Cel mai recent studiu din Romania confirma: „Burta de bere” este un mit!

Cel mai recent studiu din Romania confirma: „Burta de bere” este un mit!
Cel mai recent studiu din Romania confirma: „Burta de bere” este un mit!

Un studiu realizat de catre Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie confirma faptul ca burta de bere este un mit.

 

Cercetarea demonstreaza ca un consum moderat de bere nu influenţează indicele de masa corporala, circumferinta abdominala sau raportul talie/sold, unii dintre cei mai relevanti indicatori somatici pentru statusul ponderal.
Realizat in perioada martie- aprilie 2014, la nivel naţional, studiul a fost coordonat de catre Corina-Aurelia Zugravu, medic primar in Nutritie si Igiena Alimentatiei si Presedinte al Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
“Iată că la doar un an distanţă de la lansarea primului studiu derulat în România pe tema consumului moderat de bere, putem să facem publice rezultatele celei de-a doua cercetări realizate de Centrul nostru. Dacă anul trecut demonstram relaţia dintre consumul moderat de bere şi activitatea de memorare şi nivelul de atenţie, anul acesta reuşim să distrugem unul dintre miturile asociate berii, acela că ar fi vinovată pentru apariţia “burţii de bere”.
Ne bucurăm că putem să venim cu veşti bune pentru iubitorii acestei băuturi cu multiple calităţi”, a declarat Corina Zugravu,  Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Obiectivul cercetarii a fost acela de a evalua influenta consumului moderat de bere asupra a trei parametri somatici- indicele de masa corporala (IMC), circumferinta abdominala si raport talie/ sold-, cu un accent particular pe circumferinta abdominala.
Dintre cei trei, indicele de masa corporala (IMC) este considerat cel mai bun indicator al statusului ponderal, el calculandu-se pe baza inaltimii si a greutatii individului.
In cadrul studiului au fost inclusi 1508 subiecti, femei si barbati, cu vârsta de peste 18 ani, din mediul rural si urban. Acestia au raspuns intrebarilor dintr-un chestionar standard si au fost supusi unor masuratori de circumferinta abdominala si circumferinta la nivelul soldurilor.
Chestionarul completat a cuprins un segment referitor la caracteristicile socio-demografice ale repondentilor, un segment de tip FFQ (food frequency questionnaire), adaptat alimentelor consumate in tara noastra si un segment alcatuit din 8 intrebari care se refera la nivelul si tipul de activitati fizice efectuate in mod curent de catre repondenti.
“Desi la nivel european cercetatorii s-au implicat in repetate randuri in studierea legaturii dintre consumul moderat de bere si greutatea corporală, in tara noastra nu au existat pana in acest moment studii in aceasta directie.
Cu doar 43 Kcal/100 ml, berea a fost acuzată pe nedrept că ar fi cauza apariţiei „burţii de bere”. Rezultatele cercetarii noastre, realizate la nivelul populaţiei României, demonstrează însă ca un consum moderat de bere nu influenteaza parametrii somatici luati in discutie, in unele cazuri avand chiar un rol vizibil  în scaderea anumitor valori.”, a adăugat Corina Zugravu.
Raportul consum de bere – circumferinta abdominala
Rezultatele studiului au demonstrat ca un consum moderat de bere nu influenteaza valorilor normale pentru circumferinta abdominala, nici la femei, nici la barbati, indiferent de varsta, gradul social
sau efortul depus. Cercetarea infirma astfel mitul conform caruia consumul de bere conduce la aparitia asa numitei “burti de bere”
Raportul consum de bere – raport talie/sold:
Rezultatele studiului nu au evidentiat nici de aceasta data depasirea valorilor normale ale raportului talie/sold, nici in cazul femeilor si nici al barbatilor consumatori de bere, in cantitati moderate.
Raportul consum de bere – indice de masa corporala (IMC):
Consumul de bere poate fi asociat cu indicele de masa coporala insa intr-o directie neasteptata: in unele cazuri s-a
constatat scaderea IMC legată de consumul moderat de bere, mai ales in cazul femeilor. In niciunul dintre cazurile studiate, consumul de bere nu a fost asociat cu cresterea indicelui de masa corporala.
Corina Zugravu completează: “Ca si cea mai importantă cercetare pe aceasta tema, realizata in Cehia, in 2003, studiul nostru ajunge la concluzia ca un consum moderat de bere nu este insotit de valori marite ale IMC, circumferintei abdominale si a raportului talie/sold in populatia generala. In concluzie, studiul de fata contrazice ideea ca un consum moderat de bere poate conduce la cresterea in greutate, precum si ideea ca berea poate fi asociată cu cresterea circumferintei abdominale. Putem deci concluziona ca berea este doar o bautura/aliment al carei consum nu are drept consecinta obezitatea centrala („burta de bere”).”
Un consum moderat de bere se refera la o cantitate zilnica de 660 ml de bere pentru barbati si 330 ml de bere pentru femei, cu maxim 5% alcool. Membrii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie recomanda introducerea unui consum moderat de bere ca parte a unui stil de viata sanatos.
Coordonatoarea studiului, Corina Aurelia Zugravu, activeaza in prezent ca lector in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Dr. Carol Davila" Bucuresti. Este autoarea a numeroase studii in domeniul nutritiei, in special studii care s-au concentrat pe analiza comportamentului legat de alimentatie al diferitelor categorii de populatie, iar activitatea sa stiintifica si de cercetare s-a concretizat de-a lungul timpului in cinci volume de specialitate si peste 100 de articole si studii publicate.

Cercetarea demonstreaza ca un consum moderat de bere nu influenţează indicele de masa corporala, circumferinta abdominala sau raportul talie/sold, unii dintre cei mai relevanti indicatori somatici pentru statusul ponderal.

Realizat in perioada martie- aprilie 2014, la nivel naţional, studiul a fost coordonat de catre Corina-Aurelia Zugravu, medic primar in Nutritie si Igiena Alimentatiei si Presedinte al Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie. 

Iată că la doar un an distanţă de la lansarea primului studiu derulat în România pe tema consumului moderat de bere, putem să facem publice rezultatele celei de-a doua cercetări realizate de Centrul nostru. Dacă anul trecut demonstram relaţia dintre consumul moderat de bere şi activitatea de memorare şi nivelul de atenţie, anul acesta reuşim să distrugem unul dintre miturile asociate berii, acela că ar fi vinovată pentru apariţia “burţii de bere ”. Ne bucurăm că putem să venim cu veşti bune pentru iubitorii acestei băuturi cu multiple calităţi”, a declarat Corina Zugravu,  Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Obiectivul cercetarii a fost acela de a evalua influenta consumului moderat de bere asupra a trei parametri somatici- indicele de masa corporala (IMC), circumferinta abdominala si raport talie/ sold-, cu un accent particular pe circumferinta abdominala. Dintre cei trei, indicele de masa corporala (IMC) este considerat cel mai bun indicator al statusului ponderal, el calculandu-se pe baza inaltimii si a greutatii individului. 

In cadrul studiului au fost inclusi 1508 subiecti, femei si barbati, cu vârsta de peste 18 ani, din mediul rural si urban. Acestia au raspuns intrebarilor dintr-un chestionar standard si au fost supusi unor masuratori de circumferinta abdominala si circumferinta la nivelul soldurilor. Chestionarul completat a cuprins un segment referitor la caracteristicile socio-demografice ale repondentilor, un segment de tip FFQ (food frequency questionnaire), adaptat alimentelor consumate in tara noastra si un segment alcatuit din 8 intrebari care se refera la nivelul si tipul de activitati fizice efectuate in mod curent de catre repondenti.



Desi la nivel european cercetatorii s-au implicat in repetate randuri in studierea legaturii dintre consumul moderat de bere si greutatea corporală, in tara noastra nu au existat pana in acest moment studii in aceasta directie. Cu doar 43 Kcal/100 ml, berea a fost acuzată pe nedrept că ar fi cauza apariţiei „burţii de bere”. Rezultatele cercetarii noastre, realizate la nivelul populaţiei României, demonstrează însă ca un consum moderat de bere nu influenteaza parametrii somatici luati in discutie, in unele cazuri avand chiar un rol vizibil  în scaderea anumitor valor i.”, a adăugat Corina Zugravu.

Raportul consum de bere – circumferinta abdominala

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Rezultatele studiului au demonstrat ca un consum moderat de bere nu influenteaza valorilor normale pentru circumferinta abdominala, nici la femei, nici la barbati, indiferent de varsta, gradul social sau efortul depus. Cercetarea infirma astfel mitul conform caruia consumul de bere conduce la aparitia asa numitei “burti de bere”

Raportul consum de bere – raport talie/sold:

Rezultatele studiului nu au evidentiat nici de aceasta data depasirea valorilor normale ale raportului talie/sold, nici in cazul femeilor si nici al barbatilor consumatori de bere, in cantitati moderate.

Raportul consum de bere – indice de masa corporala (IMC):

Citește și: Giuly, ceartă aprigă cu Bianca: "Ești falsă!" Robert intervine și o pune la punct pe iubita lui. Aflați ce se va întâmpla în Casa iubirii marți, 24 septembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: "Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică- stirilekanald.ro

Consumul de bere poate fi asociat cu indicele de masa coporala insa intr-o directie neasteptata: in unele cazuri s-a constatat scaderea IMC legată de consumul moderat de bere, mai ales in cazul femeilor. In niciunul dintre cazurile studiate, consumul de bere nu a fost asociat cu cresterea indicelui de masa corporala.

Corina Zugravu completează: “ Ca si cea mai importantă cercetare pe aceasta tema, realizata in Cehia, in 2003, studiul nostru ajunge la concluzia ca un consum moderat de bere nu este insotit de valori marite ale IMC, circumferintei abdominale si a raportului talie/sold in populatia generala. In concluzie, studiul de fata contrazice ideea ca un consum moderat de bere poate conduce la cresterea in greutate, precum si ideea ca berea poate fi asociată cu cresterea circumferintei abdominale. Putem deci concluziona ca berea este doar o bautura/aliment al carei consum nu are drept consecinta obezitatea centrala („burta de bere”) .”

Un consum moderat de bere se refera la o cantitate zilnica de 660 ml de bere pentru barbati si 330 ml de bere pentru femei, cu maxim 5% alcool. Membrii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie recomanda introducerea unui consum moderat de bere ca parte a unui stil de viata sanatos.

Coordonatoarea studiului, Corina Aurelia Zugravu, activeaza in prezent ca lector in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Dr. Carol Davila" Bucuresti. Este autoarea a numeroase studii in domeniul nutritiei, in special studii care s-au concentrat pe analiza comportamentului legat de alimentatie al diferitelor categorii de populatie, iar activitatea sa stiintifica si de cercetare s-a concretizat de-a lungul timpului in cinci volume de specialitate si peste 100 de articole si studii publicate.

 



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Prăjitură cu cafea și scorțișoară. Se poate servi alături de fructe proaspete pentru un contrast delicios!

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Cu ce se ocupă cei doi copii ai Larisei Uță și ai lui Alin Oprea la Londra. Mai rar o asemenea educație: "Melissa nu mai poate să cânte..."

Ce i s-a întâmplat Oanei Roman în timp ce o aștepta pe Isa de la școală? „Se uită la mine ca și cum aș avea 7 capete. Efectiv nu înțeleg. Frate, putem să fim mai civilizați?”

Simge Selçuk, actrița care dă viață personajului Nebahat în serialul Totul pentru familia mea, apariție uluitoare în compania celei mai iubite persoane din viața sa

"A dat o supărare mare și jale peste noi" Bunica lui Florin, tânărul de nici 25 de ani mort printre străini, în urma unui accident stupid, își urlă durerea


Cookies