Luna martie este dedicată, în special, femeilor, mai ales ziua de 8 martie. Însă știați ce trebuie să pună acestea pe masă?
Aflați din rândurile următoare care este semnificația zilei de 8 martie, dar și care sunt tradițiile și obiceiurile acestei zile. În plus, descoperiți și ce anume trebuie să pună femeile pe masă, în această zi, dedicată lor.
Ce semnificație are ziua de 8 martie
Pe data de 8 martie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Internațională a femeii. Această sărbătoare este menită pentru a comemora realizările sociale, politice și economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței,
Cu toate acestea, istoria acestei zile datează încă din anul 1909, atunci când a fost marcată prima zi naţională a femeii, în Statele Unite. Deși la acea vreme nu era încă aleasă o dată anume pentru această celebrare, abia în anul 1913 a fost aleasă data de 8 martie. Astfel, în urma iniţiativei care a avut loc la Copenhaga, în anul 1911, Ziua Internaţională a Femeii a fost marcată pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia.
Astfel, Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în anul 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. Prin urmare, odată cu ocazia Anului Internaţional al Femeii, în anul 1975, ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii la data de 8 martie.
La noi în țară, abia la data de la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr.
22/2016, în urma căreia, ziua de 8 martie a fost declarată Ziua Femeii, iar ziua de 19 noiembrie a fost declarată Ziua Bărbatului.Atunci când vine vorba despre Ziua Mamei și a Tatălui, cele două sărbători au fost legiferate în România, din anul 2010. De atunci, Ziua Mamei se sărbătorește în prima duminică a lunii mai, iar cea a Tatălui, în a doua duminică din luna mai. Prin urmare, în acest an, Ziua Mamei are loc pe data de 7 mai 2023, iar Ziua Tatălui are loc pe data de 14 mai 2023.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citește și: Vești bune pentru mame! Indemnizațiile vor crește cu 14%! Cât este noua indemnizație de creștere a copilului
Tradiții și obiceiuri de 8 martie
- De Ziua Femeii, pe 8 martie , copiii, dar și bărbații obișnuiesc să facă cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.
- De Ziua Femeii, pe 8 martie, se spune că este bine ca femeile să poarte mărţişorul în piept. Astfel, vor avea noroc în dragoste tot anul și dacă îl poartă în perioada 1-9 martie, cu alte cuvinte, mărţişorul primit pe 1 martie nu trebuie dat jos din piept.
- De Ziua Femeii, pe 8 martie, este valabilă simbolistica florilor. Prin urmare, se pare că pe data de 8 martie, laleaua este floarea care se dăruiește, fiind cea care reprezintă primăvara și gingășia, iar totodată și simbolul Zilei Internaționale a Femeii. Pentru mame puteți opta pentru lalele violet, iar pentru fiice, puteți opta pentru lalele albe.
- De Ziua Femeii, pe 8 martie, se spune că bărbații nu trebuie să se certe cu femeile, indiferent că este vorba despre o ceartă în cuplu, mamă-fiu, tată-fiică etc., acestea sunt interzise. În caz contrar, se spune că vor atrage ghinionul asupra întregii familii.
Ce trebuie să pună femeile pe masă de 8 martie 2023
Ținând cont de faptul că pe data de 8 martie este Ziua Internațională a Femeii, acestea sunt cele care ar trebui să fie răsfățatele zilei, indiferent despre ce este vorba. Cu toate acestea, doamnele îi pot îndulci și ele, la rândul lor, pe membrii familiei care le răsfață în această zi dedicată doar lor.
Așadar, pentru a nu petrece foarte mult timp în bucătărie, vă recomandăm o rețetă de budincă de vanilie cu banane și căpșune, care se poate pregăti în doar 20 de minute, pentru 4 persoane.
Ingrediente – Budincă de vanilie cu banane și căpșune
- o cană de lapte (la temperatura camerei)
- 4 linguri de amidon de porumb
- 12 linguri de zahăr pudră
- 8 linguri de frișcă
- 8 linguri de smântână
- un praf de sare
- 3 ouă
- o esență de vanilie
- 4 cubulețe de unt
- căpșune
- banane
- biscuiți
Mod de preparare - Budincă de vanilie cu banane și căpșune
Pasul 1. Într-o oală mai mare, vom adăuga apă până la jumătate. Deasupra oalei vom așeza un bol mai mare, în care vom adăuga o cană de lapte (la temperatura camerei), 4 linguri de amidon de porumb, 12 linguri de zahăr pudră, 8 linguri de frișcă, 8 linguri de smântână și un praf de sare. Punem oala pe foc și amestecăm cu un tel, pentru a se îngroșa compoziția. În continuare, vom avea nevoie și de 3 gălbenușurile de ou, pe care le vom bate cu o furculiță. Imediat apoi, amestecul se toarnă în bolul cu restul ingredientelor, în timp ce amestecăm cu telul. Atenție însă! Amestecul nu trebuie să dea în clocot!
Pasul 2. Odată obținută budinca de vanilie, vom îndepărta bolul de pe oală și vom mai amesteca încă puțin, apoi adăugăm o esență de vanilie și 4 cubulețe de unt. Amestecăm cu telul, pentru ca untul să se încorporeze, apoi transferăm budinca într-un alt recipient, pe care îl vom introduce în frigider, timp de câteva ore.
Pasul 3. După acest interval de timp, vom împărți budinca de vanilie în 4 pahare, pe care le vom orna cu câteva căpșune proaspete, banane și biscuiți sfărâmați, iar rețeta este gata! Poftă bună!
Citește și: Ce semnifică ziua de 8 martie. Ce trebuie să știe femeile despre această zi