Multe persoane se întreabă ce alimente ar trebui să mânânce pentru a fi tineri și în forță pentru cât mai mult timp. Dacă ești curios și vrei să știi ce alimente îți vor da șansa la o viață mai lungă, în rândurile de mai jos vei descoperi exact ceea ce ai nevoie.
Ovidiu Peneș, doctor în științe medicale, a vorbit, în cadrul emisiunii „Theo Show” difuzată pe postul de televiziune Kanal D, despre alimentele pe care ar trebui să le consume oamenii, dacă își doresc să aibă o viață lungă și sănătoasă.
Citește și: Rețetă delicioasă de cheesecake San Sebastian. „Provine din Spania și este un cheesecake absolut fabulos!”
Ce trebuie să mâncăm, ca să nu îmbătrânim?
bătrânețe că începe în momentul în care fiecare dintre noi ne-am născut, când prima celulă, se naște și începe să înainteze în vârstă.
„Ce înseamnă bătrânețe? Înseamnă că la un moment dat începem să ne dăm seama, pentru că ea începe din momentul în care ne-am născut. Prima celulă, nou-născutul se naște și începe să înainteze în vârstă, deci acela este momentul.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Specialistul a vorbit despre stres și a menționat că acesta este un mecanism medical, dar oamenii în general nu îl folosesc cu exactitate.
Un rol foarte important îl joacă în mecanismul de îmbătrânire stres oxidativ sau nitrosativ.„Stresul are o definiție exactă, el este un mecanism medical, dar noi, în general, nu îl folosim corect. Sigur că stresul este de toate felurile și un rol foarte important îl joacă în mecanismul acesta de îmbătrânire stresul oxidativ sau nitrosativ. Ce stres fac moleculele cu care noi interacționăm, substanțele chimice pe care le luam din aer, din respirație, din alimente, toate lucrurile astea încep să dea fenomene de oxidare, fenomene de consum al celulei noastre.
Trebuie să consumăm antioxidanți ca să combatem acest lucru și să aducem materie primă. Celula noastră pentru că trăiește, consumă, e ca o lumânare care consumă și consumă. În momentul acesta dacă noi aducem materie primă, scuturi de protecție, aducem ceară proaspătă la baza flăcării, iar asta va dăinui mai mult. Celula noastră are un nucleu și înauntru există codul genetic celular este ca un lanț în care sunt spuse toate informațiile noastre.
Specialistul, despre mâncatul sănătos
Doctorul este de părere că dacă persoanele vor mânca fructe de culoare închisă nu se va întâmpla nimic, mai ales că sunt foarte sănătoase și chiar este indicat să facă parte din hrana noastră.
Pe lângă aceste lucruri, este foarte important să aducem grăsimi sănătoase în organism, iar untul de cocos este un aliment foarte bun și nu se denaturează la temperatura necesară gătitului.
„Nu o să faceți niciodată nimic greșit dacă o să mâncați o fructă foarte intens colorată, coacăze, afine, cu cât sunt mai sălbatice, mai tratate. Nu greșești dacă incluzi în alimentație roșii închise la culoare, fructe proaspete. Este important să aduci grăsimi sănătoase în alimentație, pentru că și grăsimile astea, mai ales cele animale, cele proaste, prăjelile, o dată le duci oxidate și toată structura acelui acid gras se strică, devine chiar și cancerigenă, nu doar că îmbătrânește. Trebuie să folosești uleiurile bune, de calitate, pe care le aduci din oleaginoase, cum ar fi semințele de dovleac, nucile, dar totuși crude, pentru că dacă sunt prăjite și structura lor va începe să se modifice. În salate folosiți uleiurile naturale presate la rece, niciodată nu prăjiți în uleiuri vegetale, pentru că și ele suferă același proces. Untul de cocos este foarte bun și nu se denaturează la temperatura necesară gătitului”, a mai menționat doctorul Ovidiu Peneș.
Citește și: Rețeta de Paste carbonara a emisiunii „Păzea, Creața gătește!”. Un preparat Italian pe placul tuturor!