Ce sunt pietrele la fiere. Este cea mai frecventă afecțiune digestivă

Ce sunt pietrele la fiere
Ce sunt pietrele la fiere

Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre pietrele la fiere. Descoperă ce trebuie să faci pentru a preveni această afecțiune.

Litiaza biliară sau pietrele la fiere, în termeni populari, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni digestive. Aceasta se produce în urma unei alimentații inadecvate și poate avea urmări grave asupra sănătății organismului nostru. De aceea, este foarte important să prevenim această afecțiuni, să știm cum să o identificăm și să o tratăm în cazul în care apare.

În cadrul unei emisiuni, domnul doctor Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală, a oferit câteva detalii esențiale despre pietrele la fiere, cum se formează, care este cauza apariției lor și ce trebuie să facem ca să prevenim

această afecțiune.

Cum se formează pietrele la fiere

Citește și: Semnele care iti spun ca ai chisturi ovariene. Mergi urgent la medic- duc la infertilitate

Ce sunt pietrele la fiere
Ce sunt pietrele la fiere[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, pietrele la fiere se formează în organul nostru colecist sau fierea atunci când există anumite probleme în tot procesul de digestie al alimentelor.

Acest organ numit colecist este sub formă de pară și se află lipit de ficatul nostru, având un rol important în tot procesul de digestie al alimentelor.

Noi atunci când mâncăm, mâncarea ajunge în stomac, stomacul digeră mâncarea și o transmite mai departe în duoden. În tot acest timp, ficatul elimină un produs numit bila. Bila se depozitează în colecist, care are un rol de rezervor.

Când mâncarea ajunge în duoden, colecistul primește un semnal, se contractă și practic elimină bilea ce conține săruri biliare, acizi biliari, care se amestecă cu mâncarea și ajută foarte mult la digestie. Atunci când ceva în tot procesul ăsta nu funcționează, se formează pietrele la fiere .”, a explicat specialistul în domeniu.  

De ce se formează pietrele la fiere

Principalii factori care duc la formarea pietrelor la fiere sunt reprezentați de un stil de viață nesănătos, care presupune o alimentație cu un nivel crescut de grăsimi, lipsa activității fizice și poate

chiar obezitate.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Astfel, o alimentație bogată în grăsimi are un conținut crescut de colesterol, care ajungând în sânge, formează aceste pietre la fiere.

 „ Se acumulează niște cristale de colesterol din colesterolul pe care îl mâncăm și se lipesc precum un bulgăre de zăpadă .”, a spus specialistul în domeniu.

Mai mult decât atât, un stil de viață sedentar asociat cu obezitate duce la afecțiunea de bilă leneșă, care favorizează apariția pietrelor la fiere.

 „ Colecistul nu elimină în întregime toată cantitatea de bilă pentru a ajuta la digestie, iar bila care rămâne pe fundul colecistului, în timp se solidifică, se întărește și se formează și prin această metodă pietrele .”, a explicat specialistul în domeniu.

Cine sunt pacienții care fac pietre la fiere

Citește și: Iata care sunt semnele care anunta “bila lenesa” si care sunt  masurile de prim ajutor!

Ce sunt pietrele la fiere
Ce sunt pietrele la fiere[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, profilul pacientului predispus la astfel de afecțiuni este pacientul obez care mănâncă mese bogate în grăsimi, consumă frecvent alcool și acuză dureri în partea de sus a abdomenului drept, dureri intense care vin și pleacă și se plimbă către spate și umăr.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

„Putem să fim asimptomatici, să nu avem nicio problemă. Ba mai mult decât atât, cam 60 până la 80% dintre pacienți nu au probleme cu fierea, chiar dacă au pietre.”, a precizat specialistul în domeniu.  

Cum putem evita apariția pietrelor la fiere

Citește și: Semne care iti spun ca suferi de o boala autoimuna. Se confunda cu o multime de alte boli si te macina pe interior

Ce sunt pietrele la fiere
Ce sunt pietrele la fiere[Sursa foto: freepik]

Atunci când ne confruntăm cu o astfel de afecțiune, este foarte important să o depistăm la timp și să nu ignorăm durerea supărătoare care de obicei trece cu un analgezic. Această afecțiune se depistează prin intermediul unei ecografii abdominale.

De asemenea, și mai important este să prevenim formarea pietrelor la fiere. Acest lucru este posibil prin intermediul unei diete echilibrate care presupune nu mai mult de trei mese pe zi și două gustări. Totodată, trebuie să adoptăm un stil de viață sănătos, să consumăm alimente fără grăsimi, să gătim mâncarea la abur sau pe grătar, fără prăjeli și să avem o activitate fizică variată, care să ne ajute să prevenim această afecțiune.

 

 


Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies