Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre alimentele care mențin echilibrul hormonal!
Hormonii sunt mesageri chimici în corp care transportă informații către celule, țesuturi și glande diferite, acestea spunându-le ce să facă și când să o facă. Astfel, este bine de știut faptul că există mulți hormoni diferiți în corp care pot crea o frumoasă simfonie în interiorul nostru însă, dacă un hormon iese din echilibru, poate duce la un dezechilibru hormonal în corp. Află din rândurile următoare care sunt cele mai bune alimente care ajută la combaterea dezechilibrului hormonal!
Cauzele dezechilibrului hormonal
De cele mai multe ori, motivul principal pentru dezechilibrul hormonal din corp este dieta și stilul de viați nesănătos. Așadar, o dietă echilibrată și nutriția sunt importante pentru menținerea unui echilibru hormonal bun în corp. De asemenea, estrogenul este numit și "regina hormonilor", însă atunci când estrogenul devine dominant în corp, pot apărea semne și simptome precum menstruație abundentă și dureroasă, PMS grav, creștere anormală în greutate, acnee, schimbări de dispoziție sau fibroame.
Legume crucifere
Legumele crucifere ajută la detoxifierea excesului de estrogen, iar printre ele se numără broccoli, varză, conopidă, frunze de muștar, ridiche și nap. Ele conțin un compus numit indol-3-carbinol, care ajută la eliminarea excesului de estrogen din corp. Cu alte cuvintele, legumele crucifere sunt un ajutor de nădejde în restabilirea echilibrului hormonal.
Grăsimi sănătoase
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Hormonii sunt fabricați din colesterol, iar corpul produce suficient colesterol atunci când oamenii consumă grăsimi și tipuri corecte de grăsimi. Așadar, cele mai benefice grăsimi sunt extrase din nuci, semințe, uleiuri presate la rece, ouă sau pește gras. Ele conțin o cantitate suficientă de acizi grași esențiali, precum Omega-3 și Omega-6, care pot fi obținuți doar din dietă.
De asemenea, acizii grași esențiali sunt necesari pentru reducerea inflamației în corp, ceea ce ajută în mod semnificativ la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual.Citește și: Descoperă cauzele îmbătrânirii premature. 12 alimente pe care ar trebui să le evităm pentru un aspect tânăr
Fibrele
Fibrele ajută la detoxifierea naturală a estrogenului în corp și la sănătatea hormonală, hrănind microbiota bună din intestin.
Alimente colorate
Fructele de pădure, papaya, mango, jamun și legumele colorate, mai precis dovleacul, fasolea, morcovii și frunzele verzi conțin cantități semnificative de compuși polifenolici și antioxidanți, iar acești polifenoli și antioxidanți ajută la combaterea inflamației în corp. Astfel, este recomandat ca fiecare persoană să țină cont câte fructe și legume colorate consumă într-o zi și să mențină numărul acestora cât mai mare posibil, deoarece vin la pachet cu foarte multe beneficii.
Condimente și ierburi
Condimentele și ierburile sunt benefice pentru echilibrul hormonal, iar printre cele mai populare se numără turmericul, piperul negru, ghimbirul, usturoiul, șofranul, ashwagandha-ul, cimbrul, mușețelul și busuiocul sfânt sau Tulsi. Cu toate astea, condimentele și ierburile au proprietăți antiinflamatorii, sunt bogate în nutrienți însă pot avea substanțe toxice, care atunci când sunt consumate in exces pot duce la alte complicații de sănătate, astfel că ele trebuie să se consume într-un mod testat in timp.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.