Un compus care se gaseste in ceaiul verde, considerat cea mai consumata bautura din lume, alaturi de apa, omoara celulele canceroase si nu le afecteaza pe cele sanatoase.
Desi au mai fost studii care au demonstrat proprietatile anti-cancerigene ale ceaiului verde, specialistii nu stiau cum functioneaza exact. De aceea, noul studiu s-a concentrat pe identificarea procesului prin care substantele din ceai ataca celulele canceroase.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Pennsylvania au explorat mecanismul prin care compusii din ceaiul verde tintesc celuele bolnave.
Studiile anterioare au aratat ca EGCG, un compus care se gaseste in ceaiul verde omoara cancerul oral fara sa afecteze celuele sanatoase.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Cercetatorii cred ca EGCG declanseaza un proces in mitocondrii- uzinele energetice ale celulei- care cauzeaza moartea celulelor.
”Se pare ca EGCG cauzeaza formarea speciilor reactive de oxigen in celulele canceroase distrugand mitocondriile, iar raspunsul mitocondriilor este producerea mai multor specii de oxigen reactiv. EGCG face ceva care distruge mitocondriile.
Speciile reactive de oxigen (SRO) sunt molecule chimice reactive care contin oxigen. Cat timp nu se acumuleaza in exces, SRO au efecte pozitive in organism, fiind implicate in diverse mecanisme celulare. Insa cand nivelul lor creste, celulele sunt distruse.
”Deci, mecanismul de protectie al celulelor canceroase este dezactivat, in timp ce EGCG cauzeaza stresul oxidativ”, adauga prof. Lambert.
Cercetatorii au aflat ca EGCG nu au acest efect si asupra celulelor sanatoase. In plus, compusul creste capacitatea protectoare a celulelor sanatoase.
Sursa: www.doctorulzilei.ro