Ceai de Tei: tratamente, indicatii si modul de folosire corect

Ceai de Tei: tratamente, indicatii si modul de folosire corect
Ceai de Tei: tratamente, indicatii si modul de folosire corect

Teiul este considerat un arbore sacru in folclorul tarilor din vestul Europei, iar pentru vechii celti simboliza altruismul.

In timpul Evului Mediu exista obiceiul ca indragostitii sa-si jure iubire vesnica la umbra unui tei, deoarece exista credinta ca acest copac ii face pe oameni sa spuna numai adevarul. Si la romani ceaiul de tei este un aliat traditional al sanatatii fiind unul dintre cele mai cunoscute ceaiuri de la noi.

Arborele de tei este un campion al sanatii,toate partile acestui copac, frunzele, florile si lemnul avand valoare pe plan medicinal.

Lemnul de tei, partea truchiului care se gaseste sub scoarta teiului actioneaza in special la nivelul ficatului si a vezicii biliare. Aceasta permite ficatului sa filtreze mai bine toxinele din sange si ajuta vezica biliara sa secrete o cantitate mai mare de bila.

Avand o actiune sedativa si usor hipnitica, sudorifica si diuretica, florile de tei au fost folosite la tratarea spasmelor, tulburarilor digestive, insomniei, nevrozelor si deoarece actioneza asupra hipervascozitatii si hipercoagularii sanguine teiul este utilizat si in tratarea aterosclerozei.

Recent s-a descoperit ca florile de tei cresc rezistenta non-specifica a organismului, ele

fiind un remediu excelent impotriva gripei si racelii, in special la copii.

Inca de la aparitia primelor simptome trebuie administrate 2 sau 3 cani de infuzie pe zi insa la copiii pana in 14 ani doza trebuie sa fie mai mica, de o cana pe zi. Infuzia cu ceai de tei scade tensiunea nervoasa, combate anxietatea, si ajuta la dormit. Datorita efectului relaxant, in combinatie cu bioflavonoidele, ceaiul sau infuzia de tei este un excelent remediu pentru hipertensiune arteriala si tot din cauza acestui efect calmant este recomandat si pentru linistirea copiilor hiperactivi.

Substantele active din florile de tei- Pentru a obtine un potential maxim din punct de vedere al substantelor active, florile de tei trebuie culese imediat dupa inflorire,la 1-2 zile dupa ploaie, pe vreme insorita, si apoi trebuie uscate la umbra.

Florile de tei contin mucilagii, uleiuri esentiale, taninuri, glucozide, flavonoide, zaharuri, mangan si vitamine.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Mucilagiile din florile de tei au efect emolient in contact cu membranele sistemului digestiv si de aceea

sunt folosite pentru a trata probleme digestive ca indigestie, greata sau diaree.

Ceai de tei – Actiuni terapeutice

Ceaiul de tei – Uz intern

Lemnul de tei este folosit in ceai pentru a combate artrita, reumatismul, migrenele si calculii biliari si renali (dizolvant specific acidului uric). Este diuretic si coleretic ajuta la o mai buna eliminare a toxinelor din organism si poate fi folosit cu succes in lupta cu celulita

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Ceaiul

din flori de tei are efect:
– antidepresiv,
– euforizant,
– sedativ,
– antispasmodic,
– diaforetic, recomandate pentru fluidizarea sangelui si favorizarea circulatiei printr-o usoara vasodilatatie,
– datorita efectului asupra sistemului nervos si circulator florile de tei sunt folosite si pentru reducerea presiunii arteriale (in special a celei cauzate de stres),
– trateaza durerile de cap cauzate de stres si unele migrene,
– scade febra si favorizeaza transpiratia.

– combate formarea ridurilor si a cearcanelor
– diabet zaharat, obezitate

Prepararea ceaiului de tei- Pentru prepararea optima a acestui ceai infuzati 15-30 g de flori intr-un litru de apa fierbinte. Beti 2 -4 cani de ceai pe zi dar nu mai mult iar la copii o cana cu ceai de tei pe zi e suficient.

Lemul de tei, partea trunchiului care constituie inelele cele mai recente ale acesteia, contine xilen.

Decoctul din lemn de tei, mai ales din ramurile mai tinere de doi ani amelioreaza hidropizia.
Citeste continuarea pe: www.frunza-verde.ro



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies