Ce trebuie să fie de nelipsit din casă, în ziua de Bobotează 2023. Obiceiuri și tradiții pentru a fi feriți de boli și necazuri tot anul

Ce trebuie să fie de nelipsit din casă, în ziua de Bobotează 2023. Obiceiuri și tradiții pentru a fi feriți de boli și necazuri tot anul
Ce trebuie să fie de nelipsit din casă, în ziua de Bobotează 2023. Obiceiuri și tradiții pentru a fi feriți de boli și necazuri tot anul

Potrivit tradiției populare, în ziua de Bobotează, persoanele care respectă acest obicei vor fi feriți de boli și necazuri tot restul anului!

Există câteva lucruri care nu trebuie să lipsească din casa niciunui creștin în data de 6 ianuarie, de Bobotează, potrivit calendarului ortodox. Tradiția populară spune că toate persoanele care respectă acest obicei vor fi feriți de boli și necazuri tot anul. 

Ce nu trebuie să-ți lipsească din casă, în ziua de Bobotează 2023 

Boboteaza 2023, sau Botezul Domnului, este considerată ziua în care cerurile se deschid, iar apele sunt sfințite.

Aceasta este sărbătorită în fiecare an, la data de 6 ianuarie.  În ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, preoții fac agheasmă- apă sfințită, cu care botează apele, oamenii, animalele și casele. 

„Nu mâna mea sfințește apa, nici busuiocul, ci harul Duhului Sfânt”, spune Mitropolitul Ioan al Banatului. 

Din acest motiv, Aghiasma Mare sau apa Sfințită de la Bobotează are puterea sfințitoare și tămăduitoare.

Ea se păstrează nestricata vreme îndelungată și rămâne curată și plăcută la gust ca si când ar fi fost abia scoasă din izvor.  Aghiasma Mare trebuie să fie nelipsită în casa creștinilor, în ziua de Bobotează. Apa sfinţită de Bobotează se bea dimineața, înainte de a mânca, până la Odovania praznicului Botezului Domnului din data de 14 ianuarie, iar mai apoi, Agheasma Mare luată de la biserică din ziua Botezului Domnului se păstrează în case, lângă icoană și se consumă în afara acestor zile binecuvântate de Biserică doar cu acordul preotului duhovnic, conform basilica.ro.

Citește și: Zilele de 6 și 7 ianuarie nu vor fi libere legale în 2023. Motivul pentru care nu se poate aplica această măsură

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Ce trebuie să fie de nelipsit din casă, în ziua de Bobotează 2023[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Ce se pune pe masă în Ajunul Bobotezei 2023. Aduce belșug și ține răul la distanță

Apa sfințită de Bobotează are puteri vindecătoare

Aghiasma mare este folosită pentru a se stropi și casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele și livezile, spre a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului, doar de Bobotează sau periodic. Totodată, cu pocăință și cu binecuvântarea duhovnicului, aghiasma mare se poate lua și în cazuri de boli grele. Fiind încărcată cu darurile dumnezeiești ale Duhului Sfânt, aghiasma mare a făcut de multe ori minuni, tămăduind bolnavi, apărând de rele si izbăvind din primejdii pe cei credincioși, scrie crestinortodox.ro.

„Apa sfințită curăță și vindecă trupul credinciosului. Așadar, te protejează atâta timp cât ai credința în suflet, altfel nu are niciun efect. Cu ea se sfințesc locuințele, se alungă duhurile rele, iar la sate oamenii stropesc grajdurile animalelor și ogoarele pentru a fi protejați de boli și ca să aibă recolte bogate. Slujba specială pentru Agheasma mică se săvârșește în cursul anului, iar la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, atunci când se sfințesc apele, rânduiala se unește cu cântările Învierii.

În mănăstiri, de exemplu, pe data de 1 a fiecărei luni se sfințește apa pentru nevoile credincioșilor. Apa sfințită de Bobotează sau Agheasma Mare are o putere deosebită de binecuvântare și de vindecare”,  spune părintele Tudorache, potrivit adevărul.ro

Citește și: Calendar ortodox 6 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este vineri?

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Ce trebuie să fie de nelipsit din casă, în ziua de Bobotează 2023[Sursa foto: Unsplash]

Prin acțiunea de stropire sau gustare din Agheasmă, creștinul nădăjduiește curățire de toată întinăciunea, ferire de necazuri, binecuvântare și sfințire. 

„Și-i dă ei (apei) harul izbăvirii, binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe ea izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, de puterile cele potrivnice neatinsă, plină de putere îngerească. Ca toți cei ce se vor stropi și vor gusta dintr-însa să o aibă spre curățirea sufletelor și a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfințirea caselor și spre tot folosul de trebuință...” , așa cum spune rugăciunea de la Slujba Aghesmei celei mari.

Citește și: Este oficial! S-au aprobat încă două zile libere, începând cu anul 2023

Ce trebuie să fie de nelipsit din casă, în ziua de Bobotează 2023[Sursa foto: Unsplash]



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

Ce se pune pe masă în Ajunul Bobotezei 2023. Aduce belșug și ține răul la distanță

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies