Cancerul la colon este o boala frecvent intalnita si mortala.
In Statele Unite, 90% dintre persoanele diagnosticate cu aceasta boala letala au peste 50 de ani. Din fericire, incidenta cancerului la colon a scazut cu 3% anual in ultimul deceniu si asta datorita alegerilor mai bune in stilul de viata. In jur de 70% dintre cazurile de cancer la colon au drept cauza factori de mediu si alimentatie, in timp ce restul de 30% au ca punct de plecare ereditatea.
Cancerul la colon poate fi cauzat de urmatorii factori legati de stilul de viata: alimentatia nesanatoasa, etatea, sedentarismul, fumatul, obezitatea si consumul excesiv de bauturi alcoolice.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Elementele care scad riscul aparitiei cancerului la colon sunt activitatea fizica, o dieta bogata in fructe si legume si un regim bazat pe fibre.
Simptomele! In stadiul incipient al cancerului la colon, este posibil sa nu resimtiti niciun simptom. Totusi, daca aveti urmatoarele simptomele, pe care le vom enumera in cele ce urmeaza, ar trebui sa mergeti direct la analize: sangerari rectale sau sange in scaun, schimbari inexplicabile in eliminarea materiilor ce nu au putut fi digerate (n.r
constipatie, diaree sau modificari de culoare si forma a scaunului), balonare persistenta, gaze sau crampe, oboseala si slabiciune in corp, pierdere inexplicabila a greutatii.