O mulțime de persoane au un animal de companie, fie că locuiesc la casă sau la bloc. Cu toate acestea, animăluțul nu reprezintă doar o sursă de iubire, ci si o mare responsabilitate. Atunci când ne gândim să ne luăm un câine sau o pisică, aeste recomandat să adoptăm, pentru a le face un bine animăluțelor fără adăpost.
În cadrul unei emisiuni, Cătălina Drănescu, purtător de cuvânt pentru Autoritatea, Supravegherea și Protecția Animalelor, a explicat care sunt informațiile esențiale, ce trebuie știute de cei care vor să adopte un animal de companie.
Care este factorul principal în legătură cu adoptarea unui animal de companie
Citește și: Ce înseamnă dacă visezi broaște
În special familile cu copii obișnuiesc să ia un animal de companie, fără a analiza mai bine situația. De cele mai multe ori, copii promit că vor îngriji animăluțul, iar apoi acesta ajunge să fie neglijat. În special când vine vorba de câini, aceștia nu au nevoie doar de mâncare și adăpost, ci și de timpul stăpânului, fiindcă are nevoie de plimbări, atenție și joacă. Așadar, timpul este factorul cel mai important, ce dictează decizia adopției unui animal de companie. Odată ce ești stăpânul unui animal, ai o mare responsabilitate.
„Trebuie în primul rând să ne gândim cum stăm cu timpul, să ne analizăm foarte bine viața. S-ar putea să aflăm că nu ne cunoaștem atât de bine, pentru că atunci când vine un copil sau un cățel în viața noastră, ne cam dă lumea peste cap. Trebuie să ne gândim de dinainte, la ce suntem dispuși să renunțăm, ce sunte dispuși să sacrificăm și să facem pentru cățel. Dacă am luat un cățel și ne dăm seama ca e greu, trebuie să facem în așa fel încât să reușim și să nu îl dăm înapoi.”, a explicat specialistul.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cum știm să alegem câinele potrivit
Citește și: Ce înseamnă hipertiroida. „ Nutriția poate să înrăutățească”
Animăluțele pot fi adoptate atât de la o vârstă fragedă, de câteva luni, cât și de la o vârstă adultă. Însă, majoritatea persoanelor preferă să adopte un animal de când este pui. Totuși, în cazul câinilor, decizia este mai dificilă. Câinii din centre de adopție nu sunt de rasă, așadar nu ne putem da seama cum ar arăta pe viitor, ce înălțime și ce greutate ar avea câinele nostru.
„În general, cățeii de rasă comună, cei care nu fac parte din nicio rasă, au trăsături care aduc la alte rase.
Multe persoane sunt reticiente când vine vorba de a adopta un animal, din cauza posibilelor riscurilor cu care vine respectivul. Un motiv în plus pentru care este încurajată adopția, se referă la faptul că animalele au vaccinurile făcute, riscurile de îmbolnăvire fiind mult mai mici. Așadar, aceste animale care au nevoie de un stăpân, nu reprezintă un pericol, din punct de vedere al bacteriilor sau microbiilor.
De unde putem adopta un animal de companie
Citește și: Ce trebuie să știi când cumperi un câine
Adopția reprezintă un gest nobil, prin care suflete abandonate își pot găsi o casă, o familie și iubire. În cazul în care v-ați decis să adoptați un animăluț, procedura nu este deloc complicată. Există în țară numeroase centre de adopție, unde fiecare persoană își poate găsi un câine sau o pisică, după propriul plac. De asemenea, în București există târguri de adopție în mai multe parcuri, în diverse perioade ale anului.