Programul de masă al unui copil cu vârsta de până în 3 ani este extrem de important pentru dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a acestuia.
Micuțul trebuie să aibă mesele bine deliminate în timp, iar acestea să conțină alimente nutritive, cu vitaminele și mineralele necesare, dar și cu prebiotice și probiotice, pentru o bună funcționare a florei intestinale. Ela Crăciun a dezbătut acest subiect pe blogul ei și a oferit șase reguli importante, pe care, la rândul ei, le respectă în creșterea băiețelului ei, Nicholas.
“Eu am spus mereu că este bine să obișuim copilul cu un program de masă și de somn, două aspecte extrem de importante pentru dezvoltarea lui sănătoasă.
Citeste si: Fiica Elei Crăciun era sa dea foc la casă. Au fost la un pas de tragedie!
- Copiii între 1 si 3 ani au nevoie de 500mg de calciu pe zi, pe care le pot lua din 2-3 porții de la lactate pe zi.
- Copii au nevoie de fructe și legume cât mai colorate. Lui Nicho îi plac fructe diverse: zmeură, căpșuni, pere sau banane. Legumele le adăugăm în supă de pui de țară ori facem supă de linte.
- Apă după fiecare masă, pentru hidratare. Nu în timpul mesei! Dacă nu îi place apa, îl puteți obișnui oferindu-i o sticlă la îndemână și bând 8 pahare cu apă pe zi în fața lui. Așa poate deveni interesant și va putea prelua gestul.
- Porții potrivite. Un copil nu va mânca aceeași cantitate precum un adult. Nu trebuie să avem astfel de așteptări.
De regulă, porția lui este un sfert sau o treime din cea a unui adult. Mai bine mai puțin și de calitate, decât să îi suprasolicităm sistemul digestiv.
- Proteinele au un rol esențial în creștere și dezvoltare. Pot proveni atât din carne, cât și din surse vegetale. Noi ne combinăm. Îi dăm și curcan și pește, dar și linte, mazăre.
- Probiotice și prebiotice.
Flora intestinală are o mulțime de roluri – nu suștine doar digestia, ci sănătatea întregului nostru organism: ne protejeaza de infecții, ne ajută să asimilăm mai bine o serie de vitamine și aminoacizi esențiali, ne susține imunitatea etc.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Ce sunt probioticele?
sunt microorganisme vii care, atunci când sunt consumate, conferă un beneficiu de sănătate gazdei.
Ce sunt prebioticele?
Prebioticele hrănesc probioticele. Mai exact sunt fibre solubile care ajută la dezvoltarea bacteriilor bune și la avansarea lor prin tractul digestiv până la nivelul colonului.
Pe scurt, ele sunt „hrană” probioticelor și le ajută să fie mai eficiente, sa ajungă acolo unde trebuie, repopuleaza și echilibreaza flora intestinală.
De unde luam probioticele și prebioticele?
Din măsline, varză murată, iaurt, kefir, cerealele integrale, bananele verzi sau cartofi SAU din suplimente alimentare, ca sa ne asigurăm ca avem totuși ca avem o cantitate suficientă”, spune Ela Crăciun.