Ce trebuie să faci dacă ai pierdut buletinul. Pașii care trebuie parcurși

Ce trebuie să faci dacă ai pierdut buletinul. Pașii care trebuie parcurși
Ce trebuie să faci dacă ai pierdut buletinul. Pașii care trebuie parcurși

Dacă ți-ai pierdut buletinul, este foarte important să știi ce pași trebuie să urmezi, pentru a obține un alt act de identitate. Nu uita că riști să fii amendat, dacă nu ai declarat pierderea buletinului.

Buletinul este cel mai important act de identitate al unei persoane. Este obligatoriu ca atunci când l-ați pierdut sau atunci când a expirat, să mergeți la poliție, pentru a vi se elibera o nouă carte de identitate. În caz contrar, veți fi amendat. 

Ce este de făcut dacă v-ați pierdut buletinul

Începând de la vârsta de 14 ani, orice cetățean trebuie să aibă un buletin.

În cazul în care ați constatat că l-ați pierdut, este obligatoriu să vă prezentați la Direcția pentru Evidența Persoanelor, în cel mult 24 de ore din momentul în care ați rămas fără buletin. 

Acolo va trebui să completați o declarație pe proprie răspundere, prin care să specificați că ați pierdut cartea de identitate. Din acel moment, vechiul buletin va fi declarat nul și ulterior vi se va emite unul nou.

Este foarte important ca atunci când mergeți să declarați buletinul pierdut să aveți la dumneavoastră un alt act, care să vă confirme identitatea. Puteți să arătați pașaportul sau permisul de conducere. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

De asemenea, trebuie să știți ce acte vă sunt necesare, pentru a vi se elibera un nou buletin:

  • cererea pentru eliberarea actului de identitate
  • certificatul de naștere și certificatul de căsătorie, dacă este cazul, original și copie
  • certificatul/hotărârea de divorț, dacă este cazul, original și copie
  • certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie
  • documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu și, acolo unde este cazul, cel cu care se face dovada adresei de reședință, original și copie;
  • dovadă eliberată de unitatea de poliție unde a fost reclamat furtul, dacă este cazul
  • un document emis de instituții sau autorități publice – pașaport, permis de conducere, legitimație de serviciu, livret militar ori diplomă de absolvire a unei instituții de învățământ, cu fotografie de dată recentă, original și copie;
  • chitanță pentru plata cărții de identitate.

Cum procedați dacă v-ați pierdut buletinul în străinătate

După ce ați declarat buletinul pierdut la Direcția pentru Evidența Persoanelor, aveți la dispoziție 15 zile pentru a solicita eliberarea unui nou act de identitate. 

În cazul în care ați constatat că nu mai aveți buletinul, dar sunteți într-o altă țară, trebuie să mergeți la ambasada sau consulatul României. Doar de acolo vi se poate elibera un titlu de călătorie, pentru a putea să reveniți în țară. 

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

În momentul în care ajungeți la consulat, este important să aveți cu dumneavoastră un alt act care să vă dovedească identitatea.

Dacă vă aflați în situația în care nu aveți cum să vă întoarceți în România prea curând, puteți solicita să vi se elibereze un buletin nou, cu ajutorul unei alte persoane. 

Acea persoană va avea nevoie de o procură specială, care să fie autentificată de către consulatul României din țara în care vă aflați. Procura respectivă trebuie să aibă poza dumneavoastră și un timbru al oficiului consular. 

Este obligatoriu ca în procură să fie trecut motivul pentru care aceasta este eliberată, dar și cererea dumneavoastră de eliberare a unui nou buletin. 



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies