Ce trebuie să știe femeile despre concediul de creștere a copilului. Cum aplică tații pentru concediul paternal

Ce trebuie să știe femeile despre concediul de creștere al copilului
Ce trebuie să știe femeile despre concediul de creștere al copilului

Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre concediul de creștere a copilului.

Legislația din România este foarte bine reglementată în privința concediului de creștere a copilului. Din păcate, pentru mulți părinți acest subiect este unul aproape necunoscut, despre care nu știu prea multe detalii decât că mama are dreptul să stea acasă doi ani după ce naște un copil. Ei bine, lucrurile sunt mult mai bine explicate, iar de acest drept de creștere al copilului nu beneficiază doar mama, ci și tata.

În cadrul unei emisiuni, avocatul Otilia Sava a vorbit despre drepturile părinților pentru concediul de creștere a copilului.

Cine poate beneficia de concediu de creștere a copilului

Citește și: Se modifică concediul pentru creşterea copilului, începând cu 1 ianuarie 2023. Indemnizaţia se majorează cu 50%!

Cine poate beneficia de concediu de creștere al copilului
Cine poate beneficia de concediu de creștere al copilului[Sursa foto: pexels]

Potrivit specialistului în domeniu, atât mama, cât și tata pot beneficia de concediu de creștere a copilului atunci când în familia lor se naște un bebeluș.

Această decizie rămâne la acordul părinților să se stabilească cine va sta acasă cu copilul.

Fiecare dintre părinți, și mama și tata, este egal în drepturi să ceară concediu de creștere copil și indemnizație de creștere copil încă de la început. Nu se face nicio diferență. Este felul în care partenerii aleg ca unul să stea acasă și celălalt să meargă la serviciu .”, spune specialistul în domeniu.

Cum aplică tații pentru concediul paternal

Cum aplică tații pentru concediul paternal
Cum aplică tații pentru concediul paternal[Sursa foto: pexels]

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

În cazul în care mama optează pentru un concediu de creștere al copilului, este foarte important de specificat faptul că și tata are dreptul pe lângă cele 24 de luni ale mamei, la încă 2 luni în care poate să stea acasă cu copilul. 

Există o directivă europeană potrivit căreia trebuie să existe echilibru în responsabilitățile din casă și de asemenea, echilibru între viața personală și cea profesională .”, spune specialistul în domeniu.

Totodată, tatăl are posibilitatea să solicite de la angajator 10 zile de stat acasă cu copilul în primele 8 săptămâni de viață ale acestuia. Acesta se numește concediu parental și i se pot adăuga încă 5 zile dacă tatăl face și un curs de puericultură.

Ce trebuie să știe femeile despre concediul de creștere al copilului

Citește și: Cum se schimbă viața de cuplu după apariția unui copil. „Când apare bebelușul nu-și mai pot permite să fie spontani”

Ce trebuie să știe femeile despre concediul de creștere al copilului
Ce trebuie să știe femeile despre concediul de creștere al copilului[Sursa foto: pexels]

Din punct de vedere legal, angajatorul este obligat să îți păstreze ție aceleași beneficii pe care le-ai avut la locul de muncă înainte să rămâi însărcinată.

Astfel, dacă între timp ai născut un copil, ai stat cu el doi ani acasă sau mai puțin și te-ai întors din nou la serviciu, vei reveni pe același post și vei fi plătită cu aceeași sumă de bani ca atunci când ai început concediul.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

În momentul în care te întorci la serviciu, în cele 24 de luni, și înainte și după, toate condițiile tale rămân înghețate. Te vei întoarce la aceleași condiții salariale și la aceleași condiții de muncă .”, spune specialistul în domeniu.

De asemenea, este foarte important de știut că părinții care se întorc din concediu de creștere al copilului mai devreme, vor primi o sumă de bani de la stat.

În momentul în care te întorci la treabă vei primi o primă de inserție de 1500 de lei dacă o faci înainte ca cel mic să facă 6 luni, urmând ca ea să descrească pe măsură ce copilul crește .”, spune specialistul în domeniu.  

Totodată, în cazul nașterilor unde sunt mai mulți copii, adică gemeni, tripleți sau multipleți, părinții primesc de la stat o indemnizație cu 50% mai mult pentru fiecare copil. Acest lucru se aplică și în cazul în care pe parcursul celor doi ani în care stai acasă în concediu de creștere al primului copil mai naști încă un copil.

Suma de bani maximă pe care părintele o poate lua în concediu de creștere al copilului nu trebuie să depășească 8500 de lei și nici să fie mai mică de 1316 lei, potrivit specialistului în domeniu. Acesta indemnizație s-a majorat începând cu data de 1 ianuarie 2023. 



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Cum să-ți exprimi sentimentele într-un mod pozitiv. 5 sfaturi care te vor ajuta

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies