Sezonul rece vine cu multe schimbări la nivelul corpului și de aceea, trebuie să avem o atenție sporită, încă de când începe toamna.
Ovidiu Peneș, doctor în științe medicale, a explicat, în cadrul emisiunii „Teo Show”, care sunt vitaminele de care avem nevoie în această perioadă și ce obiceiuri sănătoase ar trebui să urmăm, pentru a face față cu ușurință frigului.
Prin ce schimbări trece corpul nostru iarna
Citeste si: Cum sa ai o digestie usoara si un abdomen plat
Odată cu schimbările de temperatură, corpul uman se confruntă cu diverse schimbări și tinde să îi fie din ce în ce mai greu să acumuleze vitamine. Medicul a explicat că mâinile și picioare reci, starea de oboseală, intoleranța cât mai scăzută la frig, sunt semnalele organismului, cum că nu are suficient iod.
„Noi ca și oameni ne pregătim de iarnă pentru a nu mai consuma la fel de multă energie și deci, și glandele noastre se adaptează într-un fel, încep să scadă.
Cât de importantă este alimentația în sezonul rece
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
O altă vitamină esențială pentru organism este B12. Ovidiu Peneș mărturisit cum putem evita deficitul de această vitamină, dar și din ce alimente ne putem acumula vitaminele necesare.
„Deficit de vitamina B12 poate să vă dea o serie întreagă de semne, de la oboseală, la lipsă de concentrare, pielea începe să devină mai albă, mai gălbuie. Nu te oxigenezi cum trebuie, devii ușor anemic.
Proteinele de origine animală sunt extrem de importante în perioada rece a anului, deoarece ne ajută să ne susținem organismul și să avem anticorpi. Pe toată perioada anului, dar în special iarna, vitamina C joacă un rol foarte important în sănătatea fiecărui om.
Citeste si: Trucuri simple care te scapă de balonare. “Flora e dată peste cap”
„Fierul, este necesar să alegeți alimente care conțin fier, pentru că el poate să vă determine o serie întreagă de probleme, mai ales cu celulele sângelui, dar și cu celulele din corp. Când nu ai fier suficient, începe pielea să fie mai palidă, mai puțin colorată și hidratată. Este bine să vă faceți o serie de salate de toamnă-iarnă, cu avocado, ou, broccoli, fasole, două trei nuci. Pot să fac un mix foarte bun cu un mix de spanac, cu un mix de ou .”, a recomandat medicul.
Cum combatem schimbările care intervin iarna în corpul nostru
Citeste si: Ce alimente nu ai voie să consumi pe stomacul gol. „Sucul de citrice nu se bea pe stomacul gol”
Sezonul rece vine cu modificări și la nivelul părului, care își pierde din luciu și începe să cadă. Pentru a diminua această problemă, trebuie să ne asigurăm că avem un nivel optim de biotină. Această vitamină se găsește și ea într-o serie de alimente, precum ouăle, ciupercile, fasolea verde, conopida. Medicul a subliniat faptul că este important să nu luăm vitamine în exces, fără să ne consultăm cu un doctor: „Excesele de vitamină fac mult mai mult rău, decât deficitele”
Citeste si: 4 măști de păr pentru strălucirea părului pe care le poți face acasă
Cu toate acestea, vitaminele nu sunt suficiente pentru ca organismul nostru să fie sănătos pe timp de iarnă. În special în această perioadă, medicul ne sfătuiește să fim foarte atenți la somnul nostru și să facem mișcare, deoarece este o perioadă mult mai sedentară decât vara. De asemenea, hidratarea este esențială, chiar dacă iarna, oamenii tind să bea mai puțină apă față de sezonul cald.