Dacă nu știi cum să pregătești un cozonac rapid și gustos, noi îți venim în ajutor
Acest dulce este preferat de toată familia și este nelipsit de pe masa de Paște și Crăciun. Dar hai să vedem care este cea mai rapidă rețetă de cozonac, care nici nu necesită frământare.
Iese un preparat delicios, vă spunem cu încredere!
Rețetă de cozonac fără frământare
Un pas important în urmarea acestei rețete este să ne asigurăm că toate ingredientele pe care le vom folosi sunt la temperatura camerei și că nu sunt expirate.
Ingredientele necesare pentru prepararea aluatului
Pentru un aluat ca la mama acasă, vom avea nevoie de:
1 kg de făină tip 000
50 g drojdie proaspătă
5 gălbenușuri și 1 ou întreg pentru uns
500 ml lapte
100 g unt topit
5 linguri ulei
150 g zahăr
1 esență de vanilie
coaja rasă de la o lămâie
1 praf de sare
Ingrediente necesare pentru umplutură
5 albușuri de ou
250 g sâmburi de nucă
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
50 g de stafide
150 g zahăr
2 linguri de cacao
esență de rom
Câteva ingrediente de care vom mai avea nevoie
ulei pentru uns blatul
hârtie de copt
zahăr pe care îl vom presăra peste cozonac
100 ml lapte pentru a dizolva drojdia
Instrucțiuni de preparare a cozonacului fără frământare
Se cerne făină într-un bol, după care se adaugă praful de sare și se amestecă cu o spatulă.
După ce untul a fost topit, se lasă deoparte pentru a se răci puțin.
Se încălzeșete puțin laptele pe care îl amestecăm cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de la lămâie. Se amestescă până când zahărul este topit în întregime.
Drojdia se pune într-un alt bol peste care se adaugă 100 ml de lapte și se dizolvă o lingură de zahăr, dar și două linguri de făină. Se amestecă foarte bine până când drojdia este dizolvată complet dar și compoziția este omogenizată. Aceasta se numește MAIA care se lasă la crescut.
Gălbenușurile se separă de albușuri și se amestecă cu 5 linguri de ulei.
În făină se încorporează MAIAUA crescută, dar și laptele îndulcit și gălbenușurile amestecate cu ulei și unt topit.
NU SE FRĂMÂNTĂ acest aluat, trebuie doar amestecat până când devine ușor elastic.
Se formează o bilă pe care o vom lăsa la crescut cât să-și dubleze volumul. Important este ca acest aluat să fie ferit de curent.
Cât timp aluatul crește, e timpul să ne ocupăm de umplutură!
Albușurile se bat spumă și se adaugă zahărul treptat, până când se obține o bezea pe care o vom amesteca cu nuca, esența de rom, cacao și stafide.
Acum că aluatul a crescut, îl putem împărți în 4 sau 6 părți egale, în funcție de tăvile pe care le avem la dispoziție.
Blatul pe care vom întinde aluatul se unge cu ulei, după care întindem foaia pe care vom pune umplutura.
După fiecare foaie pe care turnăm umplutură, începem să rulăm.
Cozonacul rezultat îl vom pune în tava de copt și la fel vom proceda și cu ceilalți.
Cozonacii rezultați se ung cu ou și peste se presară puțin zahăr.
Se lasă la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute.
Poftă bună! Sigur vă veți linge pe degete!