Cele 4 tipuri de atașamente emoționale: Ghid pentru recunoașterea legăturii potrivite

tipuri de atasamente emotionale
Cele 4 tipuri de atașamente emoționale: Ghid pentru recunoașterea legăturii potrivite

Tipurile de atașament ne pot ajuta să facem modificările necesare pentru o relație mai bună. Însă știați care sunt acestea?

Aflați din rândurile următoare, care sunt cele 4 tipuri de atașamente emoționale, în care cu siguranță vă veți regăsi, astfel încât să știți și cum îl puteți depăși, dacă vă doriți să aveți o relație sănătoasă și frumoasă, alături de partenerul de viață.

 

1. Atașamente emoționale anxioase sau preocupate

Atașamentul anxios, cunoscut și sub numele de atașament preocupat, este printre cele mai frecvente tipuri de atașament emoțional și se caracterizează printr-o complexitate emoțională semnificativă.

Adulții care prezintă acest tip de atașament se simt adesea mai puțin demni și au tendința de a considera partenerii lor ca fiind cei mai potriviți pentru ei, chiar și atunci când există semne de instabilitate. Acest tip de relație este marcat de o imagine de sine negativă combinată cu o imagine pozitivă exagerată asupra partenerului. Frica de a fi lăsat în urmă este o trăsătură centrală a atașamentului anxios, determinând partenerii să caute constant siguranță și sprijin din partea partenerilor lor.
Această dorință continuă de asigurare emoțională poate influența profund dinamica relației și poate duce la comportamente de căutare a aprobatului și a confirmării constante. Predispuși la atașamente anxioase sunt cei care:

  • Au frică de intimitate și apropiere emoțională
  • Sunt fără limite în relațiile lor interpersonale
  • Sunt ușor să devina obsedat de cineva
  • Sunt in căutarea unei liniști constante

Citește și: Pericolele așteptărilor nerealiste: 5 capcane care ruinează iubirea

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

tipuri de atasamente emotionale
Cele 4 tipuri de atașamente emoționale: Ghid pentru recunoașterea legăturii potrivite[Sursa foto: freepik]

Citește și: 7 modificări simple pe care le poți face pentru a aduce sănătatea în casă

2. Atașamente emoționale evitante sau disprețuitoare

Atașamentele emoționale evitante sau disprețuitoare sunt diametral opus atașamentelor anxioase. În acest caz, persoanele care au o perspectivă pozitivă îi evită pe cei care au emoții negative. În general, persoanele care au atașamente evitante sunt mai autosuficiente și nu depind de ceilalți.

Distanța emoțională, dificultatea de a avea încredere în ceilalți, emoțiile blocate, preferința pentru independență față de apropiere, etc. sunt caracteristici comune ale acestui tip de legătură emoțională. Cei cu atașament evitativ tind să păstreze distanța emoțională pentru a se proteja de respingere. Predispuși la atașamente anxioase sunt cei care au:

  • Anxietate socială
  • Tulburare depresivă persistentă
  • Tulburare de panică sau anxietate
  • Depresie clinică

3. Atașamente dezorganizate sau înfricoșate

Atașamentul dezorganizat, cunoscut și sub numele de atașament haotic, combină trăsăturile emoționale de evitare și anxietate într-un mod complex și adesea imprevizibil. Această formă de atașament este profund influențată de circumstanțele externe și starea de spirit, ceea ce face ca comportamentul față de relații să fie extrem de ambiguu. Adulții cu un atașament dezorganizat pot oscila între sentimente de frică și dorință, ceea ce le creează dificultăți semnificative în înțelegerea și navigarea relațiilor lor amoroase.

Aceste persoane pot experimenta o confuzie constantă privind adevăratul sens al relației lor, adesea ca rezultat al traumei din trecut sau al unei îngrijiri inconsecvente în copilărie. Această instabilitate emoțională face ca stabilirea și menținerea unor relații sănătoase și consistente să fie o provocare constantă. Predispuși la atașamente anxioase sunt cei care au:

Citește și: Zodia care minte cel mai mult. Află care nativ este maestru al manipulării- kanald.ro

Citește și: Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie- stirilekanald.ro

  • Traumă în copilărie
  • Dificultăți în gestionarea emoțiilor
  • Teama și abandonul din partea îngrijitorilor
  • Deteriorări mentale frecvente

atasament emotional semne
Cele 4 tipuri de atașamente emoționale: Ghid pentru recunoașterea legăturii potrivite[Sursa foto: freepik]

4. Atașamentele emoționale sigure

De obicei, cele trei categorii de relații emoționale menționate mai sus sunt clasificate ca relații nesigure. A patra categorie, atașamente sigure, reprezintă o etapă superioară în dezvoltarea relațiilor emoționale. În acest tip de atașament, exprimarea emoțiilor este un proces foarte natural și neîngrădit. Într-o relație stabilă, partenerii își pot împărtăși adevăratele sentimente și pot cere același lucru în schimb. Aceste relații se caracterizează prin încredere reciprocă și suport constant. Persoanele care adoptă un stil de atașament sigur se simt apreciate și în siguranță în relații, ceea ce le permite să se dezvolte și să prospere împreună cu partenerii lor. Predispuși la atașamente anxioase sunt cei care:

  • Au încredere în relații
  • Au încredere și fiabilitate
  • Cred în comunicarea sănătoasă și în limite

atasamente emotionale
Cele 4 tipuri de atașamente emoționale: Ghid pentru recunoașterea legăturii potrivite[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

7 modificări simple pe care le poți face pentru a aduce sănătatea în casă

”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România

Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”

Situație incendiară în ”Casa iubirii”. „Vreau să-mi explici pozele!” Andreea Mantea îl va lua la întrebări pe Antoni, în ediția de luni, 9 septembrie, de la 10:00 si 16:30, la Kanal D

Daniel a dispărut fără urmă. A plecat cu mașina de acasă și nu s-a mai întors


Cookies