Aceasta reteta de placinta cu mere este delicioasa! Se face exact dupa reteta bunicii, din foi facute in casa.
Ingrediente
Pentru umplutura:
2 kg mere dulci-acrisoare
200 g zahar
1 lingurita scortisoara
coaja de la 1 lamaie
60 g nuci
Pentru aluat fraged:
500 g faina alba
250 g unt
sau 100 g unt+ 100 g untura
125 g zahar praf
2 pachete zahar vanilat
2 oua+ 2 galbenusuri
2 linguri smantana
coaja de lamaie
un praf de sare
Pentru uns:
1 galbenus
Aluat fraged cu
Pentru aluat se framanta bine ingredientele. Daca se framanta cu aparatul se pun toate ingredientele impreuna (untul sa fie rece si taiat cubulete) si deasupra se pune jumatate din faina si se bate bine cu aparatul de framantat. Ulterior, treptat, se adauga si restul de faina. Daca se framanta cu mana se pun faina si untul, se amesteca si apoi se pun celalalte ingrediente si se framanta rapid.
Aluatul se imparte in 2 portii, una usor mai mare decat cealalta (foaia de jos), se pune in folie transparenta si se lasa in frigider o ora.
Umplutura Prajitura cu mere
Pentru umplutura se spala bine merele. Eu le rad cu coaja cu tot pentru ca imi place coaja de la mere si mi se pare ca e pacat sa le arunc.
Se scoate bucata de aluat mai mare din frigider si se intinde pe foaia de copt direct, fara faina. Se intinde sa fie atat de mare incat sa ajunga si pe marginile tavei. Se muta aluatul cu hartie cu tot in tava si se inteapa bine cu furculita (ca sa nu faca basici la copt).
Deasupra foii de aluat se pun nuca, scortisoara si coaja de lamaie. Merele se iau in pumn si se storc bine de tot de zeama (zeama care este de fapt un suc proaspat de mere si se bea instantaneu de catre cei mici). Apoi se aseaza si ele in tava si se niveleaza. Peste stratul de mere se pune zaharul (se pot pune intre 100-200 g zahar, depinde de mar si cat de dulce va place prajitura) si apoi se mai pune scortisoara si deasupra. Se mai aseaza, niveleaza usor cu o furculita, astfel incat zaharul sa intre usor in mere.
Se scoate blatul celalalt si se intinde tot pe o foaie de copt. Se ia apoi cu sucitoarea si se aseaza peste mere. Se niveleaza usor, chiar cu sucitoarea, apoi se gaureste cu furculita. In acest scop eu folosesc o rola cu cutitase care este destinata pentru fragezirea carnii, dar se potriveste bine si aici. Blatul de deasupra se unge cu un galbenus.
Prajitura cu mere se coace la 170°C timp de 50 de minute. Cand este gata se pudreaza cu zahar si se portioneaza.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Sursa: savoriurbane.ro