Endometrioza este o afectiune dificila, pentru ca atât modul de manifestare cât si simptomele difera foarte mult de la un pacient la altul.
Astfel, cauzele sale sunt in continuare neclare, fiind cunoscut insa faptul ca este o boala progresiva ce afecteaza pâna la 15% dintre femei, explica dr. Diana COCEI, medic primar obstetrica-ginecologie.
Având complicatii severe, intre care se numara si infertilitatea, femeilor le este recomandat sa se informze si sa actioneze din timp.
Afectiunea are drept caracteristica prezenta tesutului endometrial (mucoasa din interiorul uterului) in afara cavitatii uterine, respectiv la nivelul ovarelor, trompelor, a cavitatii peritoneale, sau in cazuri rare la cervix, vezica urinara, rect, intestine sau foarte rar chiar plamâni sau creier.
Modul in care aceste celule endometriale ajung sa aiba alte localizari decât cavitatea uterina nu este cunoscut. Mai multe teorii incearca sa rezolve aceasta problema, iar dintre cele acceptate sunt: migrarea celulelor endometriale prin trompe in cursul menstrelor, teoria vasculara- migrarea prin vasele sangvine- si teoria limfatica- migrarea prin vasele limfatice.
Endometrioza afecteaza femeile aflate in perioada fertila, cu incidenta maxima intre 25 si 35 de ani.
Cum se manifesta?
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Modurile de manifestare ale bolii sunt extrem de diferite. Sunt cazuri in care aceasta nu prezinta niciun simptom si pacienta este diagnosticata accidental in cursul unei interventii chirurgicale efectuate pentru o alta indicatie, alteori pacienta prezinta dureri intense premenstrual si menstrual, dureri care de cele mai multe ori se accentueaza in timp.
La aproximativ 30-50% dintre femeile care sufera de endometrioza se asociaza si infertilitatea ca manifestare a bolii, de aceea daca suspectati ca ati suferi de aceasta afectiune este nevoie sa va prezentati cât mai curând la specialist.
Mecanismul prin care endometrioza determina problemele de conceptie nu este clar, dar este demonstrat faptul ca pacientele care se confrunta cu aceasta afectiune au ovocite si, implicit, embrioni de o calitate mai slaba, cu sanse mai mici de implant.
Tratament
Deoarece sarcina reprezinta cel mai eficient tratament, pacientele cu endometrioza sunt sfatuite sa nu amâne conceptia.
Exista si alte metode de tratament, dintre care cele mai eficiente sunt interventia chirurgicala (laparoscopia), care indeparteaza tesutul endometriozic, sau medicatia, care inhiba dezvoltarea acestuia.
Pacientele care sufera de aceasta boala si care isi doresc copii trebuie sa retina ca trebuie sa se adreseze rapid specialistului in infertilitate si impreuna cu acesta sa gaseasca solutia cea mai buna de rezolvare care este diferita pentru fiecare caz in parte.
Dr. Diana COCEI
Medic primar obstetrica-ginecologie, Embriolog senior in cadrul Columna Medical Center