Odată cu înaintarea în vârstă, se produc schimbări vizibile în organismul nostru, atât la femei, cât și la bărbați. La exterior, pielea și părul au de suferit pe măsură ce îmbătrânim. În ceea ce privește firul de păr, acesta își schimbă culoarea, devenind alb. Această modificare vine cu multe nemulțumiri din partea oamenilor, care de cele mai multe ori își pierd încrederea în sine sau își doresc să se vopsească.
În cadrul unei emisiuni, doctorul Iulia Panțuru a explicat care sunt cauzele albirii părului, dar și cum putem combate acest fenomen.
Cât contează genetica în albirea părului
Citește și: De ce să te dai cu fixativ pe tălpi. Toate doamnele ar trebui să știe acest truc!
Medicul a explicat că genetica joacă un rol important în modificările ce intervin în organismul nostru, odată cu vârsta.
„Albirea părului face parte din procesul natural de îmbătrânire, fiziologic și are o importantă legătura cu genetica. Nu doar genele
contează, ci și acțiunile noastre de zi cu zi, pentru că acest proces de albire poate fi accelerat și de alți factori.”
Factorii care produc albirea firului de păr
Citește și: Care sunt alimentele care întăresc imunitatea corpului
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Iulia Panțuru a declarat că activitățile noastre de zi cu zi ne generează nu doar sănătatea interioară, ci și aspectele vizibile la exterior.
Se știe cât de important este somnul pentru corp și minte, însă acesta este esențial și pentru podoaba capilară.„Somnul este mecanismul nostru de regenerare. Atunci când nu dormim, bineînțeles că tot ce înseamnă regenerare încetinește foarte mult. Atunci când albim, aceste celule care se numesc melanocite și care produc pigmentul nostru natural, se distrug și practic nu mai avem această producere de melanină sau scade foarte mult.”, a declarat medicul.
Așadar, unul din factorii negativi ce produc albirea părului este fumatul. O persoană care fumează va accelera de două sau trei ori procesul de albire al firului de păr, față de un nefumător.
„Fumatul este un factor care duce la agravarea albirii sau viteza cu care albim, alături de anumite deficiențe nutritive, de exemplu deficit de vitamina B12.
Stresul este unul dintre cei mai comuni factori pentru albirea părului. Persoanele care duc o viață stresantă zi de zi, sau care s-au confruntat cu un șoc major, sunt mai predispuse să albească mai rapid. De aceea, este important să ducem o viață cât mai relaxată, calmă și pozitivă.
Cum se repigmentează firul de păr
Citește și: 4 sfaturi pentru îngrijirea buzelor în sezonul rece
Există câteva excepții, în care persoanele care au câteva fire de păr alb, să își recapete culoarea naturală a părului. Este cazul celor care au albit din cauza lipselor unor vitamine din corp, pe fondul dietelor sau regimurilor extreme. Doctorul a explicat cum se poate repigmenta firul de păr, în cazul acestor persoane.
„În anumite condiții, repigmentarea firelor de păr este posibilă. Ea nu este posibilă dacă albim genetic, care este o albire care începe undeva la 30-35 de ani și este progresivă și lentă. Dacă ținem cure de slăbire drastice sau avem un regim care este lipsit de B12, vitamina C sau fier, atunci dacă suplimentăm cu aceste vitamine minerale care ne lipsesc, putem să întoarcem acest proces de albire.”, a mărturisit medicul.
Îngrijirea părului alb
Ca orice alt tip de păr, și cel alb are nevoie de o atenție sporită. De asemenea, persoanele cu păr grizonat trebuie să folosească anumite produse, specifice tipului de păr.
„Părul alb, prin lipsa de melanină nu se mai apără de soare foarte bine. Drept urmare, produsele de fotoprotecție, în special vara, sunt necesare pentru că tendința firelor albe va fi să se îngălbenească și va fi neplăcut. Există produse speciale pentru acest tip de păr și e bine să alegem aceste produse, pentru a neutraliza tonurile de galben ce apar.”, a declarat doctorul.