Ce sunt petele pigmentare. Cauze, tipuri și soluții eficiente pentru un ten uniform și luminos!

pete pigmentare tratament naturist
Ce sunt petele pigmentare

Vremea călduroasă ne bucură de fiecare dată, însă odată cu ea, pot apărea și petele pigmentare. Însă știați ce sunt acestea?

Aflați din rândurile următoare, ce sunt mai exact petele pigmentare, dar și cum se formează acestea. În plus, descoperiți și ce alte tipuri de pete pigmentare există, dar și care sunt tratamentele pentru acestea. 

 

Ce sunt petele pigmentare  

Atunci când vine vorba despre petele pigmentare, se pare că acestea sunt modificări de culoare ale pielii, din pielea deschisă schimbându-se la o piele mai închisă la culoare, tocmai pentru că respectivele zone au fost expuse la soare și nu numai. 

“Petele pigmentare sunt de fapt modificări de culoare ale pielii unde aceasta capătă o tentă maronie mai închisă la culoare. De cele mai multe ori apar pe zonele expuse la soare însă nu exclusiv, în special la nivelul feței pe zonele convexe, pomeți, nas, bărbie, frunte”, a explicat Iulia Panțuru, medic specialist dermato-venerologie. 

pete pigmentare fata
Ce sunt petele pigmentare[Sursa foto: freepik]

 

Cum se formează aceste pete- expunerea la soare 

Aceste pete pigmentare, se pot forma, în special din cauza expunerii la soare, dar și din alte cauze de care ar trebui să ținem cont, în cazul în care ne dorim să nu avem parte de ele. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

“Petele pigmentare se formează printr-un proces care se numește melanogeneza.

Este un proces fiziologic de producție a melaninei care este pigmentul nostru natural care ne dă culoarea pielii. Melanina are rolul de a proteja pielea, în special, nucleul celulelor de radiațiile ultraviolete. În anumite condiții cum ar fi, de exemplu, dezechilibre hormonale naturale, sarcina sau patologice, respectiv consum de medicamente anticoncepționale, pot apărea pete pigmentare la nivelul feței”, a adăugat specialistul. 

ce sunt petele pigmentare
Ce sunt petele pigmentare[Sursa foto: freepik]

Ce alte tipuri de pete pigmentare mai există  

În ceea ce privește tipurile de pete pigmentare existente, se pare că printre acestea se numără și melasma, hiperpigmentarea post inflamatorie, dar și lentigine solare. 

“În afară de melasmă, cea care apare în sarcină sau masca gravidica, putem vorbi de hiperpigmentării postinflamatorii. Acestea pot apărea la nivelul zonelor expuse la soare însă nu numai, tipul acesta de pete apar, de exemplu, după leziuni de tip acnee sau diverse iritații.

Dacă ne facem un piling chimic, de exemplu, și nu ne protejam foarte bine de soare după, putem să ne trezim cu aceste hiperpigmentării post inflamatorii. Pot apărea la expunerea la anumite substanțe, la consumul anumitor medicamente care sensibilizează. Foarte frecvent apar în momentul în care ne dăm cu parfum de exemplu, pe gât, și ne expunem la soare pe plajă, putem să avem aceste pete pigmentare.  

De asemenea, vorbim de lentigine solare, pete care apar ca urmare a arsurilor solare, foarte frecvent pe spate sau ca urmare a expunerii cronice la radiații ultraviolete. Lentigo-urile sunt acele pete mai măricele un pic, perfect rotund ovale, care apar odată cu înaintarea de vârstă sau petele de vârstă”, a menționat aceasta. 

crema pete pigmenatre
Ce sunt petele pigmentare[Sursa foto: freepik]

Citește și: Cele mai cool job-uri pentru pasionatele de frumusete

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

 

Tratamentele pentru petele pigmentare 

Tratamentele pentru petele pigmentare pot varia, însă cele mai întâlnite sunt cele care definesc fotoprotecția. Mai exact, este vorba despre o protecție vestimentară, indiferent că este vorba despre o pălărie sau despre diverse produse cosmetice utilizate, care conțin vitamina C, acid glicolic și nu numai. 

“În primul rând, trebuie să reținem că bronzul este un mecanism de apărare, deși foarte apreciat în vest, mai puțin apreciat în culturile orientale. Putem să-l numim poate frumos, însă nu putem vorbi de un bronz sănătos. Este un mecanism de apărare și atunci primul pas când vorbim de prevenție sau de tratament este fotoprotecția. Fie că vorbim de fotoprotecție vestimentară, adică pălărie, fie că vorbim de produse cosmetice. Este important să avem un ritual de îngrijire, dacă avem o tendință spre aceste pete pigmentare care seamănă foarte tare cu ritualul de îngrijire al oricărui tip de ten, adică un produs de curățare pentru depărtat machiaj, praf, poluare etc. un produs targetat sau un serum care să conțină substanțe active, cu rol de prevenție sau de tratament a acestor pete, vitamina c, niacinamidă, la acidul glicolic, care toate au rol de prevenție și tratament a petelor, după care urmează o cremă hidratantă anti-aging sau nu, în funcție de vârsta, la care ne aflăm cu ingrediente active, în tratamentul petelor pigmentare.

Respectiv ultima etapă și cea mai importantă zic eu, când ne confruntăm cu petele pigmentare, fotoprotecția. Ea se aplică în fiecare zi a anului, indiferent de anotimp, pentru că radiațiile ultraviolete A, cele responsabile de formarea petelor pigmentare, trec și prin noi, astfel încât faptul că este înnorat, nu exclude aplicarea produselor de fotoprotecție, care trebuie să știm că sunt active în medie, undeva 2 ore. Deci nu este suficient să ne dăm doar dimineața și să sperăm că nu ne vom trezi cu pete, dacă stăm toată ziua la soare, ci să reaplicăm dacă stăm cu copiii în parc, de exemplu, sau dacă suntem la mare”, a încheiat specialistul. 

tratament pete pigmentare
Ce sunt petele pigmentare[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce este rejuvenarea facială. O privire în profunzime asupra procedurilor și tratamentelor inovatoare pentru a obține o piele mai tânără și strălucitoare



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Insolația. Cauze, simptome și măsuri de prim ajutor pentru protejarea sănătății tale!

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies