Sfinții Mihail și Gavriil sunt prăznuiți pe data de 8 noiembrie, dată care în acest an pică într-o zi de vineri.
Află din rândurile următoare, care sunt tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respectăm în data de 8 noiembrie, de Sfinții Mihail și Gavriil, dar și ce trebuie să facă femeile pentru a avea mai mult noroc în viitor.
Sfinții Mihail și Gavriil, prăznuiți pe data de 8 noiembrie
Pe 8 noiembrie, îi sărbătorim pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, cei doi îngeri războinici care conduc cetele de îngeri și călăuzesc sufletele pe drumul spre Rai.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
În tradiția românească, se crede că Arhanghelii Mihail și Gavriil veghează asupra oamenilor de la naștere până la moarte, protejându-i. Ei sunt prezenți la Judecata de Apoi, purificând conștiințele și arzând păcatele lumii. Se spune că Arhanghelul Mihail stă la căpătâiul muribunzilor, apărând sufletele de orice influență necurată.
Citește și: Rugăciunea de ajutor către Sfânta Parascheva. Cum e bine să te rogi, cuvintele au o putere uimitoare
Citește și: Mesaje de Sfântul Luca. Felicitări și gânduri speciale pentru cei care își serbează onomastica
Ce trebuie să facă femeile de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea noroc
De Sfinții Mihail și Gavriil, tradiția spune că femeile pot îndeplini câteva obiceiuri simple pentru a atrage norocul și bunăstarea în casă și familie. Prin aceste mici gesturi, tradiția spune că poți avea noroc și protecție, invocând ajutorul Sfinților Mihail și Gavriil, cei care sunt considerați păzitorii sufletelor:
- Se spune că în ziua de Sfinții Arhangheli, este bine ca locuința să fie curată, ca semn de respect pentru acești protectori ai casei și familiei. Prin curățenie, atragi energii pozitive și prosperitate.
- Aprinderea unei lumânări pentru cei dragi, vii sau trecuți în neființă, este un obicei de protecție. Lumânarea simbolizează lumina călăuzitoare a Arhanghelilor, iar prin această practică, ceri sănătate, noroc și protecție.
- Ziua este potrivită pentru rugăciune și gânduri bune, mai ales pentru sănătate și noroc. Rugăciunile adresate Sfinților Mihail și Gavriil, cei doi arhangheli protectori, sunt considerate aducătoare de binecuvântări.
- Este bine să fie evitate conflictele și discuțiile aprinse. Armonia și liniștea în casă sunt foarte importante în această zi pentru a atrage noroc.
- Femeile pot da de pomană celor sărmani sau pot oferi daruri simbolice. Această tradiție se crede că sporește norocul și pacea în casă.
- În anumite regiuni, femeile pregătesc un colac sau un desert special, pe care îl împart cu cei din familie sau chiar cu vecinii, ca un gest de generozitate și de atragere a bunăstării.
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil
- Se spune că în această zi este bine să lăsăm deoparte treburile casnice și activitățile din gospodărie pentru a ține ghinionul la distanță.
- Munca la câmp ar trebui evitată, deoarece tradiția sugerează că cei care încalcă acest obicei ar putea atrage necazuri și nefericire.
- Un alt obicei este acela de a coace o turtă mare din grâu sau porumb, numită „turta berbecilor”. Aceasta se aruncă la oi, în ziua în care berbecii sunt în țarc. Modul în care turta cade este considerat un semn de fertilitate: dacă pică cu fața în sus, se crede că oile vor făta miei în primăvară, iar dacă pică cu fața în jos, înseamnă că multe dintre oi nu vor fi fertilitate.
- Este bine să aprinzi o lumânare care să călăuzească sufletele celor dragi, fie că sunt vii, decedați sau trec prin greutăți.
- Tot în această zi, evită certurile și bârfele, deoarece se spune că astfel de comportamente atrag ghinion pentru următorii ani. În schimb, ar trebui să te axezi pe împăcare și armonie în relațiile tale.
- În semn de respect și recunoștință, finii le duc nașilor colaci, întărind legătura dintre ei și mulțumindu-le pentru sprijinul oferit.