Se pare ca nu ne putem opri din a ne intreba daca gatitul alimentelor la cuptorul cu microunde este oarecum mai putin nutritiv decat aceleasi alimente gatite la aragaz sau intr-un cuptor conventional.
Dupa cum se dovedeste, oamenii de stiinta afirma ca mancarea preparata la cuptorul cu microunde poate fi mai hranitoare decat credem.
"In general, prin microunde se pierd mai putine substante nutritive spre deosebire de fierbere sau prajire deoarece este o metoda uscata de incalzire (nutrientii solubili in apa ca multe dintre vitaminele B sau vitamina C nu sunt dizolvate din alimente) si pentru ca este foarte rapida, elementele nutritive sunt expuse pentru mai putin timp la caldura generata de microunde, a declarat intr-un email pentru The Huffington Post Dr. Guy Crosby, profesor asociat adjunct de nutritie de la Şcoala de Sanatate Publica Havard din Boston.
Cuptor cu microunde sau nu, gatitul mancarii poate distruge nutrientii sensibili la caldura, incluzand vitamina B sau C. Pe de alta parte, unele substante nutritive devin mai puternice cand sunt expuse la caldura. Acestea includ licopenul antioxidant din rosii sau din alte legume, precum si nivelurile de beta-caroten din morcovi.
Caldura poate distruge unele substante nutritive deoarece gatitul poate afecta structura lor chimica si cu cat alimentele sunt gatite mai mult, cu atat nutrientii au tendinta de a se distruge.
"Orice proces de incalzire a unui produs alimentar (cuptorul cu microunde, de coacere, fierbere, prajire etc.) reduce nivelul vitaminelor sensibile la caldura. Detaliile depind de timpul, temperatura si vitaminele specifice, a declarat intr-un mail pentru The Huffington Post, Dr. Don Schaffner, specialist in stiinta alimentara si profesor la Universitatea Rutgers din New Jersey.
Deci, care ar fi cea mai buna metoda de gatit, mai ales daca orice preparat trebuie sa fie pe cat se poate de hranitor?Potrivit Grosby, gatitul cu abur poate fi cea mai buna metoda, mai ales pentru legume.
Dr. Ashim Datta, profesor de inginerie biologica si de mediu de la Universitatea Cornell din Ithaca, N.Y., a declarat pentru The Huffington Post ca nu exista nicio "cea mai buna" metoda de gatit- "Depinde de produsele alimentare, de metoda de preparare, aparat si asa mai departe. In general, principiile sunt ca prin fierbere, o multime de nutrienti pot disparea. Daca incalziti intr-un cuptor cu microunde fara apa nu are timp sa distruga multi nutrienti pentru ca incalzirea este mai rapida. Dincolo de astea nu putem face concluzii generale.
Sursa: DcNews.ro
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro