Cea de-a doua editie Bucharest International Dance Film Festival si-a desemnat castigatorii

Cea de-a doua editie Bucharest International Dance Film Festival si-a desemnat castigatorii
Cea de-a doua editie Bucharest International Dance Film Festival si-a desemnat castigatorii

Dupa cinci zile pline de evenimente dedicate dansului, Bucharest International Dance Film Festival si-a desemnat aseara castigatorii. Evenimentul a avut loc in Club Control.

20 de scurtmetraje prezentate in premiera nationala au concurat pentru premiile BIDFF 2016: cel mai bun film (in valoare de 1000 euro oferit de Institutul Cultural Roman) si cea mai buna coregrafie (in valoare de 500 euro).

Juriul a fost format din artista americana Claudia Hart, coregraful Chris Haring si regizorul T. M. Rives.

“Au fost premiate acele filme care pot fi inceputul unui post-gen si care aduc inovatii la nivel de dialog intre cinematografie si dans.

Atat in ceea ce priveste filmele cat si instalatiile, am oferit premii acelor lucrari care pun premisele formarii unui nou curent, cu o noua directie care sa raspunda la intrebarea De ce dansam? ” si-a motivat juriul decizia.

Scurtmetrajul “ Women’s Christmas Night ” semnat de Oonagh Kearney, coregrafia fiind realizata de Megan si Jessica Kennedy, a fost recompensat cu marele premiu BIDFF. Un intens raspuns vizual pentru poemul in limba irlandeza “ Oíche Nollaig namBan"

de Seán O'Riordáin.

Juriul a considerat ca “filmul se conecteaza la o poveste universala, avand o realizare tehnica si compozitionala impecabila, imbinand folclorul si structura narativa cu poezia cinematografica si dezvoltand un limbaj de miscare inovator care functioneaza prin intermediul si numai cu ajutorul camerei video.”

Clemence Poesy a cucerit juriul prin coregrafia din scurtmetrajul “ For A Moment ”, recompensat cu premiul pentru cea mai buna coregrafie.

Filmul lui Poesy este o analiza in detalii a studentilor de la scoala de balet a operei din Paris. Perspectiva e obtinuta prin intermediul prim-planurilor, cu accent pe figura, nu pe corpurile care se antreneaza zi de zi. “Alegerea de a oferi premiul pentru cea mai buna coregrafie unui film in care dansul este absent, lasand loc pentru imaginatia spectatorilor, este un statemen t al celei de a doua editii a festivalului, in incercarea de a gasi ceea ce poate aduce in plus cinematografia in dans.
(…) Povestea din spatele dansului spune mai multe despre corp decat dansul in sine. În acest film camera devine un al treilea ochi, introducand subtil artificialul in realitate.”

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Juriul a decis acordarea a doua mentiuni speciale pentru “ Helena ”  (regia si coregrafia Nadav Heyman, precum si pentru “ Werewolf Heart ” (regia de Christian Weber, coregrafia Dalel Bacre) pentru “realizarea unor productii in care toate elementele sunt

fluid inchegate si care imping barierele genului dincolor de conventional.

Noutatea celei de-a doua editii BIDFF a fost expozitia internationala Corpul Digital. Cele 9 lucrari au explorat arta video, obiectele sculpturale interactive, performance-ul si poemul digital.  Juriul a premiat cea mai buna lucrare de arta digitala “ The Looking Trace ” semnata de trei artisti argentinieni – Camilla Levy Daniel, Leyla de la Hoz si Pedro Gaicomolli.

Lucrarea a impresionat juriul prin surprinderea frumusetii degradarii corpului uman si felul in care acesta rezista gravitatiei si timpului.

Doua mentiuni speciale au fost acordate unor lucrari care incurajeaza comunitatile sa lucreze interdisciplinar: “ o.T. ” realizata de M. Kardinal si “ Crystal Forming Robots on Overhead ” semnata de Christian Faubel.

Ceremonia de decernare a premiilor a fost precedata de proiectia documentarului “Rare Birds” semnat de T.

M. Rives, membru al Juriului BIDFF 2016.

Citește și: Radu de la ''Casa iubirii'', în doliu! Fostul concurent al emisiunii este distrus de durere: "Mi-a vegheat fiecare pas!" Despre cine este vorba- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

Cea de-a doua editie Bucharest International Dance Film Festival s-a derulat in perioada 9 – 13 noiembrie 2016.

BIDFF (Bucharest International Dance Film Festival) este produs de Asociatia Tangaj Dance si finantat de AFCN- Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila pentru continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

BIDFF este un proiect cultural finantat in cadrul programului "Bucuresti- Orasul In-Vizibil" de catre ARCUB- Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti si Primaria Capitalei. Gazdele si partenerii festivalului sunt Centrul National al Dansului Bucuresti, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti- Centrul de Muzica electroacustica si Multimedia, Galeria Galateca, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale” Bucuresti, Club Control. Proiectul este sustinut de Institutul Cultural Roman, Forumul Cultural Austriac (Ambasada Austriei in Bucuresti), Ambasada Israelului in Romania si Ambasada Spaniei in Romania. Co-organizatorul Intermedia Body este Asociatia Avmotional.

 



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Cum reușește Lora să se mențină în formă? Artista le sfătuiește pe femei să se iubească așa cum sunt: „Încerc să evit zahărul. Compensez cu legume și cu apă.”

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Scandal monstru între Roberta și Julia! „Să faci pași la tine acasă, tu, nu eu!” Iată ce replici aprige și-au spus cele două concurente și cum a reacționat Sebastian

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies