Tichete de masă 2023. Autoritățile române au anunțat cuantumul tichetelor de masă pentru prima jumătate a anului.
Autoritățile române au anunțat valoarea tichetelor de masă pentru primul trimestru al acestui an. Valorile tichetelor sunt valabile în perioada aprilie- septembrie.
Citește și: Femeile din România vor ieși cu trei ani mai târziu la pensie! De când se aplică măsura
Care este valoarea tichetelor pentru primul semestru al anului
Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe au stabilit valoarea tichetelor de masă la 30 de lei pentru perioada aprilie-septembrie 2023.
Acest lucru a fost stabilit prin Ordinul nr. 1.126/654/2023, publicat în Monitorul Oficial pe 31 martie.
Astfel, până la sfârșitul lunii septembrie, angajatorii nu vor mai putea acorda bonuri de masă cu o valoare mai mare de 30 de lei pe tichet, urmând ca în iulie 2022, valoarea bonurilor de masă să crească de la 20,17 lei la 30 de lei.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
În plus, odată stabilite noile prețuri pentru a doua jumătate a anului, acestea ar putea fi majorate începând cu luna septembrie. În acest moment, însă, orice angajator poate oferi o primă de hrană mai mică de 30 de lei.
Din partea angajatorului, primele de masă reprezintă un avantaj, deoarece sunt deductibile în scopul calculării impozitului pe profit.
Angajații care pot primi 300 de lei de Paște
Din această săptămână, angajații pot primi un mic cadou financiar de 300 de lei de Paște, dar totul depinde de dorința angajatorului. Orice angajator poate oferi cadoul, dar nu este obligatoriu.
Mai mult, suma maximă pe care un angajator o poate oferi de Paște este de 300 de lei, iar angajatorul nu trebuie să plătească niciun impozit. În plus, pentru a beneficia de această sumă, angajatul trebuie să fie angajat în baza unui contract de muncă.
Dacă doresc, angajatorii pot oferi mai mult de 300 de lei, dar trebuie să plătească o anumită taxă către ANAF pentru această diferență. Angajatorii care nu respectă regulile de mai sus sunt pasibili de amenzi de până la 35.700 de lei.
Potrivit Codului Fiscal, aceleași sume ca cele de mai sus pot fi plătite și de Crăciun, 8 martie, 1 iunie sau sărbători religioase similare.
Citește și: Femeile din România care își pot pierde banii dacă fac această greșeală, după ce ies la pensie