Sărbătorile pascale reprezintă un bun prilej de a aduna toată familia în jurul mesei. Însă știați de aceste rețete de sezon?
Aflați din rândurile următoare care sunt doar câteva dintre rețetele pe care le puteți prepara pentru sărbătorile pascale.
Chec cu semințe de mac si lămâie
Ingrediente
- 2 căni de făină fără gluten
- 2 căni de lapte de migdale
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu+ 1 linguriță de praf de copt
- Un praf de sare
- 1 cană de ulei de măsline
- 1 lingură de înlocuitor de ouă
- 2 linguri de apă
- 1 lămâie (coaja și sucul)
- 1 lingură semințe de mac
- 1 cană miere
- 10 picături de ulei esențial de lămâie
Mod de preparare
Încălziți cuptorul la 220 de grade Celsius. Adăugați spray de gătit într-o tavă de cozonc. Puteți amesteca toate ingredientele într-un castron mare. Separat, amestecați uleiul, oul și apa. Apoi, adăugați coaja de lamaie. Adăugați și sucul de lamaie. Adăugați uleiul de lămâie esențial. Se descurcă bine. Amestecați mierea și semințele de mac. Puteți pune cozonacul în tava și coaceți-l timp de 35 până la 45 de minute.
Citește și: Cozonac pentru Paște, rețeta pregătită de Geta Sterp. “Am o rețetă foarte simplă și tare delicioasă.”
Friptură de miel
Ingrediente
- 1,5 kg de friptura de miel (scos din frigider cu cel puțin 1 oră înainte de a începe)
- 100 g unt( la temperatura camerei)
- 1 crenguță rozmarin
- coaja de la 1 lămâie
- 3 catei de usturoi
- sare de mare
- Piper negru macinat
Mod de preparare
Încălziți cuptorul la 230° Celsius. Rozmarinul se spală, se despica și se toacă marunt. Coaja de lămâie trebuie spălată și curățată. Puteți curăța usturoiul și apoi îl puteți zdrobi. Puteți amesteca untul, rozmarinul, usturoiul zdrobit, coaja de lămâie, un praf de sare și piper negru macinat foarte bine. Se amestecă amestecul cu friptura de miel. Asigurați-vă că fiecare parte este acoperită. Puteți apoi pune friptura într-un vas care este rezistent la cuptor.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ouă cu model de puisori de Paște
Ingrediente
- 6 ouă fierte
- 1 cană maioneză
- 2 linguri muștar
- Un castravete murat
- Sare
- piper negru macinat
- 1 morcov
Mod de preparare
Tăiați o parte mică de pe fundul oului pentru a-l face să stea.
Pentru a face oul să pară că s-a deschis, tăiați modelul în zig-zag în jurul mijlocului. Scoateți gălbenușurile și puneți-le într-un bol. Tăiați morcovul astfel încât să rezulte șase triunghiuri mici care pot fi folosite ca cioc. Pentru a face ochi, tăiați fâșia de murătură în douăsprezece pătrate mici. Cu o furculiță, pasează gălbenușurile și apoi amestecă-le cu maioneză, murături, muștar, sare și piper negru macinat. Se amestecă până când devine netedă și cremoasă. Pune amestecul într-un pos. Adăuga amestecul în albușurile fierte, amestecându-le într-un mod care să arate ca un cap de pui care iese. Ochii și ciocul trebuie să fie poziționați în locul lor. Jumătate din fiecare ou trebuie să fie acoperită.Cartofi prăjiți crocanți cu usturoi și rozmarin
Ingrediente
- 1 kilogram de cartofi roșii mici, tăiați în sferturi
