Află din rândurile următoare ce trebuie să faci pentru a avea o imunitate bună a organismului.
Imunitatea este esențială în buna funcționare a organismului nostru. Aceasta este un sistem complex care acționează în așa fel încât organismul nostru atunci când se află în contact cu anumite bacterii sau virusuri, să aibă anticorpii necesari pentru a lupta împotriva lor.
De aceea, este foarte important să avem grijă de sistemul nostru imunitar și să dezvoltăm anumite comportamente benefice pentru a-l întări.
În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Carmen Pavelescu, medic pediatru și doctor în medicină, a vorbit despre cât de important este să ai grijă de sistemul tău imunitar, cum funcționează acesta și ce trebuie să facem pentru a avea grijă de el și a-l întări.
Ce este sistemul imunitar
Potrivit specialistului în domeniu, sistemul imunitar este un mecanism complex care acționează atunci când organismul nostru intră în contact cu o formă de virusuri sau de bacterii, în vederea întăririi acestuia
„ Pentru că este un sistem, vorbim de un mecanism complex, format din organe, leucocite, celulele albe pe care le avem în corpul nostru și limfocitele. Avem tot acest bagaj care vine și acționează împotriva infecțiilor cu care suntem în contact zi de zi .”, spune specialistul în domeniu.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
În cazul în care sistemul nostru imunitar este scăzut, organismul nostru nu mai are puterea și resursele necesare astfel încât să lupte împotriva bacteriilor, iar astfel putem dezvolta o formă mai gravă de îmbolnăvire, care vine la pachet cu alte consecințe.
„ Atunci când imunitatea scade, corpul recunoaște o bacterie, dar nu mai are anticorpii necesari pentru a lupta. Facem forme mai complicate, avem o perioadă mai lungă de boală, este nevoie de tratament cu antibiotic. Un antibiotic face ca sistemul nostru imunitar să slăbească. Post infecțiile acestea, acest organism va avea un sistem imun deficitar, care va duce la expunerea la un nou agent patogen cu forme mai complicate .”, a precizat specialistul în domeniu.
Cum ne întărim sistemul imunitar
Potrivit specialistului în domeniu, este foarte important să facem anual analize de sânge prin intermediul cărora să vedem cum stăm cu sistemul imunitar și dacă acesta se află la capacitatea maximă necesară pentru a lupta în cazul unui contact cu virusuri sau bacterii.
Dacă vrem să ne întărim sistemul imunitar, este foarte important să adoptăm un stil de viață sănătos, care presupune o activitate fizică regulată, un regim alimentar sănătos, bogat în vitamine și nutrienți, să avem parte de o odihnă suficientă și să reducem pe cât posibil stresul și sedentarismul.
„ Imunitatea scade pe măsură ce înaintăm în vârstă. Pe măsură ce noi înaintăm în vârstă, ce devenim mai stresați, avem o alimentație mai dezechilibrată, nu facem sport, toate lucrurile acestea duc la o scădere a sistemului imunitar. Alcoolul și fumatul ar trebui să nu existe .”, spune specialistul în domeniu.
Imunitatea la copii
Citește și: Cât de nociv este zahărul pentru organism. „Zahărul este un aliment destul de periculos”
Potrivit specialistului în domeniu, imunitatea la copii se dezvoltă încă din primele șase luni de viață, prin intermediul unei moșteniri genetice de la mamă.
„ Imunitatea se moștenește de la mamă. Avem transmiterea aceea placentară. În primele 6 luni avem lupta bebelușului cu infecțiile prin acești anticorpi pe care i-a primit de la mamă. Bebelușul vine în primele 6 luni de viață cu bagajul lui pentru a lupta împotriva acestor infecții .”, spune specialistul în domeniu.
De asemenea, ea poate fi îmbunătățită prin schemele de vaccinare pe care părinții trebuie să le facă celui mic, conform cu vârsta, dar și prin procesul de alăptare, laptele matern conținând anticorpii necesari pentru copil ca să-și întărească sistemul imunitar.
„ În primii trei ani de viață, copilul începe și-și îmbogățește acest bagaj de anticorpi pe care îl va obține printr-un sistem de vaccinare. La recomandarea pediatrului, a medicului de familie, trebuie mers și făcut acel sistem de vaccinare, tocmai pentru acel copilaș să capete și el imunitate .”, spune specialistul în domeniu.