Sportul și mișcarea, în general, sunt recomandate a fi făcute zilnic la orice vârstă pentru a menține organismul în bună stare de funcționare.
Fie că facem gimnastică, mergem pe jos, alergăm sau ridicăm greutăți la sală, acest tip de activitate ne menține tonusul fizic și psihic. Ce se întâmplă, însă, atunci când avem probleme cu coloana vertebrală sau cu articulațiile? Ce este contraindicat să facem și ce este recomandat pentru a face totuși mișcare și în aceste condiții?
Citeste si: Beneficiile cireșelor explicate de nutriționistul Gianluca Mech!
Medicul Alin Iova, fiziokinetoterapeut, specialist recuperare sportivă și lipoterapie, identifică sporturile care nu sunt indicate persoanelor care suferă de aceste afecțiuni, dar și opțiunile recomandate în acest caz.
“Dacă ai probleme cu coloana vertebrală nu ai voie să practici spoturi care presupun contact și șocuri, precum rugby, fotbal american, hockey, judo. De asemenea, nici sporturi cu sărituri în nisip, volei, baschet, pivotări și rotații din coloană, precum și activitățile care presupun să menții o anumită poziție mult timp, precum automobilism, karting sau motocross. Trepidațiile
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Decizie incredibilă a Simonei Halep! Toni Iuruc a rămas mască când a aflat: a amânat nunta! EXCLUSIV
Poți juca ping-pong, tenis, biliard sau înot, dar cu atenție. De asemenea, Kangoo Jumps este indicat, întrucât ghetele de acest tip absorb trepidațiile, amortizează săriturile. Presiunea pe coloană și genunchi este redusă în comparație chiar și cu cel mai bun pantof de sport din lume. Acesta reduce impactul cu 25%, în timp de gheata Kangoo Jumps cu 70%. Astfel, indiferent că alergi sau faci aerobic, exercițiile Kangoo Jumps reduc rotațiile din coloană pentru că te obligă să păstrezi o postură corectă.
Ghetele au fost inventate inițial pentru reabilitarea medicală. Personal le-am folosit la încălzirea pentru antrenamentele sportivilor, dar și în procesul de recuperare după operații la genunchi, coloana vertebrală, glezne, grăbind astfel procesul de vindecare și reîntoarcere la sport. În plus, ajută la reeducarea echilibrului”, declară medicul Alin Iova.Medicul Alin Iova s-a implicat în realizarea unui studiu medical amănunțit al Kangoo Jumps, denumit KAPO, analizând evoluția a sute de persoane care au făcut acest sport timp de mai multe luni, persoane care au avut parte de îmbunătățiri considerabile ale stării de sănătate, multe suferind