Ceaiurile diuretice ajută rinichii să elimine toxinele în totalitate şi favorizează eliminarea apei din organism, odată cu toate aceste toxine. Ceaiurile nu tratează afecţiunile renale, în special atunci când acestea sunt cauzate de o bacterie şi necesită tratament cu antibiotice. Însă pot calma simptomele infectiilor de tract urinar (ITU) şi pot completa tratamentul medicamentos, pentru o vindecare mai rapidă.
Cele mai apreciate ceaiuri diuretice sunt cele de cozi de cireşe, mătase de porumb, merişor, coada-şoricelului şi soc. Acestea se prepară adăugând 2-3 linguriţe de flori sau frunze uscate în 500 ml de apă clocotită, într-un vas acoperit. Cei 500 de ml se beau pe tot parcursul zilei, în completarea a 2 litri de apă plată.
Ceaiul din cozi de cireşe are o puternică acţiune antiinflamatoare, ameliorează durerea şi disconfortul la urinare.
Ceaiul din mătase de porumb este un remediu popular pentru pietrele la rinichi. Infuzia conţine vitaminele B6, C, E, K, săruri de calciu şi potasiu, are un efect antiseptic şi antiinflamator.
Merişorul, bogat în arbutină, o substanţă cu efecte antiseptice, poate fi consumat atât sub formă de fructe deshidratate, cât şi sub formă de ceai, din fruze de merişor.
Ceaiul din flori de coada-şoricelului nu este atât de puternic precum celelalte, însă efectele sale antiseptice şi antiinflamatoare nu pot fi contestate, în special în cazul tratamentelor pe termen lung, de 2-3 luni, care previn recurenţa cistitei.
Ceaiul din flori de soc are o aromă plăcută, este răcoritor şi are efecte diuretice uşoare.