Credincioșii sărbătoresc Întâmpinarea Domnului pe data de 2 februarie, fiind o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Iată ce se dă de pomană pe 2 februarie 2023!
Mulți credincioși merg la biserică de Întâmpinarea Domnului, unul dintre motive fiind acela de a da de pomană diverse alimente celor sărmani. Iată ce este bine să dai de pomană la sărbătoarea Întâmpinării Domnului, atunci când mergi la biserică!
Întâmpinarea Domnului 2023 este o sărbătoare cu dezlegare la pește
Pe data de 2 februarie 2023 se sărbătorește Întâmpinarea Domnului, iar toate bisericile ortodoxe oficiază Sfânta Liturghie, deoarece Întâmpinarea Domnului apare cu cruce roșie în calendar.
Sărbătoarea Întâmpinării Domnului se întâmplă la 40 de zile de la nașterea Sa, iar conform tradiției evreiești copiii sunt duși la Templu. Totodată, în această zi de sărbătoare este dezlegare la pește, fiindcă sărbătoarea pică într-o zi de post.
Citește și: Întâmpinarea Domnului – Ce e bine sa faci si ce rugăciune trebuie să rostești în această zi sfântă
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ce trebuie să dai de pomană de Întâmpinarea Domnului 2023
Pe data de 2 februarie 2023, credincioșii merg la biserică pentru a duce colivă și bucate pe care preotul le sfințește, pentru a fi împărțite.
Se pot împărți și alimente pe bază de pește și de post. Totodată, este bine ca pachetul dat de pomană să conțină și un pahar cu colivă, pentru pomenirea celor adormiți, care au fost pomeniți la Sfânta Liturghie.Femeile pot pregăti diverse pachețele pentru sărbătoarea Întâmpinării Domnului, care să conțină legume: roșii, castraveți, măsline, sau fructe: banană, măr, portocală. Mai mult decât atât, în pachețel se pot regăsi și eugenii, napolitane, o sticlă cu băutură răcoritoare, tofu, salată de vinete sau hummus. După posibilități, se poate împărți și mâncare gătită: sarmale de post, orez cu ciuperci, mazăre cu morcovi, ardei umpluți cu orez și ciuperci sau alte bunătăți vegetale. În ziua Întâmpinării Domnului, credincioșii mai pot oferi celor sărmani de pomană și haine sau vase, însă este necesar să le dea și o lumânare.
Cu toate astea, trebuie ca orice pachețel de împărțit să fie sfințit de preot și să fie dat din suflet, să nu se simtă ca o obligație.
Tradiții, superstiții și obiceiuri de Întâmpinarea Domnului 2023
Sărbătoarea Întâmpinării Domnului este denumită și Ziua Ursului, deoarece în credința populară se spunea că, toate persoanele care erau unse cu grăsime de urs erau protejate de lucruri rele, și se puteau vindeca de diferite boli. De asemenea, persoanele care se luptau cu boli grave sau care obișnuiau să aibă coșmaruri erau tratate prin afumare cu păr de urs.
Mai mult decât atât, de Întâmpinarea Domnului 2023 se pot face predicții privind vremea. O superstiție spune că dacă este soare în ziua sfântă, iar ursul iese din bârlog și își vede umbra, atunci acesta se va speria și va merge înapoi în bârlog, urmând să mai fie iarnă încă 6 săptămâni. Însă, dacă ursul nu își vede umbra, cerul fiind înnorat, atunci el va rămâne afară din bârlog, fiind primul semn că se apropie primăvara.
Citește și: “Nu mai bagă în seamă tradițiile poporului.” Un preot a transmis un mesaj dur, înainte de Bobotează 2023
Citește și: Spălatul rufelor de Bobotează 2023. Este interzis sau nu să o facem la sărbătoarea Botezului Domnului?
Rugăciune Întâmpinarea Domnului 2023
O, Preasfântă Fecioară, care strălucești prin curăție cerească, porumbiță preablândă, mielușea neprihănită, ajutătoare bună a lumii, Maica lui Hristos Dumnezeul nostru, tu ești începutul și mijlocul și sfârșitul bucuriei noastre de acum, că dintru tine a strălucit Soarele Dreptății, Hristos Dumnezeul nostru, pe Care L-ai adus în sfintele tale brațe în a patruzecea zi, în locul cel sfânt, întru întâmpinarea noastră și spre bucuria și mântuirea întregii lumi. Pentru aceasta te fericim și te proslăvim, pentru că tu ești cortul lui Dumnezeu și prin tine S-a sălășluit între noi, pentru ca să fim poporul Lui. Tu ești ușa cerească vestită de Iezechiel, prin care iarăși ni s-a deschis intrarea în locașurile raiului. Tu ești scara cea înaltă văzută de Iacob, prin care Dumnezeu S-a pogorât pe pământ. Tu ești pod care duce de pe pământ la cer. Pentru aceasta te rugăm să privești spre noi, ca ceea ce ai intrat în locul cel sfânt purtând pe mâini Focul Dumnezeiesc, binecuvântată. Cu focul rugăciunii tale să arzi focul patimilor noastre, ca să ne izbăvim de focul cel veșnic al gheenei. În locul cel sfânt ai venit pentru curățirea cea după lege, ție netrebuindu-ți curățire, Fecioară Curată, și prin aceasta învață-ne cumse cuvine a ne păzi în neprihănire și curăție și cum să purtăm nevoința fecioriei, că tu, fiind mai presus decât Heruvimii, ai venit la biserică, laolaltă cu femeile necurate. Tu, o, Maică Preasfântă, însăți fiind biserica lui Dumnezeu care ai adus la biserica legii pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, învrednicește-ne și pe noi să iubim mai mult în lumea aceasta bisericile Fiului tău, să le cercetăm în toate zilele vieții noastre, acolo să vedem frumusețea Domnului, pentru că mai bine este să petrecem o zi în curțile Domnului, decât să locuim în locașurile păcătoșilor. Dăruiește-ne și nouă, Preacurată, precum lui Simeon, să purtăm neosândiți, în brațele inimii noastre, pe Fiul tău și Dumnezeul nostru, ca să fim părtași pururea Preacuratului Său Trup și Sânge, și ajută-ne să ne păzim în frica lui Dumnezeu și să nu întinăm biserica trupului nostru. Și așa întâmpinând totdeauna, o, Maica lui Dumnezeu, pe Fiul tău în inimile și în sufletele noastre, să ne învrednicim prin rugăciunile tale să dobândim și acea întâmpinare în văzduh a Domnului și așa vom slăvi și vom cânta împreună cu toți sfinții pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.