Călugărul a scris o carte despre arta culinară practicată pe Sfântul Munte în care sunt descrise ingredientele, reţetele şi secretele pe care bucătarii mănăstirilor le stăpânesc. Printre altele, părintele a redactat şi un decalog pentru succesul în bucătărie.
„Arta Culinară a Sfântului Munte” se numeşte cartea scrisă de călugărul Epifanie de la Chilia Mylopotamos, metoc (aflată în subordinea directă) a Marii Lavre. Cartea Părintelui Epifanie, scrie agenţia de presă a Patriarhiei Române, Basilica, a adunat reţete de mâncăruri de legume, mâncăruri de peşte şi mâncăruri de fructe de mare, fiind foarte folositoare celor deprinşi
Părintele bucătar a redactat chiar şi un decalog (10 porunci) pentru succesul în bucătărie:
1. Roagă-te pentru reuşita a ceea ce faci. Înainte de a începe să gătească, monahii îşi fac cruce şi rostesc o mică rugăciune pentru ca Dumnezeu să binecuvânteze lucrul lor. Alege, apoi, cu multă atenţie, ingredientele. De preferinţă, să fie naturale, curate si proaspete.