Când auzi vorbindu-se despre o execuţie cu ghilotina, te gândeşti, cel mai probabil, la personaje istorice precum Maria Antoaneta sau regele Ludovic al XVI-lea.
La urma urmei, decapitarea în public era la modă în secolul al XVIII-lea. De aceea, probabil vei afla cu mare surprindere că această metodă de execuţie era o formă de spectacol chiar şi în secolul XX.
Eugen Weidmann, ultimul om ghilotinat în public
Îţi vine să crezi sau nu, ultima ghilotinare în public a avut loc în 1936, în Franţa! Cel executat a fost un bărbat de origine germană, pe nume Eugen Weidmann.
El s-a mutat în Franţa la începutul anilor ’30, căutând o cale de a se îmbogăţi cu repeziciune.
Cei trei răpeau turiştii bogaţi şi le furau banii şi bunurile de valoare, iar apoi îi ucideau. În martie 1939, Weidmann a fost arestat, alături de complicii săi, şi trimis în faţa instanţei.
Procesul celor trei a stârnit mult interes din partea publicului, avid să afle detalii despre crime. Într-un final, Blanc a fost condamnat la închisoare.
Million a fost condamnat la moarte, dar mai apoi pedeapsa i-a fost comutată. Weidemann, însă, nu a fost atât de norocos. A fost condamnat la moarte prin ghilotinare, în faţa publicului strâns în faţa închisorii.
Astfel, pe 17 iunie 1939, Weidmann a fost decapitat în faţa închisorii Saint-Pierre, din Versailles. Publicul care a asistat la execuţie a fost cuprins de o isterie de o asemenea amploare încât, ulterior, preşedintele Albert Lebrun a interzis orice execuţie publică.
Fără ca autorităţile să ştie, cineva a şi filmat execuţia, dintr-un apartament din apropierea închisorii.
Hamida Djandoubi, ultimul om executat cu ghilotina
Chiar dacă s-au făcut departe de ochii curioşilor, execuţiile cu ghilotina au continuat încă 41 de ani, până pe 10 septembrie 1977. Personajul central al acestei ultime execuţii a fost un tunisian pe nume Hamida Djandoubi.
Djandoubi era un imigrant tunisian, găsit vinovat de răpirea, torturarea şi uciderea iubitei lui, franţuzoaica Elisabeth Bousquet.
A fost prins şi trimis în judecată, pentru tortură şi crimă. În urma procesului, pe 25 februarie 1977, Djandoubi a fost condamnat la moarte.
A făcut de două ori apel, dar sentinţa a fost menţinută. A fost executat în dimineaţa zilei de 10 septembrie 1977, la 4:40, în curtea închisorii Baumette, din Marsilia.
Djandoubi a fost ultima persoană ghilotinată în Franţa şi unul dintre ultimii condamnaţi executaţi pe teritoriul de azi al Uniunii Europene, înainte ca pedeapsa corporală să fie interzisă.
Deşi execuţia lui Djandoubi a fost îndelung dezbătută, ea a avut loc cu mare discreţie, din cauza haosului iscat de execuţia lui Eugen Weidmann, cu patru decenii înainte.
Sursa: Incredibilia.ro