Ce trebuie să faci în cazul în care ai fost infectat cu noul coronavirus? Pașii pe care trebuie să îi urmezi

Ce trebuie să faci în cazul în care ai fost infectat cu noul coronavirus? Pașii pe care trebuie să îi urmezi
Ce trebuie să faci în cazul în care ai fost infectat cu noul coronavirus? Pașii pe care trebuie să îi urmezi

Medicii Adrian Marinescu și Beatrice Mahler au dezvăluit care sunt pașii care trebuie urmați în cazul în care ai fost infectat cu noul coronavirus.

Tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu noul coronavirus. Mulți nu știu ce au de făcut și intră în panică. Medicii Beatrice Mahler și Adrian Marinescu au explicat care sunt pașii de urmat pentru a evita o infectare a apropiaților, dar și agravarea stării de sănătate.

„În primul rând, trebuie să anunți Direcția de Sănătate Publică, iar pentru asta, suni și îți suni și medicul de familie.

Dacă ești asimptomatic și nu ai comorbidități, adică nu ai tensiune, nu ești obez, nu ai diabet și starea de sănătate este bună, împreună cu DSP, ești direcționat către o unitate medicală ca să ți se facă un set de analize, un bilanț al momentului- adică, se face o radiografie pulmonară, examen de sânge și un consult de boli infecțioase sau pneumologic, depinde unde ești direcționat.

Ulterior, dacă ai condiții de autoizolare la domiciliu, semnezi că ești de acord și că vei respecta autoizolarea și pacienții merg către casele lor.

Sunt o serie de reguli pe biletele de externare, iar pacienții sunt îndrumați ca la momentul în care apare orice simptom care ar sugera agravarea afecțiunii sau în caz de stare generală alterată să anunțe medicul de familie. Pot să sune și la ambulanță, să anunțe situația lor și prin centrul operativ se găsește un loc unde să fie internați”, a explicat la Digi24 managerul Institutului Marius Nasta din București, Beatrice Mahler.

DSP nu răspunde la telefon. Ce fac?


În cazul în care am intrat în contact cu o persoană despre care aflăm că are coronavirus și mergem să ne testăm, în așteptarea rezultatelor este important să ne aducem aminte cam câte zile au trecut de atunci pentru a urmări eventuala apariție a simptomelor.

„În mod logic, dar din păcate sunt prea puțini angajați la DSP, ar trebui să se întâmple altfel: dacă ar fi ancheta făcută rapid, ar trebui să intru în izolare, așa ar fi corect, nu mă mai deplasez.

Așa se întâmpla la început: intru în izolare și dacă am nevoie, vine și mă testează DSP-ul acasă.

Citeste si: Răsturnare de situație! Anunțul făcut de Raed Arafat! La ce decizie a renunțat Guvernul

 


Din păcate, acum nu se mai poate. Și mai e ceva: în momentul în care un test e pozitiv, el se raportează la DSP, deci n-ar trebui să fie mare intervalul de timp din momentul raportării și până când sună persoana respectivă, să spunem că e de bună-credință și sună.

Dar se poate întâmpla să nu răspundă DSP”, o situație care, din păcate, se întâlnește tot mai des, arată dr. Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș”.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Iar dacă suni la 112, la 112 o să spună „vorbiți cu DSP-ul”.

Când sun la 112




Citeste si: Masca, obligatorie la mare! Când va scădea numărul de cazuri de infectări, potrivit specialiștilor




La 112 sun în momentul în care sunt simptomatic și am o nevoie medicală urgentă. Altfel, tot DSP trebuie să rezolve. Și atunci, aceste interval poate uneori să fie destul de mare.

O persoană sună, dacă nu rezolvă, în timpul acela se izolează sau nu, subliniază dr.

Marinescu un alt aspect problematic.

Dacă DSP ar avea testul rapid și ar fi o izolare imediată, pacientul ar sta în izolare, nu s-ar deplasa și totul s-ar face prin DSP. Asta ar fi situația ideală.

Evaluarea trebuie făcută însă la spital. Ar trebui să vină DSP-ul să-l ia, dar nu se poate, din considerente obiective, și atunci pacientul se deplasează el la spital.

Dacă DSP-ul nu răspunde, singura variantă pe care o ai, dacă te simți bine, este să vii la spital tu singur, când ai un test pozitiv, a rezumat dr. Marinescu.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Pași de urmat în caz că am constatat că am simptome

Prima săptămână este cea mai importantă, între ziua a 5-a și a 7-a apar cel mai frecvent simptomele. Dacă sunt asimptomatic, e altă discuție.

Cum apar primele simptome, în momentul acela mă testez, dacă nu, ar trebui cam în a 8-a zi din momentul contactului.

Acum, întrebarea e unde fac această testare, că dacă sunt asimptomatic o fac la cerere- și intervine discuția cum mă programez, la clinicile private uneori durează destul de mult, sunt clinici care în momentul acesta dau un rezultat după cinci-șase zile. Este și asta o problemă, mai ales pentru cei care au nevoie de rezultatul unui test în 72 de ore de la recoltare, pentru a pleca în vacanță.

Cât de rapid se poate deteriora starea de sănătate a unui bolnav?



„Sunt situații în care un pacient asimptomatic sau ușor asimptomatic evoluează favorabil, dar evoluția poate să fie din ziua a 7-a, a 8-a până în ziua a 10-a, a 11-a cu deteriorare chiar severă. Nu există o unitate de timp în care putem spune că un pacient merge spre o deteriorare severă, nu putem spune că se întâmplă cu certitudine sau că dacă el se află în spital această evoluție va putea fi limitată. Însă cu siguranță, la sfârșitul primei săptămâni, evoluția poate să fie spre severă”, a explicat dr. Beatrice Mahler.

 

 

 



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Răsturnare de situație! Anunțul făcut de Raed Arafat! La ce decizie a renunțat Guvernul

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies