Socul (Sambucus nigra) este o planta cu efecte terapeutice puternice ce poate trata si preveni un numar urias de afectiuni.
Florile si fructele de soc sunt folosite pentru herpes simplex, probleme reumatice inflamatii ale cailor respiratorii, reducerea inflamatiilor, calmarea iritatiilor.
De asemenea ceaiul de soc are efect diuretic si este foarte eficient in detoxifierea organismului deci si pentru pierderea in greutate. Frunzele de soc au si puternice proprietati insecticide.
Florile au efect diuretic, laxativ, antiinflamator si au proprietati antivirale si antiseptice, in timp ce fructele au excelente proprietati antioxidante.
Atat florile cat si frunzele contin rutin, izocuercitin si hiperozid. Florile contin glicozide, taninuri, sapine, pectine, uleiuri esentiale, vitamina C si saruri minerale, iar fructele contin taninuri si antociani cum sunt sambucin, sambucianin, crisantemin si alte glicozide si cianidine.
Numai florile si fructele de soc pot fi folosite pentru uz intern. Frunzele si ramurile socului sunt otravitoare pentru consum.
Proprietati si efecte
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
- florile de soc sunt folosite in mod
- fructele au efect analgezic dar au si proprietati laxative (fiind foarte eficiente in constipatie) si diaforetice;
- fructele se folosesc in afectiunile reumatice si in artrita;
- florile si fructele de soc sunt eficiente in tratarea bolilor degenerative, previn cancerul si ajuta la mentinerea sub control a tumorilor benigne.
- cu ceai de soc se pot distruge eficient si viermii intestinali;
- socul este un remediu natural in lupta cu obezitatea datorita proprietatilor laxative si diuretice, ajutand la detoxifierea organismului si la eliminarea excesului de apa din organism;
- socul creste secretia glandelor mamare;
- alte utilizari ale ceaiului de soc: stimuleaza sistemul imunitar, trateaza infectiile urechii, stimuleaza circulatia.
Citeste continuarea pe: www.frunza-verde.ro