Tonul Roșu este un preparat fin și aromat, cu o textură care îți încântă papilele gustative de la prima bucățică.
Tonul roșu este un aliment fin, care nu se aseamănă cu ceea ce românii găsesc în conservele din comerț. Acest pește este extrem de sățios și se gătește asemenea vitei de calitate.
Tonul roșu este preferat de români pentru aroma deosebită, dar și pentru textura fină, preparatul final fiind extrem de parfumat. Dacă este gătit cu măiestrie, tonul roșu devine o adevărată încântare pentru papilele gustative.
Ingrediente
- 1 bucată de file de ton roșu, de 300 – 400 g (suficientă pentru două persoane);
- ½ lingură ulei de măsline sau din sâmburi de struguri;
- Sare afumată și piper negru cu lămâie (sau sare marină și piper negru – ambele proaspăt măcinate) – pentru asezonarea fileului;
- 1 linguriță ulei de măsline aromatizat cu lămâie și o felie subțire de lămâie pentru decor
Citeste si: Piept de pui la cuptor cu legume curcubeu!
Iată cum se gătește Tonul Roșu
Se recomandă ca fileul de ton să fie segmentat în două părți, în cazul în care doriți o asezonare diferită pentru fiecare bucată în parte. Unele persoane îl doresc mai bine făcut, altele mai condimentat, depinde de gusturile fiecăruia.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Tonul roșu se poate condimenta cu sare afumată și piper negru, aceasta ar fi varianta ideală pentru a intensifica aroma peștelui. De asemenea, se recomandă asezonarea tonului roșu cu lămâie și ulei de măsline.
Ca prim pas, este recomandat să ungeți grill-ul sau tigaia cu ulei. Flacăra aragazului trebuie lăsată la putere maximă. În momentul în care observați că suprafața grill-ului este bine încinsă, așezați fileurile de ton.
Dacă peștele sfârâie, sunteți pe drumul cel bun.Dacă doriți ca tonul să fie gătit medium-rare, acesta trebuie ținut în tigaie aproximativ 3 minute (2 minute pe o parte și 1 minut pe partea opusă).
În cazul în care doriți un un ton roșu bine făcut, combinația câștigătoare este de 3 minute pe o parte și 2 minute pe cealaltă.
Citeste si: Shakshuka, rețeta delicioasă cu ouă, roșii și ardei! Vei avea parte de un mic dejun sățios și delicios
Băutura recomandată de specialiști pentru tonul roșu este vinul alb, însă o combinație la fel de reușită va fi și cea cu un vin rosé.