Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi pentru atunci când bebelușul face primii pași.
Primii pași ai copilului sunt deopotrivă o bucurie atât pentru copil, cât și pentru părinți și restul familiei. Odată cu primii săi pași, copilul începe să exploreze lumea înconjurătoare și să descopere tot ceea ce își dorește. Această perioadă vine însă cu multe provocări la pachet, atât pentru cel mic, cât și pentru părinți. Primele căzături, pașii stângaci pe care copilul îi face la început și accesul în locuri nepermise presupun doar parte dintre aceste provocări pe care copilul le întâmpină în primii ani de viață.
Așadar, datoria părintelui este să-l ajute pe copil pe întreg parcursul acestui proces, să-l ghideze și să-i fie în permanență alături.
În cadrul unei emisiuni, prof. cfm. dr. Elena Căciulan, fizioterapeut, a vorbit despre care sunt atribuțiile părinților odată cu primii pași ai copilului și ce trebuie aceștia să facă pentru a-l ajuta pe cel mic să se deplaseze corect.
La ce vârstă face copilul primii pași
Citește și: Cum putem ameliora tusea bebelușilor? Tusea este un mecanism de apărare
Această întrebare stă pe buzele tuturor părinților, acești așteptând cu nerăbdare momentul în care cel mic o să facă primii săi pași. Bineînțeles că acest moment depinde foarte mult de fiecare copil în parte, dar potrivit specialistului în domeniu, media de vârsta la care copilul face primii pași este undeva la 8 luni.
„De la 8 luni vorbim de verticalizare, adică de stat în piciorușe. Primii pași pe care copilașul o să-i facă, o să fie pașii laterali. Faptul că se sprijină în mâini este primul pas în care el începe să aibă forța necesară să se ridice. ”, a spus specialistul în domeniu.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Astfel, potrivit spuselor sale, mersul cu picioarele depărtate este perfect normal.
„ Copilul merge cu bază mare de sprijin, cu un picior pe Polul Nord și un picior pe Polul Sud. Avem acel poligon de susținere, baza lui de susținere, în care centrul de greutate trebuie să cadă la mijloc. El neavând stabilitatea aceea de care are nevoie, se va echilibra cu picioarele depărtate. Cu cât își stabilizează acest mers, cu atât piciorușele lui se apropie .”, a explicat specialistul în domeniu.
Cum îl ajutăm pe copil să meargă corect
Copilul, la vârsta respectivă, învață foarte mult prin joacă. Așadar, este de datoria părintelui să fie alături de el și să se joace cu el diferite jocuri care să-l ajute să meargă.
Când deja începe să se ridice, este foarte importantă contribuția părintelui pentru ca cel mic să meargă corect.
„ Ideal este ca părintele să îl sprijine deasupra umerilor. Aceasta este poziția extraordinară pentru că realizăm un ghidaj. Dacă eu răsucesc umerii către partea stângă, el va păși cu piciorul către stânga și invers. Orice poziționare greșită îl face pe copil să își piardă echilibrul. Dacă întâmplător o să cadă, el nu o să mai aibă curajul să pornească repede. ”, a spus specialistul în domeniu.
De asemenea, este contraindicat ca părinții să-l țină pe copil de o singură mână atunci când învață să meargă.
„ Să nu țineți copilul de o mână atunci când el începe să meargă. Se va duce în lateral și își va schimba schema corporală .”, a explicat specialistul în domeniu.
Este sau nu este indicat premergătorul?
Citește și: Cum trebuie să se joace mamele cu cei mici? Sistemul de recompense trebuie să fie prezent
Mulți părinți atunci când observă la cel mic un comportament care să le indice faptul că ar vrea să meargă, îl pun pe micuț în premergător. Acesta este un obicei greșit, care poate avea numeroase efecte negative asupra dezvoltării normale a mersului copilului.
„ Contraindicat premergătorul. De cele mai multe ori, stând în acel premergător, copilul nici nu ajunge cu piciorușele pe sol sau de multe ori ajung cu vârfurile. Atunci copilul va avea o reprezentare greșită a pasului de pășire. Exclus să-l punem acolo .”, a spus specialistul în domeniu.