Pe 22 februarie, creștinii ortodocși se vor pregăti pentru Moșii de iarnă, cunoscuți și ca „Sâmbăta Morților”.
Există vechi tradiții legate de Moșii de iarnă, încă din cele mai vechi timpuri, iar acestea trebuiesc respectate pentru ca pomana oferită cu ocazia parastasului, să fie primită pe lumea cealaltă. Moșii de iarnă sunt prima ocazie în care se fac parastase, dintr-o serie de 7 astfel de praznice, ultimul dintre ele fiind Sâmbăta lui Lazăr.
Ce sunt Moșii de iarnă și când va avea loc Sâmbăta Morților?
Moșii de iarnă sunt o sărbătoare ortodoxă, ce are scopul de a-i pomenii pe cei trecuți în neființă. Această sărbătoare, Moșii de iarnă, implică obligativitatea oficierii Sfântei Liturgii și a Slujbei Parastasului, iar Sâmbăta Morților va avea loc pentru prima oară sâmbăta aceasta, pe 22 februarie.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Ce tradiții trebuie să respectăm în Sâmbăta Morților?
Citeste si: Slănină de porc. Cum ne afectează sănătatea acest preparat tradițional
În acest sfârșit de săptămână, se vor duce la biserică, pentru a fi sfințite: o sticlă de vin, colaci, colivă și un pomelnic în care trecem numele tuturor apropiaților care au decedat. Pentru pomenirea mortului, fie puteți duce, în funcție de posibilități, diferite de pachete cu mâncare la Biserică, sau puteți împărți unde considerați de cuviință, sarmale, piftie, fructe și fripturi.
De Moșii de iarnă, se mănâncă piftie, sau alte răcituri, iar tot ce rămâne nemâncat, se va arunca a doua zi. Mai mult decât atât, se spune că cei care vor lucra de această sărbătoare, vor fi pedepsiți.Ce se dă de pomană? Aceasta este o tradiție străveche
În Muntenia, cu ocazia Moșilor de iarnă, alături de colivă se oferă și un bănuț care să fie oferit unei persoane, pentru a-i aduce noroc.
În Banat, mormintele se tămâiază înainte de slujba de sfințire, iar femeile vor împărți de pomană vase cu mâncare cu carne de porc. De Sâmbăta Morților, în Bucovina se dau plăcinte cu brânză, ăn timp ce în Transilvania se oferă chec cu mere, iar persoana care va da pomană, va pune în pachete alimente care știe că erau pe placul celui/ celor trecuți în neființă.Citeste si: 10 rețete de ouă umplute senzaţionale!