- 1 cană ulei de măsline
- 2 linguri de rozmarin proaspat, tocat marunt
- 1 lingură oțet
- sare de mare
- piper negru măcinat
- Unt de usturoi
- 3 linguri de unt
- 2 catei de usturoi, feliati subtiri
- 2 crenguțe rozmarin proaspăt
Mod de preparare
Asigurați-vă că cuptorul este preîncălzit la 200°C. Tăiați cartofii după ce i-ați clătit și apoi, în funcție de mărime, tăiați-i în jumătăți sau sferturi. Cartofii vor fi mai crocanți dacă sunt mai expuși. Aduceți apa într-o oală mare la foc mare și fierbeți-o. Puteți amesteca cartofii, oțetul și sarea într-un praf mare. Se acoperă și se readuce la fierbere. Apoi se reduce focul și se fierbe până când cartofii sunt fragezi, aproximativ cinci minute. Puteți strecura toată apa după ce ați pus cartofii înapoi în oală. Adăugați rozmarin, sare, piper și ulei de măsline. Utilizați o lingură pentru a amesteca uleiul și condimentele peste cartofi. Distribuiți cartofii pe o tavă de copt cu unt. Cartofii trebuie să coaceți timp de cincizeci de minute, după care îi puteți întoarce. Coaceți încă zece până la douăzeci de minute sau până când cartofii sunt bine copți. Topește untul într-o cratiță mică la foc mic împreună cu rozmarinul și usturoi în ultimele zece minute de gătit. Aduceți-l ușor la fiert și reduceți focul. Țineți timp de aproximativ cinci minute la foc mic, amestecând din când în când. Imediat ce cartofii ies din cuptor, amestecați-i cu amestecul.
Fursecuri cu scorțișoară în formă de iepuraș
Ingrediente
- Un sfert de cană de unt fără lapte, la temperatura camerei
- Un sfert de cană de sirop de arțar
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1 lingurita scortisoara
- Un praf de sare
- 12 linguri făină de orez brun
- 8 linguri amidon
- 8 linguri făină, fara gluten
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Cu hârtie de copt, acoperiți o tava de cuptor. Pregătiți o zonă de rulare cu două foi suplimentare de hârtie de pergament și păstrați tăietorul de prăjituri la îndemână. Pune untul într-un castron mare și folosiți un mixer pentru a-l înmuia. Adăugați îndulcitorul, extractul de vanilie, scorțișoara și sare și amestecați-le din nou pentru a se combina. Folosind o lingură de lemn, adăugați făina. Apoi amestecați aluatul până când îl puteți forma într-o bilă și continuați să amestecați totul. O bilă ar trebui să fie folosită pentru a modela aluatul, iar apoi ar trebui să fie plasată într-un disc. Întindeți una dintre bilele de aluat între două foi de hârtie de pergament la o grosime adecvată.
Tăiați cercurile cu un tăietor de prăjituri. Transferați-le cu atenție într-o foaie de prăjituri pregătită și țineți-le departe unul de celălalt. Adăugați mai mult aluat și repetați până când totul este luat. Dacă faceți ștampila pentru fursecuri, ștampilați-le cu atenție când sunt pe foaie. Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de treisprezece până la treisprezece minute sau până când marginile încep să devină aurii. Puteți pune pe un grătar de răcire după ce l-ați scos din cuptor. Puteți lăsa fursecurile să se răcească timp de zece minute.
