Aflați din rândurile următoare ce reprezintă Vinerea Mare și cât de importantă este aceasta pentru creștinii de pretutindeni.
Vinerea Mare reprezintă ziua de vineri de dinainte de Paște și are o semnificație aparte pentru toți credincioșii. În cadrul unei emisiuni, părintele Gabriel Cazacu și teologul Cătălin Ionuț Bîrsan au vorbit despre Vinerea Mare, ce semnificație are aceasta și cum ar trebui să se comporte credincioșii în această zi sfântă.
Ce semnificație are Vinerea Mare
Citește și: Ce înseamnă atunci când mori în Postul Paștelui
Vinerea Mare este ziua în care Domnul nostru Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu a fost judecat și condamnat la pedeapsa cu moarte pe nedrept. Este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce spre iertarea păcatelor tuturor și a avut parte de o moarte în chinuri pentru mântuirea neamului său.
Potrivit părintelui Gabriel Cazacu, exemplul Mântuitorului este unul de răbdare pe care ar trebui să-l urmăm și noi nu numai în apropierea sărbătorilor religioase, ci și în viața noastră de zi cu zi.
Vinerea Mare este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite Triduum Sacrum din care fac parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. Este zi aliturgică pentru că Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasă a lui Hristos, în chipul pâinii și a vinului.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„ În Joia patimilor, ne-am reamintit fiecare dinte noi sfintele pătimiri și am văzut ce înseamnă să fii o victimă a unui proces nedrept.Vedem în exemplul Mântuitorului Iisus Hristos un exemplu suprem de răbdare, un exemplu de stăpânire de sine. Este bine să învățăm să vorbim mai puțin, să simțim mai mult, să iertăm mai mult, să fim mult mai implicați în comunitatea din care facem parte .”, a spus părintele.
Cum trebuie să se comporte credincioșii în această zi sfântă
În Vinerea Mare se ține post negru, iar la biserică se cântă Prohodul Domnului, care are o semnificație aparte, simbolizând cântecul de moarte al Mântuitorului.
Este foarte important ca în această zi sfântă, toată atenția noastră să se îndepărteze de la lucrurile lumești și să se îndrepte către cele duhovnicești. Astfel trebuie să învățăm să fim mai buni, mai răbdători și să încercăm să nu-i cerem lui Dumnezeu luna de pe cer, mai ales atunci când el este toată lumina de care avem nevoie în întuneric.
„Noi toți în această perioadă suntem împovărați de multe griji, de multe probleme, de multă suferință.
De asemenea, teologul Cătălin Ionuț Bîrsan, ne sfătuiește ca în această zi Sfântă și nu numai, să lăsăm aroganța de-o parte și înțelegem că tăcerea lui Dumnezeu este mai profundă decât ne-am putea imagina și semnifică mai mult decât o ignoranță la adresa nevoilor noastre.
„Ziua de prohodire sau ziua de înmormântare a Mântuitorului pe care îl vedem mort ca pe un om, însă este Dumnezeu cel care tace. Această tăcere a lui Dumnezeu, din păcate o traducem ca o nepăsare a lui Dumnezeu pentru suferința omului și facem asta din aroganță pentru că nu înțelegem. Această nevoie a de a simți, de a avea mai degrabă de a fi, nu este altceva decât o ridicare a egoismului la nivel de artă, o ridicare a personalității peste nevoia lui Dumnezeu.”, a precizate teologul Cătălin Ionuț Bîrsan.
Totodată, credincioșilor le este recomandat să facă pace cu oamenii care le-au greșit sau față de care au greșit pentru că așa cum Mântuitorul i-a iertat pe cei care l-au acuzat pe nedrept și l-au trimis la moarte, așa trebuie să-i iertăm și noi pe cei care ne-au greșit cu voi sau fără. Să învățăm să fim mai buni, mai iertători și să ascultăm cu inima și sufletul deschis cuvântului Domnului, înțelegând sacrificiul pe care l-a făcut pentru noi în ziua de Vinerea Mare.