Singurele specii de serpi veninosi din Romania sunt viperele, raspandite neuniform pe tot teritoriul tarii, mai putin in centrul si sudul Munteniei si Olteniei.
Viperele au dimensiuni relativ mici (circa 70 cm) si prezinta o dunga dorsala in zig-zag, dar pot fi si complet negre. Nu percep bine sunetele, dar au un foarte bun simt olfactiv si simt vibratiile de la distante mari. In zonele temperate sunt active numai sase-sapte luni, iarna fiind in stare de hibernare. Se hranesc mai mult noaptea, sunt veninoase chiar de la nastere, musca fulgerator si lasa doua plagi punctiforme (urma dintilor).
Semne ale muscaturii de vipera:
– durerea acuta;
– tumefierea (umflarea) zonei afectate;
– doua intepaturi mici la distanta de un centimetru una de cealalta;
– semiconstienta;
– alte simptome generale: senzatie de greata, voma, tulburari de vedere, dificultati de respiratie (tahipnee), hipersudoratie (transpiratie excesiva), dureri abdominale.
Masuri de prim-ajutor
– Ideal ar fi ca victima sa ajunga la un medic cat mai repede posibil, singurul tratament eficient fiind o doza de antivenin.
– nu faceti miscari si nu va agitati! In caz contrar ritmul batailor inimii creste, circulatiei sangelui e accelerata si veninul patrunde mai repede in torentul circulator; mai bine stati linistit intr-un loc umbrit;
– luati o aspirina (nu luati alcool, cafea sau alt excitant – acestea cresc pulsul si veninul ajunge mai repede la organe);
– in caz de hipotermie, acoperiti-va cu o patura;
– mentineti zona muscaturii sub nivelul inimii;
– inlaturati veninul din jurul muscaturii si dezinfectati rana cu apa oxigenata;
– puneti o legatura elastica tip garou intre rana si inima (incetiniti raspandirea veninului). Garoul limfatic nu trebuie sa blocheze circulatia sangvina, ci sa realizeze o compresiune limfatica. Se foloseste o banda elastica lata sau o fasie de material (dintr-o camasa, bluza) care se infasoara nu foarte strans pe tot membrul muscat.
– hidratati-va cu apa
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ce sa nu faceti
– daca aveti leziuni, nu folositi cavitatea orala
– nu se arde zona muscata
– nu se pune gheata pe muscatura
– nu mancati si nu consumati alcool
Prevenirea
O statistica arata ca 68%-80% din muscaturile de sarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating serpi si sunt imprudente. Serpii veninosi nu ataca decat atunci cand sunt atacati sau surprinsi.
Sursa: www.doctorulzilei.ro