Ce vedetă a fugit din calea războiului cu ruşii. „Le stăteau femeile ascunse prin poduri, prin fân, prin porumb, numai să nu dea ruşii de ele."

al doilea razboi mondial romania vedete
Alexandru Arşinel

În urmă cu doar câţiva ani, Alexandru Arşinel a povestit spre experienţa trăită în timpul celui de-al doilea război mondial.

Al Doilea Război Mondial   a fost cel mai întins război al istoriei şi a implicat peste 30 de ţări, afectând direct 100 de milioane de oameni. Aproape toate marile puteri au format doua alianțe militare opuse: Aliații și Axa. Războiul a durat din 1939 până în 1945.

Alexandru Arşinel s-a născut în anul 1939. Actorul a trăit experienţa celui de-al doilea război mondial, la vârsta de 4 ani.

Copil fiind, acesta nu înţelegea gravitatea evenimentelor ce se petreceau în jurul lui. Totuşi, amintirile legate de război l–au marcat pe Alexadnru Arşinel. În acele vremuri, a trebuit să se refugieze împreună cu familia. Aceştia au părăsit Dolhasca natală, într-un vagon marfar. Familia a putut să ia doar câteva obiecte importante. Destinaţia era localitatea Războieni, de lângă Ocna Mureşului.

Alexandru Arșinel a povestit experiența lui, în cel de-al Doilea Război Mondial

Citeste si: Cine este ALEXANDRU ARŞINEL. „Eram gras, nu scoteam o vorbă că nu cumva să râdă lumea de mine. O piesă de teatru care m-a salvat de la repetenţie."

al doilea razboi mondial romania

Citeste si: Cine este SILVIA IONIȚĂ. „Sunt, cu-adevărat, o fericită!”

"Ca să nu mai spun că, pe drum, ne-am lovit de tot felul de greutăţi legate de mâncare şi de alte multe lucruri.

Intrasem în zona ocupată de unguri, care ne făceau foarte multe figuri. Foarte multe am avut de îndurat şi în Războieni." a povestit Alexandru Arşinel pentru jurnalul.ro

Din păcate, maghiarii nu au fost încântaţi de apariţia romanilor. Totuşi, o familie i-a cazat şi au fost ospitalieri cu ei. Mulţi dintre maghiari nu înţelegeau de ce aceştia fug din calea ruşilor.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Populaţia maghiară nu era tocmai încântată de venirea romanilor. Au avut norocul fie cazaţi la nişte oameni foarte drăguţi, la familia Crişan. Dar alţii erau mai puţin prietenoşi şi nu înţelegeau de ce au fugit din calea ruşilor. Alexandru Arşinel  a povestit cum se ascundeau femeile din calea ruşilor, prin podurile caselor.

Ce făceau rușii în cel de-al Doilea Război Mondial

Citeste si: DESCOPERĂ: Cine este FLORIN CĂLINESCU. Biografie: data nașterii, vârstă, carieră, căsătorie, copii

"Dar, după ce au fost ocupaţi de ruşi, şi-au dat seama ce fel de oameni sunt ruşii. Le stăteau femeile ascunse prin poduri, prin stogurile (n.r.- capitele) cu fân, prin porumb, numai să nu dea ruşii de ele." a precizat artistul pentru aceeaşi sursă.

Pe drumul de întoarcere spre casă, au întâmpinat probleme legate de mâncare. În acea perioadă, fratele actorului şi-a riscat viaţa pentru a procura mâncare de la soldaţii armatei.

"Am avut foarte mare noroc cu ostaşii romani, dar şi cu fratele meu, care avea pe atunci 10 ani şi făcea rost de mâncare. Pleca şi venea de fiecare dată cu ceva: ori cu o găină, ori cu sfecla de zahăr pe care o coceam şi o mâncăm.

Fratele meu era să şi moară când ne întorceam spre Dolhasca."

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Odată ce s-au întors acasă au constatat că ruşii au făcut un grajd din casa lor. Nefiind o familie înstărită, aceştia aveau doar două vaci, pe care le-au lăsat în grijă unor cunoştinţe. Doar una dintre ele a fost găsită, asta după ce şi-a dat seama tatăl lor că fusese furată. Din cauza instaurării foametei, în acele vremuri, oamenii erau atenţi la tot ceea ce se întâmplă cu animalele pe care le-au mai găsit. Vaca le-a asigurat hrana pe o perioadă lungă de timp.

Ce a găsit acasă Alexandru Arșinel după ce rușii le-au invadat pământurile

"Când am ajuns la casa din Dolhasca, una dintre cele mai răsărite ale satului înainte de război, am constatat că ruşii făcuseră grajd din ea. Înainte de a pleca aveau două vaci pe care le-au lăsat în grijă cuiva. Dar nu am mai găsit nici una. La rândul nostru am furat-o şi noi de undeva de la Vorona, de peste Şiret. Tata legase cât de cât unele prietenii cu soldaţii ruşi. S-au dus într-o noapte şi au furat vacă. I-a convins dându-le macheală- sămăhoanca. Adică ţuică de sfeclă de zahăr pe care o primise tata. Vaca ne-a scos din perioada de foamete."

Odată cu trecerea războiului, familiei îi era tot mai greu, deşi sperau să le fie mai bine. Mama şi bunicul actorului Alexandru Arşinel au primit ordin de deportare. Aceştia erau de naţionalitate germană. Tatal artisului a picat în patima alcoolului. Cu ajutorul unui rus, tatăl a reuşit să devină membru de partid şi din acel moment, în casa lor nu s-a mai vorbit în limba germană. Totuşi, Alexandru Arşinel a povestit cum îl strigau copiii... porecla lui era “Fritz”. Aceştia mereu îl întâmpinau cu celebrul salut al lui Hitler. În anul 1948 familia lui Alexandru Arşinel s-a mutat în Iaşi.

"Tata n-a mai fost om. Cred că zilele alea umbla numai beat, atât de supărat era. După ce i-a spus ce se întâmplase, rusul l-a întrebat dacă este membru de partid. Tata nu era. Ai intrat în partid... şi aşa ai să scapi de problema asta. Aşa se face că, în 1946 tata a intrat în partid. Copiii erau tare răutăcioşi şi mă întâmpinau cu salutul lui Hitler, ceea ce era tare periculos. Aşa a început o a doua perioadă distinctă din copilăria mea. Mă întâlneam pentru prima oară cu oraşul." a povestit Alexandru Arşinel.



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Cine este VLADIMIR PUTIN, preşedintele Rusiei care a declanşat războiul cu Ucraina

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies