Care este secretul bucătarilor pentru papanași. De ce smântână ai nevoie pentru ca desertul să aibă gustul ca la restaurant.
Papanașii reprezintă pentru mulți români desertul preferat, încă din copilărie. Cu multă smântână și cu dulceață de vișine, de afine sau de fructe de pădure, papanașii sunt extrem de apreciați de către persoane de toate vârstele.
Iată mai jos care este secretul celor mai buni papanași, dar și ce smântână se folosește pentru a ieși la fel ca cei de la restaurant.
În mod normal, papanașii se servesc cu smântână și dulceață, dar sunt și multe persoane care îi preferă doar presărați cu zahăr.
Nici nu este de mirare faptul că papanașii se regăsesc în meniul fiecărui restaurant din țara noastră, deoarece se pregătesc extrem de ușor, dacă ținem cont de câteva reguli simple.
Citeste si: Cine a inventat papanașii. „A salvat generații întregi de gospodine de la coacerea miezului problematic”
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Iată de ce ingrediente ai nevoie:
350-400 g de brânză proaspătă de vaci (bulgărași, nu cremă);
200 g de făină albă de grâu;
3 ouă mari;
1-2 plicuri de zahăr vanilinat;
1 linguriță plină de bicarbonat de sodiu sau praf de copt (opțional);
coaja rasă de la o lămâie pentru mai multă aromă;
un praf de sare;
ulei pentru prăjit;
smântână;
dulceață/gem, după preferință.
Se folosește un castron încăpător în care se toarnă făina albă de grâu cernută bine, alături de brânza de vaci și ouăle întregi. Se adaugă zahărul vanilinat, praful de sare, coaja de lămâie și praful de copt stins cu zeamă de lămâie sau oțet. Se frământă cu grijă aluatul, folosind mâinile.
Citeste si: Rețetă de papanași fierți cu brânză. Sunt mult mai sănătoși decât cei prăjiți
Citeste si: Papanași. Cea mai delicioasă rețetă tradițională
Se modelează aluatul obținut cu ajutorul unui sucitor și se decupează cu ajutorul unui pahar cercuri. În centru se decupează cu ajutorul unui dui metalic sau a unui pahar mai mic. Din resturile rămase de aluat de fac biluțele care se așază în vârful papanașilor.
Papanașii se prăjesc în baie de ulei. Se alege o tigaie mai adâncă în care se pune un strat de ulei de 2 degete.
Ce smântână se folosește la papanași
Papanașii se servesc fierbinți, imediat ce sunt scoși din tigaie. Se așază pe farfurie și se garnisesc cu smântână și cu dulceață.
Pentru cel mai bun gust, se alege o smântână cu cel puțin 25% grăsime. Alți bucătari recomandă o smântână fermentată, pentru ca gustul să fie acrișor și pentru a obține un contrast plăcut cu gustul dulceții.