Ouă de ciocolată cu cremă
Ingrediente
- 250 grame chipsuri de ciocolata fara lactate
- 1 lingură+ 2 lingurițe ulei de cocos topit, împărțit
- 150 grame zahar pudra
- 2 linguri de lapte nelactat
- 1 lingurita extract de vanilie
- Un sfert de linguriță de turmeric măcinat
Mod de preparare
În primul rând, amestecați două lingurițe de ulei de cocos în ciocolata. Amestecați bine cu un cuptor cu microunde. Cu o linguriță, puneți o lingură în fiecare formă și întindeți-o pe laterale când ciocolata este lichidă și lucioasă. Puteți pune ciocolata din bol deoparte. După ce toate formele sunt acoperite, puneți forma pe o foaie de copt și puneți-o la congelator pentru a se întări câteva minute. Între timp, folosiți un castron mic pentru a combina zahărul pudră, uleiul de cocos și vanilia. Pentru a obține o pastă netedă și groasă, adăugați laptele treptat, amestecând bine după fiecare adăugare. Scoateți o treime din ea într-un castron mai mic, apoi amestecați turmicul pentru a face gălbenușul. Fiecare coajă de ciocolată trebuie să primească o linguriță de fondant alb. O cupă mică de fondant galben trebuie adăugată la fiecare. Încercați să o aduceți cât mai aproape de centru. Acoperiți mai mult fondant alb deasupra fiecărei bucățici galbene, lăsând suficient spațiu pentru un strat suplimentar de ciocolată pe blat. Nivelați suprafața de lucru prin aplicarea formei. După ce sunt umplute, puneți-le la congelator pentru aproximativ zece minute pentru ca umplutura să se întărească puțin. Apoi, îndepărtați umplutura și acoperiți-o cu ciocolată. Pune înapoi în congelator pentru a se întări. Scoateți-le din forma de silicon și păstrați-le într-un recipient la frigider sau congelator până când sunt complet întărite.
Chifle încrucișate
Ingrediente
Aluat
- 2 lingurițe drojdie
- 1 lingurita zahar
- 150 ml apă călduță
- 200 ml, la temperatura camerei, de lapte cald fără lactate
- 100 ml ulei
- sare
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- 1 linguriță de nucșoară măcinată
- 50 g zahăr
- 1 lingura coaja de portocala
- 1 lingură coajă de lămâie
- 500g făină
- 100 g stafide
- 50 g coacăze uscate
Glazura
- 2 linguri lapte fără lactate neîndulcit
- 1 lingură sirop de arțar
- 100g zahăr pudră
- extract de vanilie
- 2 lingurițe de lapte fără lactate neîndulcit
Mod de preparare
Într-un bol de mixer, amestecați drojdia, o linguriță de zahăr și apă călduță. Așteptați câteva minute. Pentru a face spumă din drojdie, adăugați o cană de lapte călduț, ulei, sare, scorțișoară măcinată, nucșoară măcinată, zahăr, coaja de portocală și coaja de lămâie. Se amestecă cu o lingură. Adăugați încă două căni de făină la vasul mixerului și, folosind cârligul de aluat, setați mixerul să frământe. Pentru a face aluatul lipicios, adăugați făină. Lasam aluatul să se framante timp de aproximativ patru minute sau până când nu devine lipicios. În ultimul minut de amestecare, adăugam coacazele și stafidele pentru a le integra. Unge ușor interiorul unui bol mediu. Scoateți aluatul din mixer și puneți-l într-un vas uns cu ulei. Lăsați vasul într-un loc cald pentru aproximativ o oră sau până când se dublează volumul, acoperindu-l cu un prosop. Tapetați o tavă cu pergament. Pentru a le scoate ușor din tava când sunt gata, lăsați o distanță pe fiecare parte. După ce ora a trecut, frământați câteva secunde pentru a elimina orice pungi de aer. Separați aluatul în douăsprezece piese de dimensiuni egale. Puteți pune fiecare bucată într-o bilă și apoi pune-o în tava care este tapetată cu pergament. Puteți acoperi cu un prosop și aranjați-l într-un loc cald. Se lasă să crească timp de treizeci de minute. Preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius. În acest timp, amestecați siropul de arțar și laptele nedulcit. După ce rulourile s-au odihnit, folosiți o pensulă de patiserie pentru a unge amestecul pe fiecare chiflă. Coaceți-le timp de douăzeci de minute sau până când devin aurii. Scoatem din cuptor și lăsam-o în tava timp de câteva minute. Faceți glazura în timp ce se răcește. Într-un castron, amestecați zahărul pudră, vanilia și laptele fără lapte neîndulcit. Pentru a forma o glazură groasă, amestecați bine ingredientele. Puteți pune într-un pos sau într-o pungă cu vârf foarte mic. Atunci când chiflele s-au răcit, puneți glazura pentru a face crucile.