Ce tradiții trebuie să respectăm în Sâmbăta Morților? Când vor fi Moșii de iarnă 2020?

Când e Sâmbăta Morților și ce tradiții trebuie să respectăm
Când e Sâmbăta Morților și ce tradiții trebuie să respectăm

Pe 22 februarie, creștinii ortodocși se vor pregăti pentru Moșii de iarnă, cunoscuți și ca „Sâmbăta Morților”.

Există vechi tradiții legate de Moșii de iarnă, încă din cele mai vechi timpuri, iar acestea trebuiesc respectate pentru ca pomana oferită cu ocazia parastasului, să fie primită pe lumea cealaltă. Moșii de iarnă sunt prima ocazie în care se fac parastase, dintr-o serie de 7 astfel de praznice, ultimul dintre ele fiind Sâmbăta lui Lazăr.

Citeste si: Cum se prepară rețeta de colivă din arpacaș de grâu. Care sunt tradițiile și obiceiurile din jurul acestui preparat?

Ce sunt Moșii de iarnă și când va avea loc Sâmbăta Morților?

Moșii de iarnă sunt o sărbătoare ortodoxă, ce are scopul de a-i pomenii pe cei trecuți în neființă. Această sărbătoare, Moșii de iarnă, implică obligativitatea oficierii Sfântei Liturgii și a Slujbei Parastasului, iar Sâmbăta Morților va avea loc pentru prima oară, în 2020, sâmbăta aceasta, pe 22 februarie.

Ce tradiții trebuie să respectăm în Sâmbăta Morților?

Citeste si: Slănină de porc. Cum ne afectează sănătatea acest preparat tradițional

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

 În acest sfârșit de săptămână, se vor duce la biserică, pentru a fi sfințite: o sticlă de vin, colaci, colivă și un pomelnic în care trecem numele tuturor apropiaților care au decedat.

Pentru pomenirea mortului, fie puteți duce, în funcție de posibilități, diferite de pachete cu mâncare la Biserică, sau puteți împărți unde considerați de cuviință, sarmale, piftie, fructe și fripturi. De Moșii de iarnă, se mănâncă piftie, sau alte răcituri, iar tot ce rămâne nemâncat, se va arunca a doua zi. Mai mult decât atât, se spune că cei care vor lucra de această sărbătoare, vor fi pedepsiți.

Când e Sâmbăta Morților și ce tradiții trebuie să respectăm
Când e Sâmbăta Morților și ce tradiții trebuie să respectăm

Ce se dă de pomană de Moșii de iarnă? Aceasta este o tradiție străveche

În Muntenia, cu ocazia Moșilor de iarnă, alături de colivă se oferă și un bănuț care să fie oferit unei persoane, pentru a-i aduce noroc. În Banat, mormintele se tămâiază înainte de slujba de sfințire, iar femeile vor împărți de pomană vase cu mâncare cu carne de porc.

De Sâmbăta Morților, în Bucovina se dau plăcinte cu brânză, ăn timp ce în Transilvania se oferă chec cu mere, iar persoana care va da pomană, va pune în pachete alimente care știe că erau pe placul celui/ celor trecuți în neființă.

Citeste si: Tot ce trebuie să știi despre Postul Paștelui- când începe și ce trebuie să faci

 



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Cum se prepară rețeta de colivă din arpacaș de grâu. Care sunt tradițiile și obiceiurile din jurul acestui preparat?

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies