Pelteaua de gutui este unul dintre deserturile preferate ale românilor, în special toamna. Iată cum poți prepara rapid acest deliciu, care îți va aduce aminte, cu siguranță, de copilărie.
Gutuile se numără printre fructele vedetă ale toamnei. Sunt gustoase atât crude sau coapte, cât și folosite în dulceață sau în prăjituri. Vă mai aduceți aminte de pelteaua de gutui făcută de bunica, pe vremea când eram copii? Ei bine, noi am găsit cea mai rapidă rețetă pentru a prepara acest desert.
Peltea de gutui, un desert sănătos de toamnă
Pentru cei care nu au gustat până acum peltea de gutui și poate nu știu ce este, de fapt, acest preparat, vă spunem că este un jeleu.
Înainte de a vă apuca să pregătiți acest desert, trebuie să știți că prepararea lui va dura aproximativ două ore. Știm că e destul de mult timp, dar vă garantăm că produsul final va fi pe gustul tuturor. În plus, pelteaua de gutui se poate consuma toată iarna, pentru că nu se va strica.
Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru a face peltea de gutui:
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
- un kg de gutui
- câteva mere, de preferabil roșii
- un kg de zahăr
- doi litri de apă
- sucul de la o lămâie
Cum se prepară pelteaua de gutui
Chiar dacă întregul proces de preparare durează două ore, în realitate pelteaua de gutui se face foarte simplu. Cumpărați gutui cât mai coapte. Spălați-le și apoi ștergeți-le bine cu o cârpă, în așa fel încât să nu mai rămână niciun pic de puf pe ele. De-abia după aceea le veți tăia în cubulețe.
Atenție! Nu curățați gutuile de coajă și nici nu le scoateți miezul, pentru că acolo se află gelatina, care vă ajută să preparați jeleul.
Spălați și merele și tăiați-le în 4 bucăți. Într-o oală cu apă, puneți gutuile și merele și lăsați pe foc aproximativ o oră. Verificați când s-au înmuiat gutuile.După aceea, luați oala de pe foc și lăsați-o deoparte pentru o jumătate de oră. Zeama din această fiertură trebuie strecurată cu ajutorul unui tifon.
Veți obține aproximativ un litru de suc, în care veți adăuga zahărul și zeama de lămâie. Amestecați foarte bine, până se topește zahărul. După aceea, puneți sucul pe foc și lăsați-l să fiarbă. Aveți grijă să luați cu o spumieră spuma care se va forma deasupra.
Pelteaua va fi gata în momentul în care începe să se lege. O luați de pe foc și o turnați fierbinte în borcanele în care vreți să o depozitați.