pornească în vegetație, să le repici atunci când este cazul (să le muți dintr-un vas în altul mai spațios, rărindu-le pe măsură ce cresc) și așa mai departe. Dar satisfacția este una pe măsură și în cazul legumelor semănate și crescute din semințe, deoarece vei învăța mai multe despre legume în acest fel.
Merită sau nu să investești într-o grădină de dimensiuni mici? Răspunsul este da, dacă te pasionează legumicultura, dacă îți dorești să te bucuri de legume proaspete, crescute chiar de tine și dacă îți dorești să economisești bani pe alimente (nu mai depinzi de produsele din magazine, pentru că le vei crește pe ale tale personal, de la care poți sustrage cu timpul alte semințe, astfel încât să ai mereu un stoc de rezervă). Practic, investiția o faci o singură dată, dar rezultatele de care te bucuri se pot intinde chiar și pe ani de zile, fără probleme, dacă iei în serios creșterea legumelor pe cont propriu. Iar realitatea este că tot mai multă lume de la oraș (inclusiv lumea care stă la bloc) a început deja să cocheteze cu ideea aceasta, deoarece au înțeles avantajele și au dorit să profite de acestea, bucurându-se de rezultate pe măsura efortului pe care l-au depus.