Ce spune Raluca Bădulescu despre felul în care se îmbrăcau cele mai importante femei ale României acum o sută de ani!

Ce spune Raluca Bădulescu despre felul în care se îmbrăcau cele mai importante femei ale României acum o sută de ani!
Ce spune Raluca Bădulescu despre felul în care se îmbrăcau cele mai importante femei ale României acum o sută de ani!

Martha Bibescu, Pia Brătianu, Hariclea Darclee, Maria Virginia Andreescu Haret au intrat sub lupa juratei de la ”Bravo, ai stil”

 

Dacă ar fi trăit acum o sută de ani, Raluca Bădulescu ar fi avut ce comenta în privinţa ţinutelor alese de doamnele vremii! Martha Bibescu, Pia Brătianu, Hariclea Darclee, Maria Virginia Andreescu Haret sau Lucia Sturdza Bulandra erau adevărate influencere ale acelei perioade!

În ciuda faptului că, pe atunci, în România, moda de la Paris încă nu era acceptată, femeile din casele aristocrate încercau totuşi să învingă prejudecăţile şi să poarte ce era mai în vogă în acele momente!

Raluca Bădulescu face azi o radiografie a ţinutelor celor cinci reprezentante ale Evei care apăreau în prim-plan şi se remarcau prin modul în care se comportau în spocietate! 

Martha Bibescu! ”A  avut îndrăzneala de a purta alt gen de rochii decât cele pe care le întâlneai în rândul reprezentantelor sexului frumos”

Martha Bibescu a fost una dintre cele mai distinse personalităţi ale aristocraţiei secolulului trecut! Romancieră bogată, poetă şi om politic, un adevărat etalon de senzualitate şi inteligenţă, ea se remarca prin eleganţă şi un stil aparte.

”A fost printre primele femei care au avut îndrăzneala de a purta alt gen de rochii decât cele pe care le întâlneai în rândul reprezentantelor sexului frumos! Martha Bibescu a renunţat la catifea şi la stofele grele, gen postav, pentru a da curs ţinutelor vaporoase din mătase, cu o palmă peste genunchi! Atenţie, a fost cea dintâi care şi-a tuns părul scurt şi a făcut să se vorbească mult pe marginea acestui subiect! Mai mult, look-ul ei a devenit încet, încet un trend şi doamnele au ales să o copieze atât ca stil vestimentar, cât şi

ca mod de a gândi, mai liber, concret mai democratic”, a caracterizat-o Raluca Bădulescu!

 

 

 

Calopia Pia Brătianu! ”P ăstra linia clasică a rochiilor cu corset”

Calopia Pia Brătianu, soţia lui Ion C. Bratianu, era descrisă de jurnalistul Mişu Văcărescu, primul comentator monden al României, cel care semna sub pseudonimul Claymoore în ziarul "L'independence Roumanie", drept o fiinţă de o rară modestie şi de o nobilă simplitate, trăsături cultivate prin educaţie.

”Pia Brătianu era diferită! Purta hainele cu stil, fără să iasă în evidenţă! Totuşi, nu greşea niciodată din punct de vedere vestimentar, întrucât păstra linia clasică a rochiilor cu corset, lungi, la care mai adăuga uneori şi crinolină! O alegere perfecta care i se potrivea, mai ales că trăia şi

într-o familie unde rigurozitatea era punctul forte! Un plus pentru părul purtat simplu şi nelipsitul şal gros, care întotdeauna îi dădea un aer elegant şi sofisticat”, a comentat Raluca!

Hariclea Darcle! ”A pariţia ei într-o ţinută roz, la unul dintre balurile importante a creat rumoare”

Hariclea Darclee, fiica moşierului de origine greacă Ion Haricli şi a Mariei Aslan, nepoată a domniţei Mavrocordat, s-a numărat printre marile personalităţi ale vremii! A studiat pianul în particular şi a luat lecţii de canto la pensionul „Lobkovitz” din Viena cu

profesoara Marchesi, la Bucureşti cu profesoara de origine franceză Madame La Kerre şi la Paris cu E. Duvernois de la Conservator. În 14 decembrie 1888, a debutat pe scenă cu rolul „Margaretei” din Faust, de Charles Gounod, la Opera din Paris. Triumful de acolo i-a adus contractul unui turneu început în vara anului următor prin marile săli de operă ale Europei.

