Aflați care este alimentul interzis de Întâmpinarea Domnului.
În fiecare an pe data de 2 februarie, la 40 de zile de la Nașterea Domnului, creștinii de pretutindeni sărbătoresc praznicul Întâmpinării Domnului.
Acestă sărbătoare este inscripționată cu cruce roșie și are o importanță semnificativă pentru creștinii de pretutindeni și comemorează momentul în care Domnul Iisus Hristos a fost dus la Templul din Ierusalim de Fecioara Maria și de Iosif pentru împlinirea rânduielilor Legii.
După legea iudaică, la 40 de zile de la nașterea pruncului de parte bărbătească, mama acestuia trebuia să meargă la Templu că să-l închine lui Dumnezeu, cu gândul că din acesta se poate ridica Mesia. Iisus Hristos este dus la Templu împreună cu o pereche de turturele, care trebuiau aduse jertfă lui Dumnezeu. Odată ajunși la templu, ei sunt întâmpinați de preotul Seimon și de prorocița Ana.
Tradiții și obiceiuri de Întâmpinarea Domnului
Citește și: Ce trebuie să dai de pomană pe 2 februarie 2023, de Întâmpinarea Domnului
În funcție de zona din care fac parte, credincioșii respectă anumite tradiții pentru ca Domnul Iisus Hristos să îi ajute pe întreg parcursul vieții. Totuși, există anumite lucruri care sunt strict interzise în ziua Întâmpinării Domnului dacă vrei să-ți meargă bine.
Ritualul ursului
În popor ziua de 2 februarie era cunoscută ca fiind Streneia sau Ziua Ursului. Oamenii erau convinși că în această zi pot căpăta ei înșiși puterea ursului și se ungea cu grăsime de urs pe față în ziua Întâmpinării Domnului. Acest ritual era des practicat în special asupra copiilor.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
De asemenea, bolnavii erau tratați în această zi prin afumare cu păr de urs.
Despre Ziua Ursului se zice că este o zi rea, cu multe ceasuri rele, iar cine se naște sau cine face nuntă în această zi va avea parte numai de necazuri și nu-i va merge bine.
Ursul prevestește vremea
În ziua de Strenie, strămoșii puteau să își dea seama cum va fi vremea după cum se comporta ursul.
Se credea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni. Dimpotrivă, dacă în ziua de Stretenie cerul este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, prevestind slăbirea frigului și apropierea primăverii.
Ce este interzis să faci de Întâmpinarea Domnului
Citește și: Cele 12 rugăciuni înainte de SPOVEDANIE. "Părinte, vreau să-mi faceţi o spovedanie generală"
Nu se face treabă în gospodărie
La fel ca în cazul celorlalte zile de sărbătoare, dar și zilelor de duminică, Dumnezeu a rânduit ca acestea să fie adresate strict rugăciunii. Astfel, credincioșilor le este interzis să facă orice treabă casnică. Nu aveți voie să spălați, să călcați, să coaseți sau să faceți orice altă treabă în gospodărie. Această zi constituie o zi de odihnă pe care trebuie să o dedicați rugăciunii și Domnului Iisus Hristos.
Nu e bine să te cerți cu nimeni
De Întâmpinarea Domnului nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați. De asemenea, dacă ești certat cu cineva, acum este ocazia potrivită pentru a îngropa securea războiului. Se spune că cei care se vor certa în ziua Întâmpinării Domnului vor fi urmăriți de ghinion.
Ce nu se mănâncă pe data de 2 februarie
Alimentul care trebuie evitat în ziua Întâmpinării Domnului are legătură tot cu superstiția legată de Ziua Ursului. Așadar, mierea este alimentul pe care credincioșii nu ar trebui să îl consume în această zi. Se spune că cei care vor consuma miere în data de 2 februarie, de Întâmpinarea Domnului, vor atrage energiile negative, având în vedere că acest lucru este considerat o ofensă la adresa muncii ursului, animalul aflat în centrul atenției în această zi.