Baițul pentru friptura de miel se prepară rapid, dacă știți câteva trucuri ale bucătarilor! Chiar dacă nu vă place acest gen de carne, veți vedea că dacă îl preparați cum trebuie, va fi un adevărat deliciu.
Friptura de miel face parte din categoria preparatelor pe care nu oricine știe să le facă.
În general, românii consumă carne de miel mai ales cu ocazia sărbătorilor pascale. Totusi nu strică să știți dinainte cum să pregătiți friptura de miel.
Secrete pentru cel mai bun baiț pentru friptura de miel
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă friptura de miel
Citeste si: CITEȘTE: 5 Garnituri sănătoase pentru FRIPTURILE DE PORC
Cel mai important aspect la friptura de miel este, fără îndoială, baițul. Acesta va face ca bucățile de carne să devină fragede, aromate și să-și piardă mirosul specific de miel.
Probabil și dumneavoastră știți că sunt multe persoane care nu mănâncă miel, tocmai din cauza mirosului.
Cel mai ușor și rapid baiț este cel cu oțet, pentru că se stie că oțetul înlătură orice urmă de miros neplăcut. Este valabil și în cazul fripturii de miel.
„Mieii cu o greutate sub 15 kg au un conţinut foarte mare de apă şi de colagen, care este toxic pentru ficat.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Ingrediente- baiț pentru friptura de miel
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce înlocuim FOLIA DE ALUMINIU
Citeste si: CITEȘTE: Rețetă de Gulaș unguresc. Mod de preparare și ingrediente
- 900 de ml apă rece
- 100-150 ml oțet de vin
- o sticlă de 750 ml vin alb demisesc
- boabe de piper
- ienibahar
- 3-4 frunze de dafin
- 3-4 căței de usturoi
- câteva felii de ceapă albă
- zeama de la o lămâie
- sare
- boabe de coriandru zdrobite
Într-un castron mai adânc, amestecați toate aceste ingrediente și lăsați carnea de miel în baiț până a doua zi. Apoi, scoateți carnea și o băgați la cuptor.
Alte rețete delicioase pentru baiț
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă friptura de iepure
Bineînțeles că puteți face baiț pentru friptura de miel după mai multe rețete, nu doar după cea de mai sus. De exemplu, extrem de bun este și baițul cu lămâie.
Ingrediente:
- 120 de ml ulei de măsline
- 120 de ml zeamă de lămâie
- 120 ml vin alb/roșu
- 60 ml miere
- doua linguri de rozmarin
- 3 linguri de mentă
- 4 căței de usturoi
- o linguriță de sare
- piper
Amestecați aceste ingrediente într-un castron, în care veți pune carnea de miel. Lăsați-o peste noapte și gata, puteți prepara cea mai bună friptură de miel.
Un baiț la fel de eficient, pentru o friptură fragedă de miel, este și cel cu bere
Ingrediente baiț friptură de miel cu bere
Citeste si: CITEȘTE: 7 rețete de humus. Sunt delicioase și ușor de preparat
- 250 ml bere brună
- doua linguri ulei de susan
- o linguriță de usturoi tocat
- o linguriță de oregano uscat
- o linguriță de sare grunjoasă
- o linguriță de piper
- boia de ardei iute
Celebrul bucătar Jamie Oliver prepară baițul pentru friptura de miel din următoarele ingrediente:
- 500 ml iaurt
- mentă proaspătă
- coaja și sucul de la două limete
- o lingură de semințe de coriandru (zdrobite)
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- câteva linguri de ulei de măsline
Amestecați ingredientele și lăsați carnea de miel peste noapte în această compoziție.
Ce spun nutriţioniştii despre carnea de miel
" Mielul sau iedul intra la categoria carne roşie şi este o sursă foarte bună de proteine de calitate. Pentru persoanele sănătoase şi active fizic este o opţiune sănătoasă, însă pentru cele cu anumite probleme (dislipidemie, trigliceridemie, hipertensiune arterială, hepato-renale, obezitate) este indicat să se consume carne de miel în cantităţi mici şi doar bucăţile foarte slabe. C ând se vinde mielul trebuie să aibă copitele despicate şi capul ca să vezi dintii. Este foarte important să nu aibă sub 9 kilograme cu totul, deoarece cu cât este mai mic cu atât conţine mai multe purine care fac mai greu digerabil, fiind o opţiune foarte periculoasă în special pentru persoanele bolnave de gută. Este indicat să cumperi un miel sau bucăţi dintr-un miel care să aibă în jur de 10- 15 kilograme, deoarece carnea va fi mai puţin indigesta decât cea mai fragedă", ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.