”Hariclea Darclee era unică prin frumuseţe şi vestimentaţie! Avantajul de a proveni dintr-o clasă socială importantă şi de a circula prin toată lumea a făcut din ea şi o adevărată diva în privinţa fashion-ului anilor

1900! Artistă desăvârşită, cu spirit liber, ea a înlocuit rochiile de culoare închisă, care se purtau în Bucureştiul acelei perioade, cu unele de o culoare extrem de îndrăzneaţă! De altfel, în scrierile vremii, apariţia ei într-o ţinută roz, la unul dintre balurile importante a creat, initial, rumoare printre invitaţi, dar pe urmă, a sfârşit, la finalul serii, prin a fi admirată de toţi bărbaţi veniţi la eveniment. În atari condiţii, se poate spune că, uneori, un dram de şoc vestimentar poate schimba optica despre modă a unei lumi puţin mai conservatoare”, a spus Raluca Bădulescu!

 

Lucia Sturdza Bulandra! ”S-a remarcat prin eleganţă”

Una dintre cele mai mari dive ale teatrului românesc de atunci şi dintotdeauna a fost Lucia Sturdza Bulandra! Descendentă a unei familii princiare, ea s-a născut la Iaşi pe 25 august 1873. A absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti, hotărâtă să îmbrăţişeze o carieră în învăţământ. Din păcate, întâmplarea a făcut ca proaspăta absolventă să nu găsească niciun post liber în şcolile dorite, şi astfel a ajuns să facă teatru! Dar nu a regretat!

”Lucia Sturdza Bulandra s-a remarcat prin eleganţă! Ai putea spune că era un fel de Coco Chanel a scenei româneşti prin felul în care ea percepea moda! Actriţa puncta la capitolul apariţii prin stilul simplu, dar totodată sofisticat, al ţinutelor, mai mereu conice, niciodată până în pământ, în combinaţii de negru cu alb! Accesoriza totul cu pălării cu borul pe o parte, la care adăuga o floare, gentuţa mică, gen plic, şi pantofii cu toc de cinci centimetri, care se purtau la Paris! Nu uita niciodată mănuşile din piele, care îi dădeau o distincţie în plus!” ,  a comentat Raluca!

Maria Virginia Andreescu Haret! ” Coafura ei, caracterizată în timpurile noastre, de a fi retro, a făcut istorie la acea vreme”

Maria Virginia Andreescu Haret, prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general, statut recunoscut întâia dată în cadrul celui de-al XVI-lea Congres de Istorie a Ştiinţei organizat la Bucureşti,  a fost considerată, de departe, cea mai frumoasă femeie a acelei epoci!

”Un vis de femeie această Maria Virginia Andreescu Haret! Nepoata pictorului Ion Andreescu şi nora lui Spiru Haret era genul fabulos la orice apariţie în public, fie că era vorba de vreun bal, unde excela în rochiile de dantelă, asortate cu mănuşi în acelaşi ton şi evantai, cât şi la o simplă plimbare pe stradă! Atrăgea toate privirile prin atitudine, în primul rând, apoi prin naturaleţea cu care purta orice haină! Coafura ei, caracterizată în timpurile noastre, de a fi retro, a făcut istorie la acea vreme, astfel ca până si marile doamne de la casele regale au copiat-o! În plus, s-a numărat printre primele romance care au folosit rujul şi rimelul, ca o aroganţă demnă de o femeie puternică şi cu stil!”, a concluzionat Raluca Bădulescu!

Cornelia Ionescu



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

HOROSCOP cu URANIA pentru săptămâna 1 - 7 decembrie 2018. Berbecii trec serios la dietă, Gemenii răcesc luni dimineaţa

Pictorial de SENZAȚIE! Andreea Sasu a renunțat la haine și a pozat PROVOCATOR, în ultima lună de sarcină

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Ion Rițiu, actorul preferat a lui Sergiu Nicolaescu a murit. Ultimele clipe din viața maestrului

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Müjde Uzman, cea care dă viață personajului Alev în serialul „O dragoste”, pasiune nebănuită! Iată cu ce se ocupă celebra actriță când nu este pe platourile de filmare

Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!”


Cookies