Ce trebuie să mănânci ca să scapi de problemele digestive, după masa de Crăciun

Ce trebuie să mănânci ca să scapi de probleleme digestive, după masa de Crăciun
Ce trebuie să mănânci ca să scapi de probleleme digestive, după masa de Crăciun

Tudor Ciuhodaru, medic, a explicat cum și ce trebuie să mâncăm la mesele de Crăciun ca să nu ajungem la Urgență cu problemele digestive.

Cu toții știm că preparatele de Crăciun sunt absolut delicioase și este destul de greu să reușim să ne abținem de la acestea. Ei bine, iată ce trebuie să mănânci ca să nu ajungi la Urgență.

Citește și: Ciorba de potroace te drege după masa de Crăciun. Care este secretul preparatului

Tudor Ciuhodaru, despre alimentația corectă

Mâncarea tradițională românească de Crăciun este pe cât de gustoasă, pe atât de periculoasă, iar Tudor Ciuhodaru, medic specializat în medicină de urgență, a dat câteva sfaturi despre cum să combinăm corect alimentele la masa de Crăciun.

„Moderația ar trebui să fie cheia alimentației și de sărbătoarea Crăciunului, în caz contrar veți avea nevoie de serviciul de urgență. Cei care au postit ar trebui să reia cu prudență alimentația normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre, urmate de cantități mici de ciorbă și de friptură.

Iar alimentele trebuie introduse treptat.Țineți cont că fiecare masă ar trebui să conțină un singur aliment concentrat și considerați concentrat tot ce nu e fruct sau legumă, așa că friptura și sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau a cărnii cu cartofi, și nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă”, a declarat medicul.

Tudor Ciuhodaru a mai spus că este important să se facă o pauză de măcar jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita senzația de suprasaturație cât și sindroamele dispeptice.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

„Faceți o pauză de măcar jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzația de suprasaturație cât și sindroamele dispeptice. Indiferent de starea de sănătate, mare atenție, alcoolul trebuie consumat putând, mai ales în asociere cu mâncarea grasă să ducă la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare, iar precauții speciale ar trebui avute în vedere în special la cei cu afecțiuni digestive, metabolice sau cardiace, care ar trebui să respecte regimul igieno-dietetic,

adică fără dulciuri, sare și pe cel medicamentos. Aș putea spune că precauții speciale există pentru cei metabolice, precum diabetul, care vor respecta indicațiile terapeutice, pentru că, în caz contrar, decompensările pot fi grave, mergând chiar până la comă. Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare, hipertensiune, insuficiență cardiacă și cardiopatii ischemice, vor fi atenți la excesul de sare și grăsimi, iar orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică suspiciunea unui sindrom coronarian acut și necesită prezentarea de urgență la spital.
Iar cei care se știu cu alergii alimentare, vor avea grijă la tipurile de produse consumate și vor avea la ei medicația de urgență și se vor prezenta la spital în cazul erupțiilor pruriginoase asociate tulburărilor respiratorii”
, a explicat medicul primar în medicină de urgență Tudor Ciuhodaru.

Ce trebuie să mănânci ca să scapi de probleleme digestive, după masa de Crăciun
Ce trebuie să mănânci ca să scapi de probleleme digestive, după masa de Crăciun[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Rețetă de Friptură de vită, cartofi prăjiți și sos. Un meniu gustos pentru masa de Revelion

Specialistul, despre fructul consumat la masă

Specialistul a menționat și că există un fruct care, dacă este consumat la masă, va favoriza digestia și va duce la evitarea problemelor digestive.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

„Puteți începe cu friptură, precedată de o salată de crudități, asociată unei granituri de legume făcută la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Nu uitați că există și salate și fructe proaspete și că puteți face o plimbare în aer liber, dacă nu, veți avea de tras după excesul caloric din această perioadă. După post, dacă nu vrem să ajungem la spital, să începem cu brânzeturi, salate și alimentate mai puțin grase, în așa fel încât tocăturile, prăjelile, carnea grasă să fie consumate în a doua etapă și să dăm posibilitatea sistemului nostru digestiv să se acomodeze la acest aport caloric și nu numai. Combinația de grăsime și alcool duce aproape întotdeauna la colecistite, pancreatite, cazuri grave și nu chiar de Terapie Intensivă și intervenții chirurgicale. Să facem pauză între masă, să distanțăm la 30-40 de minute între felurile de mâncare, în așa fel încât să nu fie toate dintr-o dată. Și felia tradițională de ananas cu rol digestiv este utilă în astfel de perioade pentru a ne suprasolicita dintr-o dată sistemul digestiv. Nu uitați că o durere epigastrică, de tipul dureri vărsături, mai ales la un pacient cu risc poate să însemne primele semene ale unui infarct miocardic și în aceste condiții evaluarea este extrem de importantă”, a mai spus medicul Ciuhodaru.

Ce trebuie să mănânci ca să scapi de probleleme digestive, după masa de Crăciun
Ce trebuie să mănânci ca să scapi de probleleme digestive, după masa de Crăciun[Sursa foto: Instagram]

Citește și: Rețetă de Pizza salami. Perfectă pentru o seară cu prietenii!



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Ce nu este bine să faci în prima zi de Crăciun. Greșeala care îți poate aduce ghinion tot anul viitor

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies