Ce vinuri se potrivesc cel mai bine cu mancarurile de pe masa de Craciun!

Ce vinuri se potrivesc cel mai bine cu mancarurile de pe masa de Craciun!

Mancarea traditionala de Craciun are la baza carnea de porc, ea fiind mai grasa si satioasa, iar un vin potrivit ar trebui sa ajute la procesarea si la absorbtia grasimilor, dar nu in ultimul rand sa completeze aromele acestor bucate.

 

In mod obisnuit, aperitivele, fie ele calde sau reci, se armonizeaza foarte bine cu vinuri albe seci, cum ar fi Feteasca alba, Feteasca regala, Riesling italian, Traminer, Aligoté, Galbena de Odobesti, Zghihara de Husi etc. La masa de Craciun, insa, majoritatea gospodinelor pregatesc preparatele traditionale din carne de porc, cum ar fi toba, sangeretele sau caltabosul. Radu Anton Roman, in volumul ''Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti'', recomanda, pentru sangerete, vinul de Feteasca alba de Halmeu sau Mustoasa de Valea lui Mihai, ''vin sec ca o coacaza verde, avand un fel de aroma vegetala uscata si, lucrul cel mai bun la acest vin de baut cu burta, un gust de zeama de fruct verde si amarui ce ramane, ramane, dezmiarda...'' Cat despre caltabos, Radu Anton Roman spune ca acesta ''se va bucura enorm de un vin fiert. Ba chiar si de un Riesling italian, sec si infipt de Mocrea — Arad (ce marca celebra!), ori de o Feteasca alba de Alba (alta vedeta!), mai moale, mai languroasa(...)''.
La supe, ciorbe, creme, de obicei nu se recomanda vinuri, exceptie facand doar anumite ciorbe concentrate din peste, care pot fi insotite de un vin alb
sec, tare, sau de vinul care va acompania felul urmator de mancare.
De la masa de Craciun nu pot lipsi traditionalele sarmale, care sunt cel mai bine apreciate alaturi de un Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Feteasca neagra sau Babeasca neagra. Mai mult decat atat, epigramistul Pastorel Teodoreanu recomanda ca sarmalele din carne de porc si vitel sa fie fierte in vin alb si rumenite la cuptor.
Pentru friptura de porc, considerata piesa de rezistenta a meselor traditionale de iarna, vinul este chiar o necesitate. Daca pana acum nu am dorit sa asociem niciunui fel de mancare bautura lui Bachus, acesta este momentul in care se impune un pahar de vin, care sa-i potenteze gustul. Recomandarea pentru friptura de porc este vinul rosu, sec, cum ar fi cel de Cabernet Sauvignon.
De regula, friptura de porc este insotita, pe platou, de carnati. In cazul in care carnatii se servesc separat, poate chiar la aperitiv, acestia se potrivesc foarte bine cu o gama mai larga de vinuri, precum Francusa, Grasa, Zghihara, Busuioaca, Tamaioasa, Feteasca neagra, Babeasca neagra, Galbena, Plavaie, Rosioara, Creata, Mustoasa, Cramposie, Cadarca, Iordana.
Desertul traditional pentru masa de Craciun il reprezinta cozonacii, care se armonizeaza foarte bine cu vinuri albe sau roze, dulci, precum Grasa de Cotnari, Tamaioasa romaneasca sau Busuioaca de Bohotin.
Sursa

In mod obisnuit, aperitivele, fie ele calde sau reci, se armonizeaza foarte bine cu vinuri albe seci, cum ar fi Feteasca alba, Feteasca regala, Riesling italian, Traminer, Aligoté, Galbena de Odobesti, Zghihara de Husi etc. La masa de Craciun, insa, majoritatea gospodinelor pregatesc preparatele traditionale din carne de porc, cum ar fi toba, sangeretele sau caltabosul. Radu Anton Roman, in volumul ''Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti'', recomanda, pentru sangerete, vinul de Feteasca alba de Halmeu sau Mustoasa de Valea lui Mihai, ''vin sec ca o coacaza verde, avand un fel de aroma vegetala uscata si, lucrul cel mai bun la acest vin de baut cu burta, un gust de zeama de fruct verde si amarui ce ramane, ramane, dezmiarda...'' Cat despre caltabos, Radu Anton Roman spune ca acesta ''se va bucura enorm de un vin fiert. Ba chiar si de un Riesling italian, sec si infipt de Mocrea — Arad (ce marca celebra!), ori de o Feteasca alba de Alba (alta vedeta!), mai moale, mai languroasa(...)''.

La supe, ciorbe, creme, de obicei nu se recomanda vinuri, exceptie facand doar anumite ciorbe concentrate din peste, care pot fi insotite de un vin alb sec, tare, sau de vinul care va acompania felul urmator de mancare.

De la masa de Craciun nu pot lipsi traditionalele sarmale, care sunt cel mai bine apreciate alaturi de un Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Feteasca neagra sau Babeasca neagra. Mai mult decat atat, epigramistul Pastorel Teodoreanu recomanda ca sarmalele din carne de porc si vitel sa fie fierte in vin alb si rumenite la cuptor.

Pentru friptura de porc, considerata piesa de rezistenta a meselor traditionale de iarna, vinul este chiar o necesitate. Daca pana acum nu am dorit sa asociem niciunui fel de mancare bautura lui Bachus, acesta este momentul in care se impune un pahar de vin, care sa-i potenteze gustul. Recomandarea pentru friptura de porc este vinul rosu, sec, cum ar fi cel de Cabernet Sauvignon. De regula, friptura de porc este insotita, pe platou, de carnati. In cazul in care carnatii se servesc separat, poate chiar la aperitiv, acestia se potrivesc foarte bine cu o gama mai larga de vinuri, precum Francusa, Grasa, Zghihara, Busuioaca, Tamaioasa, Feteasca neagra, Babeasca neagra, Galbena, Plavaie, Rosioara, Creata, Mustoasa, Cramposie, Cadarca, Iordana.

Desertul traditional pentru masa de Craciun il reprezinta cozonacii, care se armonizeaza foarte bine cu vinuri albe sau roze, dulci, precum Grasa de Cotnari, Tamaioasa romaneasca sau Busuioaca de Bohotin.

Sursa

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

 

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Cum trebuie ceapa depozitată corect și care este secretul pentru inelele perfecte de ceapă

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină